Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Розділ IV. Прокурорський нагляд за додержанням законів при звільненні засуджених від відбування покарань

ТЕМА №1. Нагляд за додержанням законів при звільненні засуджених від відбування покарань

Зміст прокурорського нагляду залежно від виду покарання та підстав звільнення засуджених від відбування покарань.

Законність звільнення засуджених від відбування покарання: після відбуття строку покарання, призначеного вироком суду; у зв’язку з помилуванням чи амністією; умовно-достроково; внаслідок зміни чи скасування вироку; закінчення строків давності виконання обвинувального вироку; у зв’язку з хворобою; з інших підстав, передбачених законом (звільнення від покарання з випробуванням, звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, звільнення від покарання у зв’язку з декриміналізацією діяння).

Дотримання порядку припинення відбування покарання та законність зняття з обліку окремих категорій осіб (засуджених або притягнутих до адміністративної відповідальності до громадських та виправних робіт, у зв’язку з вчиненням нового злочину і обранням запобіжного заходу – взяття під варту, вибуття з території обслуговування).

Дотримання порядку звільнення від покарання, проведення розрахунків з особою, яку звільняють, надання грошової допомоги, повернення їй особистих документів, цінностей та речей, грошей, видача довідок.

ТЕМА №2. Нагляд за додержанням законів при застосуванні до засуджених умовно-дострокового звільнення від покарання та заміни невідбутої частини покарання більш м’яким

Завдання прокурорського нагляду за додержанням законів при застосуванні до засуджених умовно-дострокового звільнення від покарання та заміни покарання більш м’яким.

Витребування прокурором необхідної інформації із установи виконання покарання та особисте ознайомлення з відповідною документацією відділу контролю за виконанням судових рішень (списками, особовими справами, обліковими картками, даними контрольно-строкової картотеки, рішеннями комісії, протоколами її засідань, наказами тощо).

Перевірка прокурором додержання адміністрацією установ виконання покарання вимог законів щодо: обов’язкового ведення обліку і складання списків засуджених, стосовно яких належить вирішувати зазначені питання; підготовки матеріалів для розгляду цих питань та відображення відповідних заходів в індивідуальних програмах соціально-психологічної роботи із засудженими; створення комісії з розгляду матеріалів, унормування її діяльності, дотримання порядку прийняття рішень та забезпечення їх законності і обґрунтованості; належного оформлення спільних подань із спостережною комісією або службою у справах дітей; обґрунтованості відмови у застосуванні пільг; підстав і терміну можливого повторного розгляду цього питання комісією установи виконання покарань (далі – УВП).

Додержання встановленого законом порядку і терміну розгляду судом подань про умовно-дострокове звільнення засуджених від покарання чи заміни невідбутої частини покарання більш м’яким. Законність рішення суду. Наявність законних підстав у разі повторного звернення адміністрації установи до суду.

Дотримання вимог закону щодо повідомлення департаменту інформаційних технологій відділів управління Міністерства внутрішніх справ України (далі – УМВС), КВІ, спостережної комісії у регіоні, де буде проживати звільнений, про його звільнення.

ТЕМА №3. Нагляд за додержанням законів при наданні допомоги особам, звільненим від відбування покарання, контролю і нагляду за ними

Зміст нагляду, його основні напрями. Нагляд за додержанням законів при наданні допомоги засудженим у трудовому і побутовому влаштуванні. Дотримання адміністрацією УВП вимог закону про обов’язкове надання допомоги особам, звільненим з місць відбування покарання.

Нагляд за законністю встановлення та припинення адміністративного нагляду за особами, звільненими з місць позбавлення волі.

Нагляд за додержанням законів, що регулюють здійснення контролю за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання.

Нагляд за додержанням законів про відповідальність осіб, звільнених умовно-достроково та від відбування покарання з випробуванням у разі ухилення від виконання обов’язків, покладених на них судом.

ТЕМА №4. Нагляд за додержанням законів органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, спостережними комісіями, піклувальними радами та службами у справах дітей

Мета та завдання нагляду. Перевірка прокурором додержання вимог чинного законодавства місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо: надання допомоги у створенні належних умов тримання засуджених, їх матеріально-побутового та медико-санітарного забезпечення, здійснення оздоровчо-профілактичних заходів, створення додаткових робочих місць для залучення засуджених до суспільно корисної праці; визначення виду громадських робіт, меж виправних центрів; сприяння адміністрації виправних центрів у трудовому і побутовому влаштуванні засуджених, вжиття заходів для активного залучення громадськості до контролю за поведінкою засуджених і звільнених від покарання; впровадження заходів соціального патронажу та надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання.

Нагляд за додержанням законів у діяльності спостережних комісій, піклувальних рад та служб у справах дітей. Перелік питань, що підлягають з’ясуванню прокурором під час перевірки: наявність зазначених органів та відповідність чинному законодавству документів, згідно з якими вони утворені; законність складу комісій та служб; законність прийнятих рішень; втілення міжнародних стандартів у механізм реалізації ними основних функцій по забезпеченню прав засуджених і звільнених та участі в діяльності органів і установ виконання покарань; залучення громадськості, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій, громадян до роботи із засудженими та звільненими; громадський контроль за дотриманням прав засуджених при застосуванні до них заходів стягнення; стан громадського контролю за процедурами застосування до засуджених умовно-дострокового звільнення та заміни невідбутої частини покарання більш м’яким, за поведінкою звільнених від відбування покарання; ведення обліку осіб, звільнених від покарання умовно-достроково та організація виховної роботи з ними; взаємодія комісії і служб з іншими органами, що запроваджують заходи сприяння соціальній адаптації звільнених від покарань.

ТЕМА №5. Зміст і структура довідок за результатами перевірок та актів прокурорського реагування на виявлені порушення законів

Довідка за результатами перевірок, основні вимоги щодо форми та змісту. Реалізація прокурором матеріалів перевірок: прийоми та засоби.

Вибір прокурором оптимальних форм реагування на виявлені порушення.

Види документів прокурорського реагування. Їх зміст, структура та форма. Вимоги до документів прокурорського реагування. Порядок підготовки і направлення їх для розгляду.

Участь прокурорів у їх розгляді. Організація та забезпечення контролю за розглядом документів прокурорського реагування та фактичним усуненням виявлених порушень. Порядок зняття з контролю. Аналіз якості та юридичної обґрунтованості документів прокурорського реагування.

ТЕМА №6. Первинний облік роботи прокурора та статистична звітність з даного напряму діяльності

Система первинного обліку роботи і статистики в органах прокуратури, її складові. Повноваження посадових осіб органів прокуратури щодо організації роботи з обліку і статистики. Компетенція галузевого підрозділу прокуратури обласного рівня, міськрайпрокуратур та прирівняних до них прокуратур з цих питань.

Первинний облік роботи прокурора: поняття, порядок ведення, значення та вплив на формування статистичної звітності.

Статистична звітність в органах прокуратури: види, форми, строки складення і подання. Основні вимоги щодо формування, оформлення і забезпечення достовірності звітів за формою „П” з зазначеного напряму прокуратурами різних рівнів.

Відображення у звіті показників роботи прокурора з:

  • нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах;

  • нагляду за додержанням законів при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

Використання статистичної інформації в діяльності органів і галузевих підрозділів прокуратури.