Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
BD-КН1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
27.04.2019
Размер:
7.07 Mб
Скачать

5.2. Створення бд за допомогою erWin

У середовищі ERwin обираємо фізичну модель БД та СУБД, в яку буде згенеровано БД. Для цього обираємо пункт головного меню Database → Choose Database і у ДВ вибираємо пункт SQL Server 2000 (рис. 12).

Рис. 12. Діалогове вікно для вибору СУБД

Після натиснення кнопки ОК буде запропоновано конвертувати типи даних з Access у SQL Server, з чим слід погодитися (рис. 13).

Рис. 13. Діалогове вікно для підтвердження конвертування даних

Наступним кроком буде під’єднання БД. У головному меню середовища Erwin обираємо пункт Database → Database Conection та у ДВ вносимо необхідні дані (рис.14).

Рис. 14. Діалогове вікно для під’єднання БД

Далі слід викликати генератора БД. Обираємо пункт головного меню Tools → Forward Engineer/Schema Generation і відмічаємо компоненти, які будемо генерувати. Після цього натискаємо кнопку Generate. З’являється ДВ, у якому відображається процес генерації та можливі помилки, що виникають при цьому. Для перегляду звіту генерації слід натиснути кнопку Preview.

Для перегляду згенерованої БД потрібно відкрити SQL Server Enterprise Manager, зайти до створеної БД і у папці Diagrams з контекстного меню обрати пункт New Database Diagram. У ДВ слід вибрати таблиці, які необхідно включити до діаграми БД (рис. 15) та натиснути кнопку Add.

Рис. 15. Діалогове вікно для вибору таблиць

Для включення вибраних таблиць до діаграми БД натискаємо кнопку Далее (рис. 16) і після введення імені діаграми отримаємо схему БД у середовищі MS SQL Server 2000 (рис. 17). Для прикладу обрано відділ постачання харчового підприємства.

Рис. 16. Діалогове вікно для включення вибраних таблиць до діаграми БД

Рис. 17. Схема згенерованої БД у середовищі MS SQL Server 2000.

5.3. Створення бд за допомогою sql Server Enterprise Manager

Клацніть правою кнопкою миші на компоненті Databases SQL Server у вікні SQL Server Enterprise Manager. На екрані з'явиться контекстне меню об'єкта Database (рис.18).

Рис.1. Контекстне меню об'єкта Database

Виконання команди New Database призводить до появи діалогового вікна властивостей створюваної БД (рис. 19), відкритого на вкладці General.

Рис.19. Діалогове вікно властивостей створюваної БД

На цій вкладці слід ввести ім'я створюваної БД у поле Name (ім'я). При цьому у списку Database files (файли БД) автоматично відображаються ім'я і шлях файла БД, його розмір і приналежність групі. Всі ці параметри можна змінити. У нижній частині вкладки General можна встановити властивості окремо для кожного файла БД – File Properties (властивості файла). Встановивши прапорець Automatically grow file (автоматичне збільшення файла), ви рятуєте себе від необхідності відслідковувати розмір БД. Два перемикачі File growth (зростання файла) і Maximum file size (максимальний розмір файла) дозволяють визначити відповідно, на скільки буде збільшуватися розмір файла – в абсолютних (In megabytes) або відносних (By percent) одиницях, і його максимальний розмір – Unrestricted filegrowth (необмежений ріст) або Restrict filegrowth (MB) (обмежити розмір... мегабайтами).

Тепер виберіть вкладку Transaction Log – журнал транзакцій (рис.20). Всі зауваження з приводу параметрів файлів даних повною мірою відносяться і до файлів журналів транзакцій.

Рис.20. Діалогове вікно для визначення параметрів журналу транзакцій

Остання вкладка – Options (параметри) дозволяє встановити вихідні параметри створюваної БД (рис. 21). Всі опції умовно розбиті на дві категорії: Access (доступ) і Settings (установки). До першої входять три опції:

  • Restrict access – обмежений доступ;

  • Members of db_owner, dbcreator or sysadmin – БД можуть використовувати члени групи власників, створювачів або системний адміністратор;

  • Single User – заборонити одночасний доступ кількох користувачів до БД;

  • Read Only – БД може бути відкрита лише для читання.

  • До другої категорії входять шість опцій:

  • ANSI NULL Default –дозволяє автоматичне введення значень null у стовпчиках таблиці або інших даних;

  • Recursive triggers – дозволяє використання рекурсивних викликів тригерів;

  • Autoclose – БД закривається, коли останній користувач завершує роботу з нею;

  • Torn Page Detection – дозволяє SQL Server відслідковувати незавершені операції введення/виведення, що відбулися після загального або якогось іншого збою системи.

Рис.21. Вкладка Options діалогового вікна властивостей БД

Після того, як усі необхідні установки зроблені, залишилося натиснути кнопку ОК і нова БД буде створена. Для створеної БД на вкладці Permissions можна дозволити користувачеві виконувати наступні дії (рис.22):

  • Create Table – створювати таблиці;

  • Create View – створювати представлення (views);

  • Create SP – творювати збережувані процедури;

  • Create Default – створювати значення по замовчанню;

  • Create Rule – створювати правила;

  • Backup DB – проводити резервування бази даних;

  • Backup Log – проводити резервування журналу транзакцій БД.

Рис.22. Вкладка Permissions для зміни проав доступу до БД

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]