Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

1.2. Етапи розвитку баз даних

Історія розвитку баз даних пов‘язана з історією розвитку інформаційних комп‘ютерних технологій та інформаційних систем, але налічує всього біля 30 років. До появи баз даних, дані, використовувані програмами написаними на алгоритмічних мовах , зберігались у тілі програм, або вводились вручну у процесі їх виконання . Коли виникала потреба у використанні однакових даних у декількох програмах на одній предметній області, з‘являвся надлишок інформації, її повторення, що викликало зайве витрачання машинних ресурсів, часу та ускладнювало оновлення і коригування даних. Децентралізоване використання даних унеможливнювало розробку єдиного механізму підтримки цілістності даних. Тобто, коли дані змінювались, то ці зміни не можна було проконтролювати у всіх програмах де вони використовувались, тому що працювати з ними могли навіть різні програмісти. З‘явилася нагальна потреба у сховищах даних, з однієї предметної області, до яких мало б доступ широке коло користувачів.

Бажання виділити загальну частину інформаційних систем, що відповідала б за управління складно структурованими даними виявилось першим поштовхом до створення СКБД (систем управління базами даних), які по-первах являлися бібліотекою прикладних програм, доступних кожній частині інформаційної системи. Але дуже скоро виявилось, що такої бібліотеки не досить і слід мати більш складну надбудову над файловою системою, що забезпечувала б узгоджене зберігання інформації у декількох файлах. Необхідність підтримувати узгодженість даних у декількох файлах не дозволяла обійтись бібліотекою функцій: така система повинна була мати деякі власні дані (мета дані), а також знання, що підтримують цілісність даних.

З появою баз даних та СКБД виникла певна термінологія, що використовується в теорії баз даних. (Детальний словник термінів наведено в додатку). Тут визначимо деякі терміни, що необхідні для подальшого викладення матеріалу.

Дані - це інформація зафіксована в певній структурованій формі, пристосованій для подальшого зберігання, обробки та передавання.

Банк Даних (БнД) - це інформаційна система, що вміщує в себе інформаційні, математичні (алгоритмічні), програмні, мовні, організаційні та технічні засоби ( апаратна платформа і операційна система), що забезпечують в сукупності централізовану підтримку і колективне використання даних користувачем БнД.

Мовні засоби - мови, за допомогою яких описується структура даних (DDL) та мови маніпулювання данними (DML - SQL).

База даних (БД) - це структурована певним чином сукупність даних, що відносяться до конкретної задачі. База даних може бути локальною (на одному комп‘ютері для одного користувача), централізованою (на сервері мережі з багатокористувацьким доступом), розподіленою (на багатьох комп‘ютерах з багатокористувацьким доступом).

Система Керування Базами Даних (СКБД) - являє собою комплекс інструментальних засобів (програмних і мовних), що реалізують централізоване управління БД і забезпечують доступ до даних і маніпулювання даними ( внесення нових даних, коригування даних, вилучення даних, резервне копіювання і т. д.). СКБД повинна забезпечувати пошук, модифікацію та збережуваність даних, а також оперативний доступ до даних, підтримку цілістності даних, захист від апаратних збоїв та програмних помилок, розмежування прав користувачів і захист від несанкціонованого доступа, підтримку сумісної роботи декількох користувачів з даними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]