Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansy_mini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
379.9 Кб
Скачать

Тема 12. Державні цільові фонди.(дцф)

ДЦФ: суть, необхідність, значення. ДЦФ - це фонди грош. коштів, які мають цільове признач-ня і знаходяться в розпорядженні централ. та місцевих органів влади. ДЦФ є однією з ланок загальнодерж. ф-сів. Порядок їх форм-ня і функц-ня регламент-ся закон-ми актами. В умовах розвитку незалежної Укр. роль ДЦФ значно зростає. Їх існування є необхідним і доцільним, бо сприяє здійсненню ефект. контролю за цільовим використ. коштів.ДЦФ утворюваться шляхом:

- відокремлення із Держ. бюджету окремих видатків;

-формування спец. фондів із самост. джерелами доходів.

Джерелом форм-ня ДЦФ є ВВП.Мобілізація коштів здійсн-ся через: спец. збори; позики;кредити; добров-ні внески; направлення коштів із бюджету.Залежно від рівня утворення ДЦФ бувають:держ-ні;місцеві.Залежно від терміну дії ДЦФ поділяються на: постійні;тимчасові.

Кожен із ДЦФ має закріплені доходи та видатки і відповідну с-му управл-ня.

ПФУ: джерела форм-ня та напрямки використ.

ПФУ був створений у 1991р. Головн. завдан-ми фонду є: пенсійне забезп-ня насел-ня; фін-ня програм підтримки пенсіонерів та інвалідів; міжн. співроб-во з проблем пенс-го забезп-ня. Джерела утворення ПФУ: обов'язкові внески суб'єктів госп-ня і громадян; кошти Держ. бюджету У., призначені для виплати пенсій військово-цям; добровільні внески;інші надход-ня. Суб'єкти підпр-кої дія-ті, перераховують в ПФ збори на обов'язкове держ. пенсійне страх-ня в розмірі 32% від факт. витрат на оплату праці. Кошти, акумульовані у ПФУ, спрямовуються на: виплату пенсій; виплату пенсій військов-цям; виплату допомог на поховання непрацюючих пенс-рів; реалізацію держ. та регіонал. програм соц. підтримки пенс-рів, інвалідів та інш., що потребують доп-ги; орг-цію та проведення роз'яснювал роботи; забезп-ня поточ. дія-ті та утрим-ня органів ПФ.

ФСС по втрат. прац-ті: фін. аспекти дія-ті. ФСС по втрат прац-ті належить до цільових позабюд-них страх. фондів. Управл. Фондом здійсн-ся на паритетній основі дер-вою, представ-ми застра­х. осіб і роботодавців. До джерел формування коштів Фонду належать: страх. внески роботодавців і застрах. осіб; благод. внески під-в, орг-цій та фіз. осіб; асигнування з Держ. бюджету Укр; штрафи, пені та ін. фін. санкції; інші надходж-ня відповідно до зак-ва Укр. За рахунок коштів Фонду здійсн-ся: виплата допомоги з тимчас. непрацезд-ті, вагітності та пологів, при народженні дитини та догляду за нею до досягнення трирічного віку, на поховання; фін-ня санаторно-курортного лікув-ня та оздор-ня застрах. осіб і членів їх сімей; утворення резерву страх. коштів у розрахунку на місяць для фін-ня матер-го забезп-ня застрах. осіб.

ФСС на вип-к безр-тя дже-ла коштів,напрямки викор.

Даний фонд є самост. фін. с-мою, яка створюється на держ. та місцев. рівнях. Вона має сприяти забезп-ню ефект-ті зайнят-ті нас-ня, створен. нових роб.місць, надавати мат. доп-гу та соц. послуги на випадок без-тя.

Джерелами форм-ня Фонду є: внески страхувальників страхові внески фіз.осіб, що працюють на умовах труд-го або громадянсько-прав-го договору; кошти держ. та місц. бюджетів; благод. внески під-в, орг-цій, та фіз. осіб; кошти служби зайнятості за надання послуг підпр-ким стр-рам; інші надход-ня. Розмір страх. внесків щорічно встановл. ВРУ. Фін-ня витрат Фонду на держ. рівні здійсн-ся на заходи, пов'язані з розв-ком навч. центрів з профорієнтації, проф. підготовки та перепідготовки вивільнюваних громадян. На місц. рівні кошти Фонду використ. на: виплату доп-ги по без-тю;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]