Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
113.15 Кб
Скачать

Лекція 4: Захворюваність населення як медико-соціальна проблема. Тенденції та особливості захворюваності окремих груп населення.

План лекції:

  1. Номенклатура захворювань. Міжнародна статистична класифікація хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я, принципи її побудови та значення, практичне використання.

  2. Методи вивчення захворюваності. Переваги та можливості різних методів. Фактори та умови, які впливають на повноту даних про захворюваність.

  3. Загальна захворюваність (за даними звертань), методика вивчення, облікові документи, показники. Динаміка показників загальної захворюваності в Україні, її провідні причини.

  4. Захворюваність за даними медичних оглядів, методика вивчення, облікові документи, показники.

  5. Захворюваність за даними про причини смерті, методика вивчення, облікові документи, показники.

  6. Захворюваність на гострі інфекційні хвороби, методика вивчення, облікові документи, показники, їх аналіз. Тенденції цього виду захворюваності.

  7. Захворюваність на важливі неепідемічні хвороби, значення, методика вивчення та аналізу. Динаміка показників первинної захворюваності та поширеності цих хвороб.

  8. Госпіталізована захворюваність, її значення. Методика вивчення, облікові документи, показники.

  9. Захворюваність з тимчасовою втратою працездатності, її соціально-економічне значення, методика вивчення, облікові документи, показники.

  10. Поглиблене вивчення захворюваності з тимчасовою втратою працездатності та медико-соціальне значення груп осіб, що хворіють довго і часто.

  11. Інвалідність населення, її значення. Методика вивчення, облікові документи, показники.Міжнародна статистична класифікація хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я (МКХ)

МКХ розробляється, періодично переглядається, приймається і рекомендується для впровадження у всіх країнах світу Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).

В діючій на сьогодні МКХ-10 (десятий перегляд) всі причини захворюваності та смертності включені в 21 клас (за етіологією, патогенезом, локалізацією, обставинами виникнення).

Для кодування причин захворюваності і смертності використано 25 літер латинської абетки, що у поєднанні із нумерацією дозволяє позначати хвороби на тримірному (від А00 до Z99) і чотиримірному (від А00.0 до Z99.9) рівнях.

Приклади класифікації та кодування класів захворювань

класу

Найменування класу хвороб

Код

І

Деякі інфекційні та паразитарні хвороби

А00-В99

ІІ

Новоутворення

С00-D48

IX

Хвороби системи кровообігу

I00-I99

X

Хвороби органів дихання

J00-J99

XI

Хвороби органів травлення

K00-K93

ХІХ

Травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх чинників

S00-T98

Методи вивчення захворюваності: Основні в Україні:

  • За даними звернень в амбулаторно-поліклінічні заклади

  • За даними медичних оглядів населення

Додаткові:

  • За даними про причини смерті

  • Метод інтерв¢ю (самооцінки)

  • Епідеміологічні методи поглибленого вивчення захворюваності (основні у більшості розвинених країн)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]