Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.04.2019
Размер:
157.18 Кб
Скачать

8

Лабораторно-практична робота № 2. Текстовий редактор Word. Операції над документом і текстом. Сервісні можливості.

1. Виклик документу для редагування

У Windows можна безпосередньо перейти до перегляду та редагування документа Word декількома шляхами:

1. Виклик документу, не завантажуючи перед цим сам редактор. Цей спосіб завантаження базується на звʼязуванні документів з відповідними прикладними програмами і передбачає, що при подвійній фіксації лівої кнопки миші по файлі з розширенням .doc попередньо буде завантажений текстовий редактор Word, а потім відбудеться відкриття самого документу. Щоб скористатися цим шляхом завантаження, необхідно спочатку знайти потрібний файл: через папку Мой компьютер, за допомогою утиліти Проводник або команд Пуск→Поиск→Файлы. Якщо документ редагувався недавно, то викликати його можна також командою Пуск→Документы.

2. В тому випадку, коли редактор Word уже завантажений, документ викликається командою Файл→Открыть або ж натисканням відповідної кнопки ( ) панелі інструментів. Крім того, в меню Файл зберігається список з кількох останніх документів, з якого також можна вибрати необхідний. Кількість документів такого списку визначається командою Сервис→Параметры→Общие→Помнить список из...

Завдання. Відкрийте створений вами на попередньому занятті документ.

2. Виконання операцій над фрагментом тексту

Щоб виділити довільний фрагмент тексту для подальшої його обробки, текстовий редактор передбачає декілька способів.

1. Для формування фрагмента тексту мишею треба встановити маркер миші на початок фрагменту, натиснути ліву кнопку і, не відпускаючи її, перемістити до кінця необхідної ділянки тексту. При цьому колір обраного фрагменту буде виділено інвертованим кольором.

2. Подвійна фіксація лівої кнопки миші на слові виділяє його.

3. Натискання лівої кнопки миші, на лівій границі рядка, виділяє рядок, а подвійне натискання виділяє весь абзац.

4. Весь текст можна виділити, виконавши команду Правка→Выделить все, або натиснувши комбінацію клавішів Ctrl+A.

5. Для відміни виділення слід натиснути ліву кнопку миші за межі виділеного фрагмента, або натиснути на будь-яку кнопку керування курсором.

6. За допомогою клавіатури фрагмент можна виділити за допомогою комбінацій клавіші Shift з клавішами керування курсором (, , , , PgUp, PgDn, Home, End).

З виділеним фрагментом можна виконати наступні операції:

- знищити фрагмент з документа − кнопка Del;

- вилучити із занесенням в буфер обміну (кнопка на панелі інструментів Вырезать, або контекстне меню на виділеному фрагменті − пункт Вырезать, або команда Правка→Вырезать, або комбінація клавіш Ctrl+X);

- зробити копію фрагмента в буфері обміну без його знищення (кнопка на панелі інструментів Копировать, або контекстне меню на виділеному фрагменті – пункт Копировать, або команда Правка→Копировать, або комбінація клавіш Ctrl+C).

- вставити фрагмент з буфера обміну в місце положення курсору (кнопка на панелі інструментів Вставить, або контекстне меню на виділеному фрагменті – пункт Вставить, або команда Правка→Вставить, або комбінація клавіш Ctrl+V);

- виконати будь-які зміни з шрифтом чи абзацом.

Завдання. Створіть у своєму документі фрагмент: Факультет початкової освіти. Скопіюйте його в буфер обміну і вставте в текст після слова: групи. Відредагуйте текст так, щоб вийшло: 1 групи факультету початкової освіти. Після цього для фрагменту факультету початкової освіти поміняйте шрифт на Обычный.