Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхування - шпори.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
609.79 Кб
Скачать

2.Суттєві пункти договору добровільного страхування.

Добровільне страхування - це страхування, яке здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Види добровільного страхування, на які видається ліцензія, визначаються згідно з прийнятими страховиком правилами (умовами)

страхування, зареєстрованими Уповноваженим органом.

Істотними є умови про предмет договору, умови, які законо­давством визнані суттєвими або необхідними для договорів дано­го виду, а також всі ті умови, щодо яких за заявою однієї зі сторін має бути досягнуто згоди.

Отже, під істотними умовами договору розуміємо умови (пункти), передбачені як обов'язкові норми права, що регулюють конкретні договірні відносини. До таких умов договору страхування, крім предмета страхування і розміру страхового внеску (премії), належить умова, що стосується страхового ви­падку. Події, визначені як страхові випадки, що тягнуть за собою виплату страхових сум, мають бути чітко зафіксовані в договорі й погоджені сторонами.

Нині на практиці застосовуються розроблені страховими ор­ганізаціями (компаніями) умови (правила) з різних видів особис­того і майнового страхування, що відбивають діловий імідж і фі­нансово-підприємницькі можливості страхувальників.

Цими умовами і правилами часто визначається весь комплекс іс­тотних (та інших) умов, які становлять зміст страхового договору. Угода сторін зводиться, по суті, до прийняття умов договору або до відмови від укладення договору страхування на запропонованих страховиком умовах і конкретизації окремих пунктів (розмір стра­хової суми, строк і т. ін.) в індивідуальних договорах страхування.

3.Сутність системи першого ризику.

Система першого ризику передбачає виплату страхового відшкодування в розмірі збитку, але в межах страхової суми. За такої системи страхового забезпечення збитки в рамках страхової суми (перший ризик) повністю погашаються страховиком, а збитки понад страхову суму (другий ризик) не погашаються. При системі першого ризику рівень відшкодування, як правило, вищий, ніж у разі пропорційної системи.  Договори за цією системою не можна доукладати.

Задача

Визначити економічну доцільність страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів і величину заощаджених коштів на підставі таких даних:

  1. Страхова сума:

  • за збитки життю і здоров’ю третьої (потерпілої) особи – 8500грн.;

  • за майнові збитки потерпілої особи – 25 500грн.;

  1. страховий платіж за страхування цивільної відповідальності власника автомашини ГАЗ – 3110 “Волга” – 139 грн.

  2. збитки внаслідок ДТВ:

  • за травми двох осіб – 8200грн.

  • за ремонт пошкодженої автомашини – 4600грн

Рішення

(8200+4600)/139=92 разів вигідніше страхування

Білет № 23.

1. Страховий фонд та його функції.

Форми страхового фонду: централізований (резервний) фонд; фонд самострахування;страховий фонд страховика

Централізований (резервний) страховий фонд – формується централізованим методом на рівні держави, територіаль­но-адміністративної одиниці, його призначення - відшкодуван­ня збитків та усунення наслідків стихійного лиха, великих аварій, інших страхових подій шляхом перерозподілу загальнодержав­них ресурсів, формується як в натуральній ,так і в грошовій формі.

Фонд самострахування - формується децентралізованим ме­тодом на рівні господарюючого суб'єкта, його мета - долання тимчасових труднощів та відшкодування втрат в процесі вироб­ництва при настанні страхового випадку шляхом цільового вико­ристання власних ресурсів, переважно формується у вигляді на­туральних запасів суб'єкта, але може мати й грошову форму.

Страховий фонд страховика - формується децентралізова­ним методом за рахунок внесків страхувальників, його мета - ор­ганізація страхового захисту у відповідності до встановлених пра­вил та умов страхування шляхом виплати страхових сум страху­вальникам при настанні страхового випадку, а також реалізація економічних інтересів страховика в отриманні прибутку. Страховий фонд формується тільки у гро­шовій формі. Для страхувальника страховий фонд - це гарант виконання зобов'язань страховика з організації страхового захи­сту, а потім вже існує зацікавленість у його кількісному зростанні.

Для страховика, пріоритетним є те, що страховий фонд, насамперед, капітал, який може прирости, тобто принести прибу­ток, а на другому плані - засіб виконання зобов'язань перед стра­хувальниками з приводу страхових виплат.

Мета страхового фонду - відновлення ситуації, її стабілізація, але не покращення. Тому, значення страхового фон­ду полягає ще й в тому, що в ньому реалізуються певні еко­номічні відносини процесу виробництва, він є фактором стабілізації економіки, сприяє економічному прогресу суспільства у якості джерела інвестицій в економіку.

Принципи функціонування страхового фонду - комплексність (оптимальність, достатність); різноманітність організаційних форм; врахування специфіки галузей економіки та суб'єктів власності; державне регулювання.

Вибір форми страхового фон­ду, способу страхового покриття та варіанту фінансування анти­ризикової діяльності залишається за суб'єктом господарювання. При цьому компенсаційна форма має ефективно поєднуватися з превентивною (попереджувальною). Тому, з огляду на "теорію ідеального страхування", страхове покриття вважається опти­мальним, коли воно більше за очікувані збитки.

2. Диференціація страхових платежів по видам страхування і типам страхової відповідальності.

Страховий платіж (страховий внесок, страхова премія) - плата за страхування, яку страхувальник зобов'язаний внести страховику згідно з договором страхування. Поняття страховий внесок вживається частіше коли моа йде про страхування життя.

Страховий тариф - ставка страхового внеску з одиниці страхової суми за визначений період страхування.

Страхові тарифи при добровільній формі страхування обчислюються страховиком актуарно (математично) на підставі відповідної статистики настання страхових випадків, а за договорами страхування життя - також з урахуванням величини інвестиційного доходу, яка повинна зазначатися у договорі страхування. Конкретний розмір страхового тарифу визначається в договорі страхування за згодою сторін.

Страхові тарифи, а відповідно і страхові внески, більші для юр осіб ніж для фізичних.