Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

6.5. Використання кількох таблиць в одному запиті при роботі з базами даних

В одному запиті можна реалізувати звернення до кількох таблиць.

Приклад. Поставити у відповідність код договору до назви та коду постачальників, вибравши інформацію з таблиць «Договори» та «Постачальник». Даний запит реалізує наступна команда:

SELECT Договори.код_договору, Постачальник.назва_постачальника, Договори.код_постачальника

FROM Договори, Постачальник

WHERE Договори.код_постачальника = Постачальник.код_постачальника;

Рис.6.9. Реалізація складного запиту з двох таблиць

6.6. Знищення таблиць

Для того, щоб знищити таблицю, треба її виділити й натиснути клавішу <Delete> на клавіатурі, або, натиснувши праву кнопку миші, вибрати у контекстному меню команду Delete. В обох випадках SQL Server дасть запит на підтвердження.

Натиснувши на кнопку Show Dependencies, можна побачити, з якими таблицями зв'язана та, котру збираємося знищити. У діалоговому вікні Dependencies for ім'я_таблиці є два списки: у лівому приведені таблиці, що залежать від обраної, а в правому – ті, від яких вона залежить. Якщо таблицю треба дійсно знищити, то слід натиснути кнопку Drop All у діалоговому вікні Drop Objects чи Cancel для скасування команди.

6.7. Модифікація даних з використанням представлень

Представлення (views) є віртуальними таблицями, вміст яких генерується динамічно на основі результату виконання запиту. Для користувачів робота з представленнями мало чим відрізняється від роботи з таблицями, хоча є певні відмінності.

За допомогою представлень MS SQL server 2000 користувачі можуть не тільки переглядати, але також змінювати дані. Зміна даних цим способом виконується точно так, як і зміна даних в звичайних таблицях. Проте дозволяється зміна тільки тих стовпців представлення, які вибрані безпосередньо з таблиць або представлень, а не є результатом обчислення певного виразу. Крім того, за одну операцію дозволяється зміна тільки стовпців, що належать одній таблиці. Щоб змінити дані у всіх стовпцях представлення, побудованого на основі кількох таблиць, таку операцію потрібно буде розбити на етапи.

Запит, на основі якого створено представлення, повинен звертатися хоча б до однієї таблиці. Тобто в розділі from повинно бути вказано як мінімум одне ім'я. Якщо представлення створено із застосуванням опції with check option і в запиті є розділ where, to будуть заборонені будь-які модифікації, які приведуть до порушення умови, вказаної в розділі where.

6.8. Управління безпекою даних за допомогою представлень

Часто представлення виступають як засіб підвищення безпеки даних. Адміністратор не надає користувачам безпосередній доступ до всіх даних таблиці, а створює представлення, за допомогою якого користувачі можуть переглядати дані.

Питання до теми

  1. Якими способами можна створити таблицю?

  2. Яким чином можна знищити таблицю?

  3. Яка команда слугує для модифікації структури таблиці ?

  4. Чи можна створити обєднання кількох таблиць ?

  5. Що таке представлення?

  6. Для чого використовується представлення?

  7. Що таке вертикальний, горизонтальний фільтри?

  8. Якими способами можна створити представлення?

  9. Як видалити представлення?

7. Збережувані процедури в середовищі ms sql Server

7.1. Призначення та використання процедур, що зберігаються

Збережувані процедури є механізмом, за допомогою якого створюються підпрограми, що працюють на сервері та управляються його процесами. Використання таких процедур реалізує клієнт-серверну технологію оброблення даних – вони дозволяють перенести бізнес логіку з компільованих додатків до сервера БД. Збережувані процедури забезпечують динамічні зміни діючих процесів, не зупиняючи при цьому промислову експлуатацію СУБД та не перевстановлюючи клієнтські додатки на всіх терміналах. Це дозволяє суттєво економити людські та машинні ресурси, а найголовніше – ліквідувати час неефективного використання та простоїв клієнтського програмного забезпечення.

Збережувані процедури можуть бути активізовані додатками, котрі їх викликають, правилами, що підтримують цілісність даних, або ж тригерами. Використання збережуваних процедур вивільняє користувачів від складання програм стандартними мовами програмування для виконання операцій в БД.

Збережувані процедури можуть повертати значення. Всередині процедур можна виконувати співставлення значень, що вводяться користувачем із заздалегідь встановленою у системі інформацією. Збережувані процедури використовують у роботі потужні апаратні рішення SQL Server, щільно взаємодіють з оптимізатором, що дозволяє отримати високу продуктивність оброблення даних.

В збережувані процедури можна передавати значення та отримувати за допомогою них результати роботи, які не мають відношення до робочої таблиці. Збережувана процедура може обчислити результати в процесі роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]