Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка для курсовой работы - ГІВ (очники, за....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

1. Мета та задачі курсового проектування

Мета курсового проектування – закріпити та поглибити одержані при вивченні даної дисципліни знання, а також практично застосовувати їх при розв’язанні конкретних задач.

Задачі курсового проекту – навчитися самостійно вирішувати питання вибору раціонального способу розкриття, підготовки родовища, а також системи розробки для заданих умов, технічно грамотно обґрунтовувати свої рішення та підтверджувати їх необхідними розрахунками; користуватись науковою літературою та іншими джерелами науково-технічної інформації.

Розв’язування у курсовому проекті задач повинно базуватись на новітніх досягненнях науки, техніки та технології підземної розробки родовищ корисних копалин.

2. Організація курсового проектування

Завдання на курсовий проект студент отримує від керівника на початку семестру. В індивідуальному завданні вказуються всі вихідні дані, встановлюється графік виконання основних етапів проектування та дата захисту.

Перед проектуванням керівник доводить до студентів мету і задачі даного проекту, його зміст, назначає час і місце консультацій. Відвідування консультацій обов’язкове. На них студент отримує роз’яснення з питань, що виникають, та звітує про виконану роботу.

Керівник проекту вказує студенту літературу, довідковий матеріал, шляхи вирішення поставлених задач.

Завершений курсовий проект студент здає па перевірку керівнику. Курсовий проект допускається до захисту при умові, що він виконаний у відповідності з індивідуальним завданням та даними вказівками. Захищається курсовий проект перед комісією, членами якої є керівник проекту та один-два викладачі кафедри.

3. Обсяг та оформлення курсового проекту

Курсовий проект повинен вміщувати вибір та обґрунтування раціонального способу розкриття та підготовки родовища з техніко-економічними розрахунками, а також вибір раціональної системи розробки для заданих умов. Він складається із графічної частини, виконаної олівцем на аркуші формату А1, та розрахунково-пояснювальної частини обсягом 20-25 сторінок рукописного тексту формату А4.

Першою сторінкою записки є титульний аркуш. Зразки оформлення титульного аркушу та підпису на аркуші креслень приведені у додатку.

На другій сторінці записки розміщується завдання, а на наступній – зміст. Потім слідує текст записки, котрий дає обґрунтування прийнятих рішень, необхідні розрахунки з поясненнями, схеми, креслення, графіки, таблиці, використану літературу.

Всі розрахункові формули повинні мати необхідні роз’яснення до позначень та величин. Записка розбивається на окремі розділи у відповідності зі змістом роботи.

4. Зміст графічної частини та розрахунково-пояснювальної записки

Графічна частина повинна вміщувати:

а) розріз родовища навхрест простягання з нанесенням вибраної схеми розкриття та підготовки;

б) план основного горизонту з трасуванням відкотних виробок, місцем закладання головного та допоміжних стволів шахти, виробок рудникового двору;

в) перерізи головної розкриттєвої виробки та квершлагу;

г) запроектовану систему розробки у необхідній кількості проекцій.

Розрахунково-пояснювальна записка складається із наступних розділів:

Вступ.

1. Підрахунки запасів та кількості видобутої руди.

2. Визначення річної потужності та терміну існування шахти.

3. Обґрунтування висоти поверху та розмірів панелі.

4. Вибір можливих способів та схем розкриття родовища, їх характеристика.

5. Вибір місця закладення головної розкриттєвої виробки, її площі перерізу та кількості розкриттєвих виробок.

6. Техніко-економічне порівняння можливих схем розкриття та вибір раціональної схеми для проектування.

7. Вибір та обґрунтування схеми трасування відкотних виробок основного горизонту.

8. Вибір системи розробки та її параметрів.

9. Загальна організація роботи шахти.

10. Заходи з дотримання правил техніки безпеки та промсанітарії.

Список літературних джерел.