Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansy_mini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Тема 3. Фін. Ресурси

Поняття фін.ресурсів,їх склад та структура.Фін.ресур сице ценр.і децентр.гр.фонди цільового призначення, які формуються в пр-сі розподілу та перерозподілуВВП, нац.багатства,НД і призначені для використання відпові дно до завдань соц-ек.розвитку суспільства,підпр.

Фін.ресурси держави охоплюють ресурси всіх секторів ек:1)фін.ресурси,які знаходяться в розпорядженні органі в держ.управління;2)фін.ресурси,які знаходяться в розпо рядженні підпр.різних форм власності;3)фін.ресурси нас елення.У розпорядженні держави знаходяться ресурси бюдж.с-ми,централізованих і окремих децентралізовани х фондів гр.коштів,а також держ.фін.інституцій(Нацбанк у,держ.кредитних установ).Центр.гр.фонди концентрую ться у державі і являють собою загальнодерж.фін.ресур си,де провідне місце належить держ.бюдж.Основні напр ями використання:-розвиток нар.гос-ва та структурна йо го перебудова;-фінансування закладів соц.сфери;-соц.за хист населення;-зовнішньоек.діяльність;-охорона навко лишнього середовища;-управління;-оборона країни;-ство рення мат.та фін.резервів.Децентр.фін.ресурси або фін. ресурси субєктів господарювання являють собою гр.кош ти,які вони мають у своєму розпорядженні.Джерелами є статутний капітал,прибуток,аморт.фонд,резервний фонд, фонди ек.стимулювання. Напрями використання:- розши рене відтворення і розвиток підпр;-вирішеннясоц.пробле

-мат.стимулювання;-створення фін.резервів;- задоволеня ін.потреб.Фін.ресурси поділяють на власні та залучені. До власних відносять гр.кошти, отримані в ході фін-госп дія-сті(статутний капітал,прибуток,аморт.фонд).Залучені ресурси–це гр.кошти,отримані в результаті кредитів і по зик,які набувають характеру заборгованості(кредити;фін ресурси,залучені шляхом випуску цінних паперів).

Фінансові резерви: призначення та характерні риси

Одним із елементів фін.ресурсів є фін.резерви,які являю ть собою гр.кошти,що свідомо відволікаються з господа рського обороту і призначаються для використання у випадках збоїв у процесах суспільного відтворення.

Основні методи формування фінансових резервів:1)бюд жетний(створення в складі кожного бюдж.резервного фонду.Одним із видів бюдж.резервів є резервний фонд Держ.бюджУ.Його створення,на відміну від місцевих бю джетних резервів,є обов’язковим. Головними напрямкам и витрачання коштів резервного фондуДерж.бюджУє:

- фінансування витрат,пов’язаних із надзвичайними ситу аціями;-фінансування робіт по ліквідації наслідків стихій них явищ та аварій;-непередбачені витрати,пов’язані з введенням нових законів;-інші заходи, які не могли бути передбаченими під час затвердженняДерж.бюдж);2)галу зевий(створення резервів на рівні міністерств,галузей,ві домств на основі відрахувань з прибутків підпорядкова них підпр,витрати їх на допомогу цим підпр);3)госпрозр ахунковий(формування фін.резервів підпр,організацій та установ.Найпоширенішими такі резерви є в с/г);4)страхо вий(утворення фондів страхових орг-цій.Фонди створю ться за рахунок внесків учасників страхування і лише ці учасники можуть претендувати на виплати із страхових фондів).Одним із видів фінансових резервів є також золотий і валютний запаси країни.

Джерела і структура фін.ресурсів домогосподарств

Домогос-во-це ек.одиниця,що складається з1людини або кількох людей,які ведуть спільне гос-во,що забезпечує економіку факторами вир-ва і використовує зароблені ко шти для поточного споживання та оплати послуг і заоща дження з метою задоволення своїх потреб.Фін.ресурси домогосп-це гр.фонди,що формуються у громадян з дохо дів,одержаних у результаті трудової,господарської та ін. видів їх дія-ті.Фін.домогосп.функціонують у межах фін. с-ми країни і мають прямі й зворотні зв'язки з держ.фін. та фін.підпр.Фінанси населення в масштабі країни склад аються з фонду оплати праці і виплат із громадських і соц.фондів,спрямованих на соц.захист населення.Джере ла фін.ресурсів домогсп:-ЗП,отримана у виробничій і невиробничій сферах;-пенсії,стипендії,субсидії,допомога

- доходи від підсобного гос-ва;- доходи від надання посл уг населенню;-доходи від володіння цінними паперами;

- ін.доходи(спадок,аліменти,гонорари).Структура витрат

- придбання мат.благ для відтворення роб.сили у її фіз. вигляді;- витрати на оплату послуг,що забезпечують фіз. відтворення роб.сили(відпочинок,платне мед.обслуговув ання);-витрати на духовний розвиток і освіту;-податки та збори;- страхові внески;-довгострокові вклади населення в цінні папери і банківські депозити;витрати на розвиток приватного підприємництва.

Інвестиційна діяльність населення.Фін.населення за джерелами формування належать до сфери споживання, але завжди від споживання у населення залишається

частина коштів,що спрямовуються на заощадження, тоб то нагромад­жуються.Частина доходу домогосп,що не ви користовується на купівлю товарів і оплату послуг,на сп лату податків,наз.заощадженнями.Найпоширенішою фор мою заощаджень є використання частини доходу або для створення нагромаджень у вигляді готівки чи вкладів в ощадних банках,або для придбання цінних паперів.Віль ні кошти,що залишаються після всіх витрат на придбаня мат.благ,оплату послуг та духовний розвиток, населення використовує:- як резервний фонд у вигляді простого гр. нагромадження без інвестування;-як інвестиційний фонд для отримання додаткового доходу його власником.Інвес тиції населення здійснює:у засоби вир-ва для індивідуал. підпр.дія-сті в межах законодавства про підприємництв; у цінні папери з метою отримання дивідендів за акціями або доходу за облігаціями; у банківські депозити (вклади) та ощадні сертифікати; у валютні ресурси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]