Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нагляду за додержанням законів при виконанні су....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Розділ III. Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах

ТЕМА №1. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань у виді штрафу та конфіскації майна

Нагляд за додержанням законів при виконанні кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, його особливості.

Організаційно-правове забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні покарань у виді штрафу та конфіскації майна.

Питання, що підлягають з’ясуванню прокурором у ході перевірки: законність вироків; кількість виконавчих листів, надісланих судом органам державної виконавчої служби для виконання; додержання судами порядку звернення вироків до виконання; законність відкриття виконавчих проваджень; своєчасність і повнота виконавчих дій, а також наявність та ефективність відомчого контролю за примусовим виконанням судових рішень майнового характеру; достовірність складених державним виконавцем актів про відсутність майна; правильність проведення оцінки або уцінки описаного майна та його реалізації; заходи, що вживались державними виконавцями до розшуку боржника і майна, та за фактами ухилення засуджених від сплати штрафу; своєчасність перерахування стягнутих коштів до бюджетів відповідних рівнів; законність і вмотивованість дій та рішень посадових осіб про відкладення провадження виконавчих дій, зупинення та закінчення виконавчого провадження.

ТЕМА №2. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань(адміністративних стягнень) у виді громадських та виправних робіт

Організаційно-правове забезпечення нагляду за додержанням законів при виконанні покарань у виді громадських та виправних робіт.

Підготовка прокурора до здійснення перевірок. Перевірка прокурором законності вироків суду та дотримання порядку звернення їх до виконання.

Нагляд за додержанням законів щодо:

  • порядку і умов виконання покарань (адміністративних стягнень) у виді громадських і виправних робіт;

  • обчислення строку відбування покарань (адміністративних стягнень) у виді громадських і виправних робіт;

  • порядку провадження відрахувань із заробітку засуджених (підданих адміністративному стягненню) до виправних робіт;

  • виконання обов’язків власниками підприємств, організацій або уповноваженим ними органом за місцем відбування покарання засудженими (підданими адміністративному стягненню) до громадських чи виправних робіт;

  • застосування заходів заохочення і стягнення до осіб, які відбувають покарання (адміністративні стягнення) у виді громадських чи виправних робіт;

  • здійснення контролю за виконанням зазначених покарань (адміністративних стягнень) посадовими особами кримінально-виконавчої інспекції (далі – КВІ) та проведення індивідуально-профілактичної роботи за місцем проживання засуджених;

  • порядку звільнення від відбування покарань (адміністративних стягнень).

ТЕМА №3. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань у виді обмеження волі та арешту

Особливості організації нагляду за додержанням законів при виконанні покарань у виді обмеження волі та арешту.

Перевірка прокурором законності вироків та дотримання порядку звернення їх до виконання. Нагляд за додержанням законів, що регулюють: порядок і умови виконання покарань у виді обмеження волі та арешту; залучення осіб, засуджених до обмеження волі та арешту, до праці; умови праці, обов’язки адміністрації виправного центру та власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем роботи засуджених до обмеження волі; матеріально-побутове забезпечення і медичне обслуговування зазначених категорій засуджених; соціально-виховну роботу із засудженими до обмеження волі; застосування заходів заохочення та стягнення до засуджених до обмеження волі та арешту; порядок відбування арешту засудженими військовослужбовцями.

ТЕМА №4. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань у виді позбавлення військового, спеціального звання, рангу, чину або кваліфікаційного класу та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю

Перевірка прокурором законності вироків та дотримання порядку звернення їх до виконання.

Питання, що підлягають з’ясуванню прокурором під час здійснення нагляду: чи дотримано порядок виконання зазначених покарань згідно з вимогами, передбаченими вироком; чи відповідно до чинного законодавства виконують покладені на них обов’язки при виконанні покарань засудженими кримінально-виконавчі інспекції, власники підприємств, установ, організацій або уповноважені ними органи за місцем роботи засуджених та органи, що мають право анулювати дозвіл на заняття певними видами діяльності; як використовують посадові особи КВІ свої повноваження щодо контролю за виконанням засудженими до позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю та які заходи впливу застосовують до них у разі виявлення ухилень від відбування покарання чи інших порушень.

ТЕМА №5. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань у виді службових обмежень для військовослужбовців та тримання їх у дисциплінарному батальйоні

Організаційно-правове забезпечення нагляду. Додержання порядку звернення вироків до виконання щодо засуджених до покарань у виді службових обмежень для військовослужбовців та тримання їх у дисциплінарному батальйоні.

Своєчасність видання наказів командуванням військових частин щодо службових обмежень для військовослужбовців та повідомлення суду, що постановив вирок. Правильність і своєчасність утримань із грошового забезпечення засуджених.

Нагляд за додержанням законів щодо матеріально-побутового та медичного забезпечення, режиму у дисциплінарному батальйоні, побачень, телефонних розмов і листування засуджених військовослужбовців; надання їм короткочасних виїздів за межі дисциплінарного батальйону, одержання ними посилок (передач) і бандеролей, залучення до праці, військового навчання та соціально-виховної роботи із засудженими військовослужбовцями; застосування до них заходів заохочення і стягнення.

ТЕМА №6. Нагляд за додержанням законів при виконанні покарань у виді позбавлення волі на певний строк та довічного позбавлення волі

Організаційно-правове забезпечення нагляду. Здійснення нагляду за додержанням законів при: визначенні засудженим до позбавлення волі виду колонії та направлення їх для відбування покарання; переміщення та прийняття засуджених до виправних і виховних колоній; забезпеченні порядку тримання засуджених у структурних дільницях установ; зміні умов тримання засуджених та їх переведенні; виконанні режимних вимог та здійсненні оперативно-розшукової діяльності; застосуванні заходів фізичного впливу, спеціальних засобів і зброї; забезпеченні умов відбування покарання, медико-санітарного обслуговування; залученні засуджених до праці, оплати праці та відрахувань із їх заробітку; виконанні примусового лікування; проведенні виховної роботи, загальноосвітнього та професійно-технічного навчання; застосуванні заходів заохочення і стягнення; стягненні матеріальних збитків, заподіяних засудженими; вивченні стану боротьби зі злочинами та правопорушеннями серед персоналу установ; розгляді заяв і повідомлень про злочини та звернень засуджених, перевірці законності наказів та постанов, виданих адміністрацією установ.

Особливості нагляду за додержанням законів при відбуванні покарання засудженими до позбавлення волі в колоніях різних рівнів безпеки, жінками та неповнолітніми, а також засудженими до довічного позбавлення волі.

Перевірки прокурором додержання законів: про охорону державної власності, охорону праці і техніку безпеки, про пожежну безпеку, про охорону навколишнього природного середовища в установах виконання покарань.