Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

1. Страхування цивільної відповідальності.

Страхування відповідальності в Україні представляє собою самостійну галузь страхування. Хоча в світовій практиці його ча­сто відносять до особливого виду майнового страхування. Згідно з вітчизняним законодавством види страхування де об’єктом страхування є майнові інтереси пов’язані з відшкодуваннія страхувальником заподіяної ним шкоди юридичній або фізичній особі, її майну належать до страхування відповідальності.

Страхування відповідальності є формою захисту від ризиків, що загрожують третій особі (її здоров'ю чи майну), однією з га­лузей страхування, що закріплена законодавчо. Зазначена галузь страхування поєднує в собі риси як майнового страхування, коли шкода завдається майну, так і особистого страхування, коли шкода завдана життю, здоров'ю громадян.

Об'єктом страхування відповідальності виступає відповідальність перед третіми особами, майнові інтереси, пов'язані з відшкодуванням страхувальником:

- заподіяної їм шкоди особі або її майну;

- шкоди, заподіяної юридичній особі.

Під майновим інтересом необхідно розуміти збиток, який поніс би страхувальник, якби його відповідальність не була заст­рахована.

Мета страхування відповідальності - страховий захист еко­номічних інтересів страхувальників, здатних заподіяти шкоду третім особам.

Предметом страхування відповідальності є:

- ризики особистого страхування (життя, здоров'я, працездатність) - ті, що пов'язані з можливістю за­подіяння шкоди;

- ризики майнового страхування (знищення, нестачі, пошкодження).

До специфічних, ознак страхування відповідальності відносять:

- суб'єктами страхових відносин є три сторони: страхо­вик, страхувальник, третя сторона - застрахований, кому буде виплачуватись страхове відшкодування -наперед не визначений;

  • невизначена вартість об'єкта страхування;

- забезпечує відшкодування збитку тертій особі і одно­часно виступає у якості охорони майнових інтересів самого страхувальника;

- страхова сума встановлюється в договорі як ліміт (ме­жа) відповідальності страхувальника, яка може виник­нути при заподіянні страхувальником шкоди, на весь термін дії договору страхування чи на один страховий випадок.

2. Доходи страховика.

Дохід страховика відображає всю суму надходжень та поділяється в залежності від видів діяльності на три великих гру­пи :

Доходи від страхової діяльності

Доходи від інвестиційної діяльності

Інші доходи.

Доходи від страхової діяльності відносяться до доходів від основної операційної діяльності, включають всі надходження, пов'язані з проведенням страхування та перестрахування. У складі цих доходів - страхові премії за договорами страхування та перестрахування,

  • комісійні винагороди за перестрахування( отримує той цедент, що займається пропорційним перестрахуванням),

  • частки від страхових сум та страхових відшкодувань, сплачені перестраховиками,

  • по­вернені суми із централізованих страхових фондів,

  • повернені су­ми технічних резервів, інших, ніж резерв незароблених премій. Зазначені доходи формуються за рахунок страхової премії, в ос­нову якої покладено тариф-брутто. При цьому обсяг премій за­безпечує формування страхового фонду, а структура страхового тарифу - напрямки використання надходжень.

Доходи від інвестиційної діяльності. Інвестиційна діяльність – це інвестування і розміщення тимчасово вільних коштів, що є його власністю або якими він володіє (розпоряджається) для отримання відповідного виду доходу. Напрямки інвестиційної діяльності страховика залежать від характеру коштів які він використовує для інвестування. Всі кошти страхової компанії можуть бути представлені двома різновидами : власні кошти та кошти страхових резервів. До власних коштів відносять : статутний фонд, нерозподілений прибуток та резервні фонди. Всі власні кошти можуть бути вкладені до будь – якої галузі, однак існують певні обмеження визначені законом (страховик має право адресувати кошти у формування ін. стр. ком. але не більше 30 % власного статутного фонду, в 1 страхову компанію не >5%.

Кошти страхових резервів можуть бути делеговані у : капітальні інвестиції (нерухомість) та фінансові інвестицій.

Різновиди інвестиційного доходу :

  • відсотки за облігаціями (не більше 5 % страхових резервів можна вкладати в облігації, а в обл. 1 підприєм. не >2 %).

  • Дивіденди за акціями (в акції 1 емітента не > 5 % стр. рез.)

  • Відсотки і дивіденди за цінними паперами, що емітуються державою

  • Відсотки на поточному рахунку

  • Участь у прибутку перестраховику

  • Відсотки за довгостроковими інвестиційними кредитами

  • Відсотки за довгострокове кредитування житлового будівництва.

Доходи від іншої операційної діяльності відносяться до зви­чайної діяльності страховика і включають в себе: доходи від здачі майна в оренду, доходи від перерахунку страхових виплат, дохо­ди безповоротної фінансової допомоги, результат індексації ос­новних засобів, доходи від реалізації прав регресії, від надання консультацій, штрафи, пеня тощо.

Різниця між доходами та витратами створює фінансовий результат діяльності страхової компанії.