Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФГД_ТЕМА_3_1_Л_НАШ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
214.53 Кб
Скачать

Вступна частина

На минулому занятті ми розглянули основи, порядок, форми та метод ведення обліку в військових частинах ЗСУ, познайомились з предметом, об’єктами та побудовою плану рахунків обліку. На сьогоднішньому занятті ми розпочинаємо вивчення нової дуже важливої для практичної діяльності теми, яка носить назву "Класифікація грошових коштів та порядок їх використання".

Основним джерелом фінансування Збройних Сил України є Державний бюджет України. Військові частини, не мають оборотних коштів, а тому покривають свої видатки повністю за рахунок коштів державного бюджету. Саме з цього фінансового джерела Міністерство оборони України щорічно отримує грошові кошти в обсязі, затвердженому Законом України про Державний бюджет на той чи інший рік. Військові частини в особі їхніх командирів, яких уповноважено на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань та здійснення видатків з бюджету, є розпорядниками бюджетних коштів.

Окрім грошових коштів державного бюджету, у військових частинах обертаються кошти спеціального фонду, які отримуються від господарської діяльності військ. Вони також враховуються як бюджетні надходження.

Знання матеріалу даної теми необхідно для успішного виконання у майбутньому обов`язків начальника фінансово-економічної служби, правильного ведення бухгалтерського обліку, складання фінансово-планових та звітних документів і в цілому для здійснення роботи фінансово-економічної служби без фінансових порушень. А саме знання структури класифікації витрат, допоможе правильно віднести витрати коштів на відповідні КПКВ, КЕКВ та бюджетні статті за кошторисом Міністерства оборони України.

Основна частина

1.Кошти загального фонду та спеціального фонду

Як уже зазначалося в попередні темах, бюджетні установи є складовою бюджетної системи.

Згідно з Бюджетним кодексом України доходи бюджету й бюджетних установ поділяють на доходи загального фонду та доходи спеціального фонду. Фінансування ЗСУ відбувається із загального і спеціального фондів державного бюджету.

Класифікація грошових коштів, які обертаються в військових частинах, установах, організаціях Міністерства оборони України, може бути представлена у такому вигляді:

Грошові кошти військової частини

Загальний фонд Держбюджету

Спеціальний фонд Держбюджету

Кошти

за кошторисом МОУ

Кошти

місцевих бюджетів

Позабюджетні кошти військової частини:

1. Плата за послуги, що надаються бюджетними установами

2. Інші джерела власних надходжень

3. Інші надходження спеціального фонду

Фінанси ЗСУ формуються за рахунок доходної частини (яка залежить від розміру величини ВВП) державного бюджету - це кошти загального фонду. Єдиним джерелом доходів загального фонду бюджетних установ є асигнування з державного бюджету та місцевих бюджетів. Розподіл бюджету на загальний і спеціальний фонди визначає закон про Державний бюджет України. Загальний фонд бюджету охоплює всі доходи бюджету, крім тих, що призначені для зарахування до спеціального фонду. Доходи загального фонду поділяють на доходи, отримані із загального фонду державного бюджету, й отримані з місцевого бюджету. На рівні бюджетних установ до доходів загального фонду належать кошти, що надходять із загального фонду бюджету для виконання бюджетними установами своїх основних функцій.

Отримання коштів із загального фонду бюджету (тобто фінансування) здійснюється на принципах безповоротності, плановості, цільового спрямування коштів і суворого попереднього контролю за витрачанням їх.

Складна економічна ситуація в нашій країні, надзвичайно обмежене бюджетне фінансування армії, змушують Уряд держави та керівництво МО впроваджувати модель військового самозабезпечення, що дозволить підтримувати боєготовність та боєздатність армії за рахунок внутрішньої господарської діяльності військ і здійснювати їх фінансування за рахунок альтернативних додаткових джерел. З метою запровадження ефективного контролю за обліком, збереженням і витрачанням коштів спеціального фонду у МО України діє спеціальне Положення, яке розроблено на підставі вимог Бюджетного Кодексу.

Формування внутрішніх джерел здійснюється за рахунок власних надходжень військ та інших надходжень спеціального фонду.

Військові фінанси збільшують свій обсяг ще за рахунок грошових надходжень від виробничої (військові ремонтні підприємства, будівельно-монтажні організації та інш.) а також інших видів діяльності (реалізація надлишкового майна та ОВТ, оренда і т.і). Зароблені таким чином кошти виступають як військові фінанси у вигляді коштів спеціального фонду.

До доходів спеціального фонду бюджету належать власні надходження бюджетних установ, які виконують доповнювальну функцію бюджетних асигнувань і забезпечують виконання основних завдань бюджетних установ щодо непокриття доходами загального фонду.

Спеціальний фонд бюджетної установи — це кошти, що надходять з конкретною метою і використовуються на відповідні видатки за рахунок цих надходжень. Доходи спеціального фонду бюджетної установи складаються із власних надходжень бюджетних установ і доходів за іншими надходженнями спеціального фонду.

Власні надходження бюджетних установ — це кошти, одержані бюджетними установами від надання послуг, виконання робіт, реалізації продукції чи здійснення іншої діяльності, з виконання окремих доручень, а також як гранти і дарунки (благодійні внески).

Власні оборонні надходження можна поділити на такі групи:

  • плата за послуги, що надаються бюджетними установами;

  • інші власні надходження бюджетних установ;

  • інші надходження спеціального фонду.

За принципом власних надходжень та їх використання до першої групи відносяться:

  1. надходження бюджетних установ від господарської або виробничої діяльності. Тобто напрями видів господарської діяльності, здійснення якої дозволяється військам, затверджені Постановою КМ України від 25.07.2000 року № 1171 “Про затвердження переліку видів господарської діяльності, здійснення якої дозволяється військам”;

  2. плата за оренду майна бюджетних установ;

  3. надходження бюджетних установ від реалізації майна.

До другої групи власних надходжень слід відносити:

  1. благодійні внески, гранти та дарунки;

  2. кошти, які отримують війська для виконання окремих конкретних доручень від юридичних та фізичних осіб;

  3. інвестиції, які згідно із законодавством надходять до військ, у тому числі на будівництво житлових будинків.

Інші надходження спеціального фонду оборони:

  1. реалізація надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна Збройних Сил України;

  2. від секретаріату ООН за участь українського військового контингенту у миротворчих операціях.

Діяльність військ, пов’язана з отриманням додаткових надходжень і передбачає спрямування цих коштів на здійснення видатків, визначених у кошторисі за спеціальним фондом, і не має на меті отримання прибутку, це визначено статтею 2 Бюджетного Кодексу України, що бюджетні установи є неприбутковими.

Починаючи з 2000 року Законом України “Про ДБ на 2000 рік” було введено нове поняття спеціального фонду бюджету. До його складу було передбачено включати всі отримані від господарської діяльності кошти.

Кошти спеціального фонду, які надходять від забезпечувального фінансового органу, повинні бути спрямовані виключно на цільові видатки, визначені ним у межах кошторисів призначених за спеціальним фондом.

Саме з цих міркувань перед ЗС України поставлені завдання збільшити обсяги заробляння коштів власними силами і спрямування їх на фінансування потреб оборони.

З цією метою було прийнято Закон України “Про господарську діяльність у ЗС України” (№ 1076 – XIV від 21 вересня 1999 року).Слід зазначити, що у ньому є ряд положень, виконання яких не сприяє зацікавленості військам займатись господарською діяльністю. Так, наприклад, у першій статті Закону підкреслюється, що господарська діяльність у армії здійснюється з метою одержання додаткових власних джерел її фінансування, а у статті 8 цього ж Закону сказано, що кошти, одержані від господарської діяльності зараховуються до Державного бюджету та використовуються суворо на утримання військ відповідно до кошторису МО України.

Схему класифікації доходів бюджетної установи наведено на рис. 1.1.

Рис. 1.1. Класифікація доходів бюджетних установ

Порядок використання коштів спеціального фонду згруповано в таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Джерела утворення та порядок розподілу коштів спеціального фонду у військових частинах Збройних Сил України

№ з/п

Джерела утворення

Розподіл отриманих коштів у відсотках

Вико-ристову-ються у в/ч

Перера-ховую-ться у централі-зованому порядку

І. Плата за послуги, що надаються бюджетними установами

1

Плата за оренду майна

50%

50%

2

Надходження коштів за відпущене майно за плату (в дозволених випадках), від здачі брухту та відходів чорних та кольорових металів, від здачі брухту та відходів, що містять дорогоцінні метали та каміння

-

100%

3

Кошти, які надходять від здачі відпрацьованих масел та інших нафтопродуктів, відходів шмаття та інших відходів

50%

50%

4

Кошти, які надходять у рахунок відшкодування винними особами матеріальних збитків

-

100%

5

Вирощування сільськогосподарської продукції, надання послуг у галузях рослинництва і тваринництва

75%

25%

6

Здавання під найм власної та державної нерухомості виробничо-технічного, культурного та невиробничого призначення

100%

-

7

Різні видовищні заходи та інша діяльність у сфері відпочинку та розваг

80%

20%

8

Діяльність санаторно-курортних та лікувальних закладів МО

100%

-

9

Плата за здійснені дослідження та розробки (стосуються науково-дослідних установ (підрозділів))

100%

-

10

За носіння речового майна менше термінів, встановлених строками служби речового майна, виданого безкоштовно за нормами забезпечення

-

100%

11

Надходження коштів за інші послуги, які надаються військовими частинами (транспортні послуги, послуги щодо зберігання пально-мастильних матеріалів тощо)

75%

25%

ІІ. Інші джерела власних надходжень

1

Надходження коштів як добровільна та безоплатна допомога, благодійні внески, шефська допомога, гранти, подарунки

100%

-

2

Надходження коштів від підприємств і організацій, фізичних осіб для виконання окремих доручень

100%

-

ІІІ. Інші надходження спеціального фонду

1

Надходження від реалізації надлишкового озброєння, військової та спеціальної техніки, іншого майна ЗСУ

-

100%

2

Надходження від Секретаріату ООН за участь українського контингенту у миротворчих операціях

-

100%

Висновок по першому питанню

Таким чином, кошторис доходів і видатків військової частини крім загального фонду включає і спеціальний фонд. При цьому, у витратах на оборону фінансові ресурси, які належать до спеціального фонду, за останні п’ять років становлять у середньому п’яту частину всіх призначених оборонних коштів.

Отримання коштів із загального фонду бюджету (тобто фінансування) здійснюється на принципах безповоротності, плановості, цільового спрямування коштів і суворого попереднього контролю за витрачанням їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]