Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OOP_lab_prakt_II_ch.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Прилади та обладнання

Для вимірювання рівня шуму використовується вимірювач шуму і вібрації ВШВ-003. Робота цього приладу побудована на принципі перетворення звукових і механічних коливань досліджуваних об'єктів у відповідні пропорційні їм електричні сигнали, які далі підсилюються та вимірюються.

В якості перетворювача звукових коливань в електричні сигнали використовується вимірювальний мікрофон М101. Електричний сигнал, який пропорційний звуковому тиску, підсилюється до величини, необхідної для нормальної роботи середньоквадратичного детектора, а потім надходить до стрілочного електромеханічного приладу, за допомогою якого відраховується вимірювана величина в децибелах. Спектральний аналіз здійснюється за допомогою октавних фільтрів, зосереджених в приладі.

Динамічний і частотний діапазони вимірювань середньоквадратичних значень рівнів звука вимірювача ВШВ-003 відповідає даним табл. 6.4

Таблиця 6.4

Мікрофон М10.1

Динамічний діапазон

Частотний діапазон, Гц

Верхня

межа, дБ

Нижня межа, дБ

А

В

С

ЛИН

140

25

30

30

35

10...20000

22

Перед вимірюванням потужності експозиційної дози перемикачі на передній панелі радіометра встановити у наступні положення:

РЕЖИМ-у;

Н-Х-Х;

ПРЕДЕЛ - нижнє положення;

ВРЕМЯ - 20 с (нижнє положення);

ф-Am-Am D = - за бажанням оператора.

Включити радіометр, для чого перемикач ПИТАНИЕ поз. 1 перевести у положення ВКЛ. При цьому на цифровому індикаторі повинне з'явитися чотиризначне число із комою після першої цифри. Не менше ніж через 20 с зробити відлік показів приладу у мР/год. Наприклад, на цифровому індикаторі з'явилося число 0,114. Це означає, що потужність експозиційної дози гамма-випромінювання складає 0,114 мР/год, або, що те ж саме, 114 мкР/год.

При вимірюванні малих рівнів потужності дози спостерігається значний розкид показів радіометра, викликаний статичним характером радіоактивного розпаду. Для підвищення точності вимірювання необхідно при величині потужності експозиційної дози до 0,100 мР/год перемикач ВРЕМЯ перевести у верхнє положення, через 20 с виконати відлік трьох послідовних показів і визначити середнє значення.

При вимірюванні потужності еквівалентної дози перемикач перевести у положення Н і виконати відлік показів у мікрозівертах за годину (мкЗв/год).

Якщо на цифровому індикаторі спостерігається швидке зростання показів та з'являється сигнал переповнення (індукується одиниця старшого розряду, а останні три цифри згасають), то перемикач ПРЕДЕЛ необхідно перевести у верхнє положення і через 20...30 с виконати відлік показів. Наприклад, на цифровому індикаторі з'явилося число 14,02. Це означає, що потужність експозиційної дози гамма-випромінювання складає 14,02 мР/год.

Якщо при верхньому положенні перемикача ПРЕДЕЛ через 30...40 с зберігається сигнал переповнення, то це означає, що потужність експозиційної дози перевищує 20 мР/год.

47

H-X - Перемикач виду вимірюваної потужності дози гамма-випромінювання.

-Аm - Перемикач виду вимірюваної величини при вимірюванні бета-випромінювання:

 - густина потоку, част/(хв*см2);

Am - питома активність, Кі/кг.

ПРЕДЕЛ - Перемикач меж вимірювання: нижнє положення - чутливий під діапазон; верхнє положення - під діапазон, на якому чутливість радіометра у 10 разів нижче.

ВРЕМЯ (20, 200 с; 10, 100 мин) - Перемикач часу встановлення показів:

  • нижнє положення - 20 с — мінімальний час установлення показів при вимірюванні потужності дози і густини потоку; 10 хв - мінімальний час встановлення показів вимірювання питомої активності;

  • верхнє положення - час встановлення показів зростає у 10 разів - 200 с та 100 хв.

Підготовка та порядок роботи з радіометром.

Радіометр являється показуючим приладом із цифровою індикацією. При вимірюванні необхідно розраховувати покази індикатора з урахуванням положення перемикачів виду вимірюваного іонізуючого випромінювання та діапазону. Максимальна ємність цифрового індикатора- 1999.

Перед початком роботи з радіометром необхідно вставити батарею живлення "Корунд" або переключити зовнішнє джерело живлення "Електроніка Д2-ЮМ". Для установки батареї "Корунд" зняти кришку поз. 11 відсіку живлення. При роботі радіометра від зовнішнього джерела живлення напругою від 4,7 до 12,0 В підключити джерело до радіометра череч з'єднання поз. 9.

Вимірювання потужності дози гамма-випромінювання. Потужність дози гамма-випромінювання вимірюється при установленій кришці-фільтру поз. 10.Радіометр вимірює потужність експозиційної дози в мілірентгенах за годину (мі' гад) або потужність еквівалентної дози в мікрозівертах за годину {мкВ/год), Вибір виду вимірюваної потужності дози здійснюється перемикачем Н-Х.

46

Для підтримання постійного коефіцієнта підсилення вимірювального тракту в приладі передбачено генератор каліброваного сигналу.

На передній панелі приладу (рис. 6.2) передбачені органи управління:

  • п отенціометр - для регулювання коефіцієнта передачі при калібровці вимірювача ВШВ-003;

  • кнопка "КАЛИБР" - для включення каліброваного генератора;

  • гніздо "50 mV" - для подання каліброваного сигналу на вхід поперед­нього підсилювача;

  • гніздо - для підключення попереднього підсилювача;

  • реєструючий прилад — для відліку вимірюваних величин та контролю напруги джерел живлення;

  • перемикач "ДЕЛИТЕЛЬ dB" - для зменшення вимірюваного сигналу та забезпечення нормальної роботи вузлів приладу;

  • кнопка "V" - для включення інтегратора при вимірюванні швидкості вібрації;

  • кнопка "1 kHz" - для включення фільтра низьких частот зрізу 1 кГц;

  • кнопка "ФИЛЬТРЬІ ОКТАВНЬІЕ" - для включення октавних фільтрів;

  • перемикач "ФИЛЬТРЬІ ОКТАВНЬІЕ" - для включення одного із десяти октавних фільтрів;

  • перемикач "РОД РАБОТЬІ" - для контролю джерел живлення (батарей), підключення часових характеристик "F" або "S" та для відключення приладу;

  • перемикач "ФИЛЬТРЬІ" - для підключення частотних характеристик "А", "В", "С", "ЛИН"; - -© - для підключення до приладу реєструючих вимірювальних приладів;

  • гніздо -'- - для заземлення приладу;

  • світлодіод "ПЕРЕГРУЗ" - для сигналізації про перевантаження сигналами функціональних вузлів вимірювального приладу;

  • світлодіоди під відповідними шкалами - для вибору конкретного числового значення вимірюваної величини за певною шкалою.

24

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]