Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
392.7 Кб
Скачать

Лабораторно-практична робота № 3. Використання графіки в Microsoft Word.

Word надає можливість працювати з інформацією графічного характеру, тобто до текстового документу можна імпортувати графічні файли, або створити малюнок засобами па­нелі інструментів Рисование.

1. Імпортування графічних зображень

В документ можна впровадити будь-яку готову графічну інформацію. Графічні файли можуть бути створені любим графічним редактором або створені за допомогою сканера. Імпорт малюнків виконується командою Вставка→Рисунок→Картинки.... Після чого на екрані з’явиться панель Вставка картинки. На ній необхідно натиснути кнопку Найти, щоб Word автоматично створив список всіх малюнків, що є на доступних дисках комп’ютеру. Після створення списку, одне натискання лівої кнопки миші добавляє обраний малюнок в документ – у позицію курсору.

Вставлений малюнок буде розміщено в місці де перед цим знаходився курсор. Якщо один раз клацнути мишкою на вставленому малюнку, зʼявиться обмежувальна рамка з чорними квадратними або круглими маркерами на серединах сторін і у його вершинах.

Завдання. Вставте у документ Лабораторна робота будь-який малюнок. Змініть його розміри таким чином, щоб малюнок займав третину листа.

2. Створення графіки засобами Word

Малюнки, які складаються з найпростіших геометричних об’єктів – ліній, прямокутників, овалів тощо, можуть бути створені безпосередньо у Word. Засоби для цього надає панель інструментів Рисование (виклик кнопкою Рисование з панелі інструментів або команди Вид→Панели инструментов →Рисование).

Щоб при малюванні автофігур не з’являлось Полотно, його необхідно відключити командою СервисПараметрыОбщие, де убрати галочку з пункту Автоматически создавать полотно при вставке автофигур.

Завдання. Відкрийте панель інструментів Рисование, познайомтесь з призначенням її, створіть у відкритому документі простий малюнок. При створенні авто фігур ОСОБЛИВУ УВАГУ зверніть на способи зафарбування фігур, їх тінь та об’єм.

П риклад малюнку:

3. Вставка фігурного тексту

З допомогою сервісної програми WordArt, яка входить до пакету Word, можна застосувати до тексту спеціальні ефекти, наприклад, деформувати текст, генерувати тінь для нього тощо. Вставка WordArt-обʼєкту здійснюється з допомогою команди Вставка→Рисунок→WordArt або кнопкою WordArt з панелі інструментів Рисование.

Складання WordArt-обʼєкту починається з вікна Коллекция Wordart, в якій необхідно вибрати стиль надпису і накиснути ОК. Наступне вікно – Ввод текста, де користувач може ввести зміст тексту, для розміщення надпису у документ – кнопка ОК. В панелі інструментів wordart для тексту можна вибрати шрифт у відповідному списку, придати тексту одну з 36 доступних форм фігурного тексту, центрування, спеціальні ефекти (заливка, доповнення тінню, обертання навколо осей тощо).

Для виходу з режиму редагування об'єкту WordArt достатньо клацнути мишкою в будь-якому місці поза фігурним текстом. Нижче приведено зразок використання деяких спецефектів.

Завдання. Вставте в свій документ подібний до вищенаведеного обʼєкт WordArt.