Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_3_1_Л_НАШ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

2.Бюджетна класифікація видатків, її значення та принципи побудови

Під видатками розуміють державні платежі, які не підлягають поверненню, тобто такі платежі, які не створюють і не компенсують фінансових вимог.

Видатки державного бюджету регламентуються відповідною законодавчою та нормативною базою – Законами України.

Поточні видатки - це витрати бюджетів на фінансування установ, організацій та органів, які діють на початок бюджетного року, також на фінансування заходів щодо соціального захисту населення та інших заходів, що не належать до видатків розвитку.

Видатки – це витрати військової частини, що утворилися при здійсненні основної діяльності в межах сум, затверджених кошторисом. Видатки – один з найважливіших показників фінансово-господарської діяльності військових частин. Вони є основою для визначення результатів виконання кошторису доходів і видатків, його аналізу з метою виявлення внутрішніх резервів.

Бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему, починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року. Неприйняття Верховною Радою Закону про ДБ України до 1 січня не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду.

Відповідно до Конституції України бюджетний період за особливих умов може бути іншим ніж передбачено законодавством. Особливими обставинами, за яких бюджет може бути прийнято на інший бюджетний період, є:

  • введення воєнного стану;

  • оголошення надзвичайного стану в Україні або в окремих її місцевостях;

  • оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної екологічної ситуації, необхідність усунення природних чи техногенних катастроф.

Бюджетна класифікація застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, а також організаційних, функціональних та економічних категорій видатків, забезпечення загальнодержавної і міжнародної порівнянності бюджетних показників.

З метою досягнення цілісності бюджетних категорій доходів і видатків та для забезпечення взаємозв’язків між функціональними призначеннями і економічним характером видатків бюджету Міністр фінансів затверджує бюджетну класифікацію, а також зміни до неї та інформує про це в обов’язковому порядку Верховну Раду України.

Державний бюджет має класифікацію доходів і видатків (у т. ч. кредитування за вирахуванням погашення) і фінансування бюджету, погашення боргу.

Видатки бюджету згідно з бюджетною класифікацією, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 27.12.2001 р. № 604 «Про бюджетну класифікацію та її запровадження» та наказу Державного казначейства України від 25.11.08 №495 "Про затвердження Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету та Інструкції щодо застосування класифікації кредитування бюджету"(що діє з 01.01.2010р) класифікують за такими групами.

Класифікацію видатків бюджету наведено на рис. 2.1.

Рис. 2.1. Класифікація видатків бюджетних установ

Видатки бюджету класифікуються за:

  • функціями, з виконанням яких пов’язані видатки (функціональна класифікація видатків);

  • економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки (економічна класифікація видатків);

  • ознакою головного розпорядника бюджетних коштів (відомча класифікація видатків);

  • за бюджетними програмами (програмна класифікація видатків).

Функціональна класифікація має такі рівні деталізації:

  1. розділи, в яких визначаються видатки бюджетів на здійснення відповідно загальних функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування;

  2. підрозділи та групи, в яких конкретизуються напрями спрямування бюджетних коштів на здійснення відповідно функцій держави, Автономної Республіки Крим чи місцевого самоврядування.

За економічною класифікацією видатки бюджету поділяються на поточні видатки, капітальні видатки та кредитування за вирахуванням погашення, склад яких визначається МФ України.

Відомча класифікація видатків бюджету визначає перелік головних розпорядників бюджетних коштів. На її основі ДК та місцеві фінансові органи ведуть реєстр усіх розпорядників коштів.

Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету програмно цільовим методом.

Важливою особливістю бюджетної класифікації є розмежування видатків за економічними ознаками. Вона багаторівнева, має не статті, а багаторівневі коди. Завдяки такій побудові досягається доволі повне розмежування витрат, уможливлюється чіткий розподіл витрат за економічними ознаками із подальшим розподілом коштів за їх предметними ознаками (заробітна плата, нарахування, всі види господарської діяльності, виплати населенню, що їх визначають як трансферти населенню, та інші категорії). Такий розподіл дає можливість виокремити захищені статті бюджету й забезпечити єдиний підхід до всіх отримувачів у плані виконання бюджету. Видатки зведено в єдині економічні категорії, що відображають розподіл коштів на поточні видатки, капітальні видатки та кредитування за вирахуванням погашення. Кожній категорії присвоєно чотирицифровий код.

Висновок по другому питанню

Видатки – один з найважливіших показників фінансово-господарської діяльності військових частин. Вони є основою для визначення результатів виконання кошторису доходів і видатків, його аналізу з метою виявлення внутрішніх резервів.

Класифікація видатків призначена для організації фінансового планування, фінансування, обліку видатків що здійснюються, та надання звітності по виконанню кошторису доходів та видатків Міністерства оборони України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]