Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

3.2. Проектування інфологічної моделі предметної області

Інформаційно-логічна модель предметної області вказує, що повинна містити і обробляти інформаційна система, яку проектують, не торкаючись питань, як це буде зроблено. Вона визначає інформаційні потреби системи, яку проектують і характеристики БД. Ці знання необхідні для вибору СКБД, наступного конструювання концептуальної, внутрішньої і зовнішньої моделі БД.

Інформаційна модель відображає предметну область у термінах користувача. Проектувальник інформаційної моделі виділяє терміном “сутність” – об’єкт будь-якої природи, про який необхідно зберігати інформацію, і терміном “атрибут” – властивості притаманні сутності. Враховує міжсутнісні та міжатрибутні зв’язки, які важливі для користувача БД.

Сутності, атрибути та зв’язки абстрактної інформаційної моделі описують для подання в ЕОМ засобами моделі даних, яку підтримує СКБД, що називається внутрішньою схемою БД.

Розглянемо ділову модель відділу приймання сировини цукрового заводу. Функції в діловій моделі описують бізнес процес приймання сировини, а класи даних показують які дані маємо зберігти в базі даних для забезпечення обліку прийнятої сировини [ ].

Слід мати на увазі, що база даних може створюватись під окремі задачі, що постають перед організацією. Тоді функції в діловій моделі повинні охоплювати тільки той спектр задач, що підлягає автоматизації. Призначення ділової моделі полягає у виявленні класів даних, що потрібні для забезпечення кожної функції, яка підлягає автоматизації.

Таблиця 3.1. Ділова модель відділу постачання сировини цукрового заводу

Функції

Класи даних (Сутності)

Постачаль-ник

Наклад-

на

Акт при-ймання сировини

Квитан-ція

Авто

підпри-ємство

Авто-транс-порт

Реєстрація закупівлі сировини

х

х

х

х

Розрахунки з постачальниками

х

х

х

х

Облік постачальників

х

Контроль за якістю сировини

х

Обрахунки транспортних витрат

х

х

х

х

Облік автотранспорту

х

Облік послуг автопідприємств

х

х

Зірочки у діловій моделі вказують на об‘єкти, що забезпечують виконання відповідної функції. Для встановлення зв‘язків між об‘єктами ідентифікують класи даних, які приймають участь у виконанні кожної функції організації. Тобто формується ряд поглядів на базу даних з різних боків її практичного використання.

Об‘єкти не обов‘язково повинні бути зв‘язаними між собою. В схемі бази даних можуть бути об‘єкти не пов‘язані з іншими об‘єктами. Як правило, це довідкові матеріали, які виконують допоміжну функцію. В нашому прикладі це можуть бути довідники констант, що вміщують дані про вантажопідйомність автомобілів різних марок та вартість за перевезення однієї тони вантажу на один кілометр.

є підставою для

супроводжує

виписує

є основою для

відображено

забезпечує

Рис. 3. 1. Інфологічна модель типу об‘єкт-зв‘язок для бази даних відділу постачання сировини цукрового заводу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]