Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать
  1. Доходи і витрати страховика.

У страхуванні: спочатку страховик акумулює кошти за раху­нок отримання страхових премій, формує необхідний страховий фонд, запасний фонд, а потім їх використовує, тобто витрачає на компенсацію збитків у разі настання страхового випадку у стра­хувальників в межах взятих на себе зобов'язань.

Витрати страховика поділяються за економічним змістом на наступні великі групи:

– виплата страхових сум та страхових відшкодувань за договорами страхування та перестрахування, – витрати на ведення страхової справи, – витрати на фінансування превентивних заходів, – витрати при здійсненні інвестиційної діяльності.

Витрати на страхові виплати складають найбільшу частину витрат страховика та залежать від багатьох факторів, серед яких виділяються ймовірність настання страхового випадку, розмір страхового збитку, обсяг страхової відповідальності. Витрати на ведення страхової справи включають витрати, пов'язані із укладанням та обслуговуванням договорів страху­вання, тобто із фінансово-господарською діяльністю страховика.

Характеристика витрат на ведення страхової справи

1. Організаційні. Витрати, що пов'язані із організацією, створенням страхової компанії, відносяться до фінансових ресурсів страховика, є інвестиціями.

2. Аквізаційні. Виробничі витрати страховика, пов'язані із залученням нових страхувальників, укладанням нових страхових договорів.

3. Інкасаційні. Витрати, пов'язані із обслуговуванням товарно-грошового обігу страхової компанії. Витрати на виготовлення бланків, квитанцій, облікових регістрів тощо.

4. Ліквідаційні. Витрати, пов'язані із ліквідацією збитку, спричиненого страховим випадком. До них відносяться витрати на оплату праці ліквідаторам, судові витрати, поштово-телеграфні витрати тощо.

5. Управлінські. Витрати поділяються на загальні витрати управління та витрати по управлінню майном. Ці витрати пропорційні зібраним страховим внескам.

Доходи страховика: – Доходи від страхової діяльності, – Доходи від інвестиційної діяльності, – Інші доходи.

Доходи від страхової діяльності відносяться до доходів від основної операційної діяльності, включають всі надходження, пов'язані з проведенням страхування та перестрахування. Зазначені доходи формуються за рахунок страхової премії, в ос­нову якої покладено тариф-брутто.

Доходи від інвестиційної діяльності відносяться до додатко­вих доходів від фінансової діяльності і включають в себе доходи від розміщення страхових резервів та тимчасово вільних коштів за визначеними напрямками їх вкладання. Напрямки інвестування в загальному плані закріплені законо­давче, а конкретно - визначаються умовами господарювання страхової компанії. Доходи від іншої операційної діяльності відносяться до зви­чайної діяльності страховика і включають в себе: доходи від здачі майна в оренду, доходи від перерахунку страхових виплат, дохо­ди безповоротної фінансової допомоги, результат індексації ос­новних засобів, доходи від реалізації прав регресії, від надання консультацій, штрафи, пеня тощо.

Задача

Господарство застрахувало врожай озимої пшениці за мінімальною страховою сумою 544 тис.грн. мінімальна врожайність становить 34 ц/га, ціна 1 ц пшениці в минулому році – 80 грн, фактична врожайність поточного року – 30 ц/га. Комісія встановила, що рівень збитків становить 40 відсотків. Площа посіву 200 га. Пересів культури не здійснювався.

Визначити величину збитку та страхове відшкодування

Рішення

Норматив: 34*80*200=544000

Фактично: 30*200*80=480000

Збиток= 544000-480000=64000

Фактичне відшкодування 40%*64000=25,6

Білет № 18