Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansy_mini.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
379.9 Кб
Скачать

1.Сутність фінансів

    1. Визначення та економічна сутність фінансів.

фін-си – це сист ек відносин, за допомогою яких створюються, розподіляються та перерозподіляються фонди грошових коштів.

фін-си – це сукупність об’єктивно зумовлених ек відносин, що мають розподільчий характер, грошову форму вираження, матеріалізуються у грошових доходах і нагромадженнях, які зосереджуються в держ структурах і у суб’єктів господарювання з метою розширеного відтворення та задоволення соц потреб суспільства.

фін-си – це с-ма ек відносин між державою, юр та фіз особами і населенням з приводу формування, розподілу і використання централізованих і децентр грошових фондів, які повинні регулюватися прав нормами.

2.об’єктивна необхідність фінансів обумовлена такими явищами:

1) наявністю сусп поділу праці;

2) наявністю товарно-грошових відносин

3) наявністю різних форм власності;

4) наявністю держави і необхідністю виконання нею своїх функцій;

5) дією ек законів розвитку сусп.

3Об’єктами фін відносин є:

1) ВВП, тобто вартість товарів і послуг, виготовлених суб’єктами ек відносин у сфері матеріального і немат вир-ва за певний період часу;2) НД в якому представлена новостворена протягом року вартість.Кількісно НД визначається як різниця між сукупним сусп продуктом і матеріальними затратами на його створення;

3) нац. багатство – сукупність створених і нагромаджених у країні працею всього суспільства матеріальних і немат благ, які у свою чергу поділяються на суспільне багатство і природне.

Суб’єктами фін-х відносин виступають:

держава; суб’єкти госп-ї діяльності; населення.

4.Централізовані

Залежно від рівня, на якому проходить формування фондів грошових коштів, вони поділяються на:

центр, тобто ті, що створюються на рівні держави (Держбюджет; місцеві бюджети; ПФ,фонд соц страх у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, Фонд соц страх на випадок безробіття; Фонд соц страх від нещасних випадків на вир-ві та проф захворювань; фонди міністерств та відомств);

5. децентр, тобто фонди підприємств та організацій (амортизаційний фонд; фонд оплати праці; фонд виплати дивідендів; резервний фонд; фонди ек стимулювання тощо).

6.Функції фін: Розподільна-розподіляють та перерозподіл ВВП та НД. Мета розподілу та перерозподілу НД та ВВП полягае у зміцненні держави. Підвищенні еф-ті вир-ва, зростання жит рівня. Контрольна – служить засобом контролю за процесом перерозподілу вартості ВВП. Завдяки цій функції суспільство контролює повноту та своєчасність забезпечення фін ресами різних суб*єктів фін від-н.

7.Органи фін контролю

Фін контроль здійснюють органи держ влади в особі постійних комісій парламенту, НБ, мін-ва економіки, фінансів, статистики, органів місц самоврядування, аудит організації.

8.Взаємозв*язок фін-ів з інш ек категоріями

Фін перебувають в тісному взаємозв’язку з такими категоріями розподільчого характеру як гроші, ЗП, ціна, кредит.

Фін і гроші - фінанси у багатьох випадках визначають як певну суму грошей, яка знаходиться у розпорядженні юр чи фіз особи. Але певна сума грошей – це ще не фін. Можна мати гроші і водночас не мати ніякого відношення до фін. Фін і гроші не можуть існувати одне без одного. Тому часто вживається таке визначення як фінансово-грошові відносини. Фін і ціна. Ціна – це грошовий вираз вартості будь-якого товару, тобто ціни, як і фін, здійснюють розподіл ВВП. фінанси мають ширший діапазон розподілу, ніж ціна. Цінові та фін методи часто розглядаються як рівнозначні щодо регулювання ек процесів. Вони доповнюють один одного і їхнє використання залежить від конкретної ек ситуації.Фін і ЗП. Взаємозв’язок фін і ЗП проявляється у тому, що держава регулює величину ЗП за допомогою фін важелів, зокрема, податків. Відмінності між фін і ЗП полягають у наступному:- фін розподіляють ВВП, а ЗП – це категорія, яка стосується лише частини ВВП, а саме фонду оплати праці;- ЗП пов’язана лише з одним фактором вир-ва – робочою силою, а фін впливають на використання всіх факторів вир-ва.

Фін і кредит. Спільним для обох цих категорій є те, що вони використовуються в кругообігу коштів і сприяють підвищенню еф-ті виробництва.При нестачі фін рес суб’єкти фін відносин можуть залучати кредитні рес, а за умов надлишку фін рес – можуть тимчасово вільні кошти надавати в кредит іншим суб’єктам фін відносин.Відмінності між фін-ми і кредитом полягають у тому, що фінансам притаманний односторонній рух вартості, а кредиту двухсторонній. Під час фінансування кошти надаються на безповоротній основі, а процес кредитування передбачає надання коштів за принципами платності, строковості, повернення і забезпеченості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]