Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Севка В.Г. Дем'яненко Г. горк на Т. Ф нанси п....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Тема 8: валовий доход і прибуток підприємства.

ПЛАН

  1. Поняття валового доходу підприємства і джерела його формування.

  2. Особливості формування валових доходів в різних галузях народного господарства.

  3. Розподіл і використання валового доходу підприємства.

  4. Прибуток підприємства, його склад і джерела формування.

  5. Розподіл і використання прибутку. Чистий прибуток підприємства.

  6. Механізм формування і використання фонду споживання і фонду накопичення.

  1. Поняття валового доходу підприємства і джерела його формування.

Перехід до ринкових відносин висунув на перший план для підприємств не просто повну окупність всіх витрат, але і отримання доходу у розмірі, достатньому для розширення виробництва, зростання підприємства.

З фінансової точки зору доходи розглядаються як основа формування матеріально-технічної бази підприємства, фінансування основних і оборотних засобів, здійснення капітального будівництва і інших витрат підприємства.

У загальноекономічному значенні валовий доход являє собою виручку від реалізації продукції і послуг разом з різними прибутками, отриманими крім основної діяльності. Це частина від сукупного суспільного продукту, що відособився в рамках галузі.

Як економічна категорія валовий прибуток виражає відносини з приводу розподілу і реалізації в суспільстві знову створеної вартості, є основним джерелом простого і розширеного відтворювання.

Як фінансова категорія валовий прибуток використовується як джерело фінансування матеріальних і прирівняних до них витрат, капітальних вкладень, для поповнення власних оборотних коштів, утворення фонду виробничого і соціального розвитку, фонду оплати труда, фонду уцінки товарів і на інші цілі. Частина прибутку відраховується до державного бюджету і є, таким чином, джерелом утворення загальнодержавних коштів.

Згідно ЗУ «Про внесення змін в ЗУ «Про н/о прибутку підприємств»» під визначенням «валовий доход» потрібно розуміти: загальну суму доходу від всіх видів діяльності, отриману протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, як на території України, так і за її межами.

Джерелами валового доходу є:

1. Загальні доходи від реалізації товарів (робіт, послуг), реалізації цінних паперів (крім операцій по їх первинному випуску і остаточній ліквідації).

До загальних доходів від реалізації відносять:

  1. Доходи від реалізації по основній господарській діяльності (торгівля, виробництво, надання послуг - вказується в Статуті).

  2. Доходи не пов'язані з основною господарською діяльністю підприємств (виручка від реалізації продукції, робіт, послуг в оптових цінах; обсяг платних послуг в розмірі повної їх вартості; обсяг науково-дослідних робіт по кошторисній їх вартості; загальний обсяг доходу автотранспортних, сільськогосподарських і тарних баз ).

2. Інші доходи:

  • доходи від здійснення банківських, страхових і інших операцій по наданню фінансових послуг, торгівлі валютними цінностями, цінними паперами, борговими зобов'язаннями і вимогами, від товарообмінних операцій;

  • доходи від спільної діяльності; володіння борговими вимогами, від шеренгових операцій.

3. Доходи від поза реалізаційних операцій включають в себе такі види:

3.1. Безповоротна фінансова допомога.

3.2. Сума безнадійної заборгованості, що підлягає включенню у валові доходи.

3.3. Сума страхового резерву, використаного не за призначенням.

3.4. Доходи, виникаючі внаслідок непередбачених обставин:

  • штрафи, отримані від постачальників за недопоставку, порушення якості товарів, порушення договорів і платіжної дисципліни;

  • неустойки або пені, отримані за рішенням сторін договору або за рішенням суду;

  • суми часткового відшкодування збитку, заподіяного стихійним лихом;

  • суми державного мита, заздалегідь сплаченої позивачем, які повертаються на його користь за рішенням суду.

  • числення, облік і аналіз валового доходу створюється в абсолютній сумі (грн.) і у відносних показниках (в % до фінансових показників).

Приклад:

Рівень валового доходу рівний:

Відношення суми валового доходу до суми валових витрат показує скільки валового доходу доводиться до чисельності, показує скільки валового прибутку доводиться на 1 працівника і т.д.