Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСО_лекції отредактированные.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать
  1. Роль і місце тзн в навчальному процесі.

.

Для викладача

Для студента

1. Полегшують передачу навчальної інформації

2. Розширюють педагогічні можливості

3. Заощаджують час навчання

4. Покращують культуру праці

5. Допомагають керувати увагою студентів

1. Концентрують увагу на навчальній інформації

2. Допомагають осмисленню навчального матеріалу

3. Забезпечують більший час впливу на свідомість

4. Дозволяють створювати образне представлення абстрактних понять

5.Забезпечують більш стійке запам’ятовування

Моделювання в навчальному процесі.

Кожен викладач, проводячи вивчення свого предмета або дослідження процесу навчання, створює для себе і для студентів широку картину вивчення - мислиму або ту, що безпосередньо сприймається з достатньою чіткістю або в приблизному сполученні якихось ознак. Це і є моделювання.

Моделлю називається спеціально створена форма об'єкта для відтворення деяких характеристик справжнього об'єкта, що підлягає пізнанню.

Моделі можна розділити на три основні типи:

- матеріальні;

- абстрактні;

- моделі судження й аналогії.

Кібернетичні моделі:

1. Функціональні моделі;

2. Структурні моделі;

3. Інформаційні моделі, що характеризуються тим, що функціонально зв'язано: інформація, що надходить, її переробка і зворотний зв'язок.

Інформаційні моделі дозволяють давати опис досліджуваного явища у визначеній формі вираження інформації. Це дозволяє вводити в моделі кількісні і змістовні сторони повідомлень, установлювати зв'язок логічного й інформаційного характеру.

2. Принципи побудови, види і дидактичні можливості зсп.

  1. Основні фонометричні одиниці, екрани

  2. Типи проекторів. Розрахунок параметрів екрана.Оптичні схеми эпіпроекторів, діапроекторів.

  3. Вимоги і методичні можливості ЗСП. Кадроплан.

  4. Сучасні ЗСП.

  1. Основні фонометричні одиниці, екрани.

Сучасна світлотехнічна апаратура статичної проекції - кадропроектори, діапроектори, кодоскопи, епідіаскопи - являє собою складні оптико-механічні прилади, призначені для проектування зображення різних об'єктів спрямованим світловим потоком на непрозорі чи напівпрозорі екрани.

Для оцінки візуальної дії світлового потоку, характеристики його розподілу на екрані й у просторі використовуються наступні фотометричні величини.

СВІТЛОВИЙ ПОТІК характеризує потужність випромінювання, оцінювану по зоровому відчуттю, що він робить. Одиниця світлового потоку -1 люмен (лм ).

ОСВІТЛЕНІСТЬ - це щільність світлового потоку на освітленій поверхні. Освітленість чисельно дорівнює відношенню світлового потоку до площі поверхні, на яку він падає. Одиниця освітленості -1 люкс (лк).

СИЛА СВІТЛА характеризує просторову щільність світлового потоку в даному напрямку. Сила світла чисельно дорівнює відношенню світлового потоку до тілесного кута, у якому він поширюється. Одиниця сили світла - 1 кандела (кд).

ЯСКРАВІСТЬ- це поверхнева щільність сили світла в заданому напрямку. Одиниця яскравості -1 нит ( нт ). 1 нт - це яскравість плоскої поверхні, що однаково світиться у всіх точках, для якої відношення сили світла у свічах до її площі в квадратних метрах дорівнює одиниці. Причому яскравість і сила світла визначається в напрямку, перпендикулярному до цієї поверхні, У практиці, крім одиниці яскравості 1 нт, зустрічаються й інші одиниці яскравості: 1 стильб =10 нт; 1 апостильб = 1 нт.

1нт - 1 кд/м2

Особливості сприйняття екранних зображень.

Візуальне сприйняття зображення на екрані визначається як особливостями зору, так і властивостями самого зображення. До характеристик зору відносяться наступні.

ГОСТРОТА ЗОРУ (розрізнювальна здатність) - здатність ока бачити роздільно дві близькі точки предметів. Вона оцінюється величиною найменшої кутової відстані між двома точками, при якому ці точки дозволяються.

ПОЛЕ ЗОРУ - це простір перед оком, у якому можливе розходження об'єктів при нерухомому оці. Поле зору обох очей складає по горизонталі 184 - 200° і по вертикалі 130°.

КОНТРАСТНА ЧУТЛИВІСТЬ - характеризує здатність розрізнення предметів і деталей по їх яркісному чи кольоровому контрасту.

Найважливішими характеристиками екранного зображення є його яскравість і різкість. Мінімальною яскравістю екрана, необхідною для розглядання діапозитива в затемненій аудиторії, є яскравість у 40 нт. При частковому освітленні аудиторії вимога до оптимальної яскравості екрана зростає до 120 -160 нт.

РІЗКІСТЬ ЗОБРАЖЕННЯ визначається числом різних ліній на 1 мм, що є в кадрі, що проеціюється. Зображення вважається досить різким, якщо на екрані можна розрізнити 50 ліній на 1 мм кадру, що проеціюється.

Важливим фактором, що визначає сприйняття екранного зображення, є розмір екрана. З урахуванням конкретних особливостей використання проекційної апаратури в навчальному процесі, тобто коли екран знаходиться в класі площею 50 - 60 м2 і аудиторія складає 20 - 30 чол., мінімально задовільним є розмір екрана 1,5 х 1м. Цей розмір дозволяє нормально сприймати дрібні деталі в кадрі, що проеціюється. Це надзвичайно важливо в процесі навчання. Крім розмірів, значну роль у формуванні сприйняття зображення грає якість екрана, тому що ступінь видимої яскравості зображення залежить від характеру розсіювання відбиваного світлового потоку в просторі і від величини коефіцієнта відображення. В даний час розрізняють наступні основні типи екранів.

ДИФУЗІЙНІ ЕКРАНИ, ЩО ВІДДЗЕРКАЛЮЮТЬ, розсіюють світловий потік досить рівномірно в усіх напрямках. На цих екранах коефіцієнт яскравості залишається приблизно постійним у межах кута 50 - 60° з нормаллю.

ЩО ВІДБИВАЮТЬ НАПРАВЛЕНО - алюмініровані і "перлові" екрани відрізняються від дифузійних тем, що, по-перше, основна частина відбиваного світлового потоку концентрується в більш вузькому тілесному куті і, по-друге, розподіл світлового потоку є менш рівномірним, чим у дифузійних екранів.

АЛЮМІНІРОВАНІ ЕКРАНИ являють собою гладкі поверхні, покриті алюмінієвим порошком. Як основа застосовуються щільні тканини, ґрунт для згладжування структури, порошок вноситься в розчин, що містить речовину, що склеює - ацетилцелюлозу чи нітроцелюлозу. Яркісні характеристики таких екранів залежать в основному від величини зерен алюмінію.

"ПЕРЛОВІ" екрани являють собою білі поверхні, що дифузно віддзеркалюють, покриті шаром дрібних скляних кульок діаметром 0,1 - 0,5 мм.