Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

3. Створення та розміщення статутного й резервного фондів.

Фонди страховика представляють собою певні виокремлені фінансові ресурси, що призначені для забезпечення безперервно­го відтворювального процесу та є однією з особливостей фінан­сово-господарської діяльності страховика.

Статутний фонд формується у відповідності до чинного законодавства за рахунок внесків засновників та у розмірах, передбачених Законом про страхування (не менше, як 1 млн. ЄВРО для страховика, що здійснює ризикове страхування та 1,5 млн. ЄВРО при здійсненні страхування життя). Зазначений фонд складає основу власного капіталу страховика на початковому етапі функціонування стра­хової компанії. В подальшому власний капітал страховика фор­мується за рахунок поповнення із прибутку від страхової діяль­ності, доходів від інвестування коштів, додаткового капіталу.

Наступний елемент фондів страхової компанії - резервний фонд, який ще називають резервним капіталом. Він ство­рюється у відповідності до засновницьких документів та в рам­ках діючого законодавства. Джерелом цього резервного фонду є частина прибутку підприємства. Резервний капітал за певних умов може бути використаний на покриття невиробничих втрат та збитків, а також для погашення облігацій товариства й викупу акцій у ви­падку відсутності інших коштів. Зазначений резерв використо­вується також у разі недостатності коштів відповідних фондів на внутрішньогосподарські розрахунки. Така ситуація може склас­тися в збиткові для страхової компанії роки.

В страховій практиці особливої уваги потребує процес розміщення (чи інвестування) страхових резервів і власних коштів страховика. Згідно Закону про страхування (ст. 31) кош­ти страховика повинні розміщуватись за наступними принципа­ми: безпечності; прибутковості; ліквідності; диверсифікованості. Згідно Закону про страхування кошти страховика повинні бути представлені активами наступник категорій: грошові кошти на поточному рахунку; банківські вклади (депозити); валютні вкладення згідно з валютою страхування; нерухоме майно; акції, облігації; цінні папери, що емітуються державою; права вимоги до перестраховиків; інвестиції в економіку України за напрямками, що визначає Кабінет Міністрів України; банківські метали; кредити страхувальникам-громадянам, що уклали до­говори страхування життя, в межах викупної суми на момент видачі кредиту та під заставу викупної суми; готівка в касі в межах встановлених лімітів.

Задача

Родина Петренка І. В. Вирішила застрахувати домашнє майно, житловий будинок в місті і дачний будинок в сільській місцевості. Страхова сума за звичайне домашнє майно становить 30 тис. грн, за домашнє майно довготермінового використання - 20 тис.грн, в т.ч. рівень його зношеності – 40%, будинок в місті – 100 тис.грн, дачний будинок в селі – 10 тис.грн. Визначіть страхові платежі за кожен окремий вид страхування і за страхування майна загалом. Страхові тарифи для сільської місцевості - 0,2-0,45%, для міста - 0,18-0,4%

Білет № 14.