Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

5. Перегляд документів. Підготовка документу до друку

В нижній стрічці робочого вікна (над рядком статусу) зліва від рядка прокрутки знаходяться кнопки, що управляють режимом перегляду документа: Обычный режим, Режим Web-документа, Режим розметки, Режим структуры. Всі ці команди можна також виконати через меню Вид.

Для зміни масштабу документу в межах робочого вікна використовують команду Вид→Масштаб або відповідну кнопку Масштаб на панелі інструментів.

Перед тим, як розпочати друк документу через принтер, рекомендується перейти до режиму попереднього перегляду, в якому є різноманітні засоби масштабування. Цей режим нагадує режим перегляду сторінок, але в ньому не можна редагувати текст. Для переходу до цього режиму слід виконати команду Файл→Предварительный просмотр або натиснути відповідну кнопку на панелі інструментів Стандартная.

У вікні зʼявиться панель інструментів Передварительный просмотр з такими кнопками: Печать (друкування документу на принтері. встановленому по замовчанню); Увеличение (перегляд документу в збільшеному вигляді); Одна страница (відображення однієї сторінки документа); Несколько страниц (відображення декількох сторінок); Масштаб (збільшення або зменшення розміру відображуваних сторінок); Линейка (управління відображенням координатної лінійки); Подгонка страниц (спроба скоротити кількість сторінок за рахунок ущільнення інтервалу між стрічками тексту та автоматичного підбору розміру шрифта для повного заповнення всіх сторінок документу); Во весь экран (розкриття вікна з документом на весь екран; повторне натискання цієї кнопки поверне екран в початковий вигляд); Закрыть (повернення до нормального режиму перегляду документу).

Завдання. Користуючись описаними вище командами, спробуйте різні режими перегляду документу.

6. Адаптація текстового процесора Word до вимог користувача

Word має потужні засоби адаптації до вимог конкретного користувача За їх допомогою можна змінити зовнішній вигляд екрану редактора, параметри редагування, перегляду, збереження, друкування тексту. Ці засоби реалізуються командами меню. Команда Сервис параметры виводить на екран вікно діалогу Параметры, яке має низку закладок: Вид, Общие, Правка, Печать, Сохранение, Правописание, Исправления та інші. Так, на закладці Вид можна за допомогою прапорців відмітити ті елементи вікна Word, які повинні знаходитись на екрані. Закладка Общие дає доступ до загальних параметрів настройки системи. Інші закладки також дозволяють внести зміни до певних системних параметрів.

Завдання. Відкрийте вікно діалогу Параметры та перегляньте, які параметри можна змінити за допомогою різних закладок. На закладці Общие встановіть (або зніміть прапорець Белый текст на синем фоне. На закладці Вид в полі Знаки форматирования включіть прапорець біля параметра все. Перевірте, що змінилось? Аналогічним способом відмовтесь від внесених змін (!!!). На закладці Сохранение в полі Автосохранение каждые... встановіть час 5 хвилин.

7. Настройка панелі інструментів

Кнопки панелей інструментів стають у великій пригоді під час роботи у текстовому редакторі. Для активізації необхідної панелі інструментів треба виконати команду Вид→Панели инструментов або Сервис→Настройка Панели инструментов і встановити прапорець на необхідній панелі. Але не завжди усі кнопки панелей інструментів необхідні користувачеві. Word має засоби редагування панелей інструментів. По-перше можна просто створити нову панель інструментів (Сервис→Настройка→Панели инструментов Создать...) і встановити на ній необхідні інструменти. По-друге, можна відредагувати інструменти активних панелей (Сервис→Настройка→Команды). Для цього в полі Категории необхідно вибрати категорію: Файл, Правка, Вид тощо, а з поля Кнопки вибрати потрібну команду. Щоб дізнатися про призначення команд слід скористатися кнопкою Описание. Щоб доповнити панель інструментів, треба зафіксувати на обраній команді ліву кнопку миші І перетягнути її до панелі інструментів. Для вилучення піктограми з панелі інструментів, треба, навпаки, перетягнути її до вікна Настройка.

Завдання. Відкрийте вікно діалогу Настройка і перегляньте, які кнопки доступні для кожної категорії. Вивчіть їх призначення. В категорії Вставка знайдіть і перетягніть кнопку Редактор формул ( ) (якщо така кнопка уже є на панелі, то перетягніть її з панелі у вікно діалогу, а потім − назад до панель інструментів).

Контрольні запитання

  1. Як можна відкрити вже існуючий текстовий файл для редагування?

  2. Як у Word здійснюється виділення фрагменту?

  3. Які дії можна виконати із виділеним фрагментом?

  4. Як виконуються пошук і заміна у текстовому редакторі Word?

  5. Яким чином у тексті можна здійснити нумерацію сторінок?

  6. Для чого призначені в тексті колонтитули? Як з ними працюють?

  7. Які режими перегляду документів надає Word?

  8. Які засоби адаптації до потреб користувача надає Word?

  9. В який спосіб здійснюється настройка панелі інструментів у Word?