Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 9 (Т.8 З.1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

9.2.4. Інфразвукова зброя

Інфразвукова зброя – засоби, дія яких заснована на використанні спрямованного випромінювання потужних інфразвукових коливань із частотою нижче 16 Гц.

Такі коливання можуть впливати на центральну нервову систему і органи травлення людини, викликають головну біль, болючі відчуття у внутрішніх органах, пурушують ритм дихання. При більш високих рівнях потужності випромінювання і дуже малих частотах з’являються такі симптоми як запаморечення, нудота і втрата свідомості. Інфразвукове випромінювання спричиняє також психотропну дію на людину, викликає втрату контролю над собою, почуття страху і паніки.

Для генерування інфразвуку передбачаеться використаня реактивних двигунів, обладнаних резонаторами з відбивачами звуку. Можливо також використання двох акустичних генераторів інфразвукових частот із дуже малою різнецевою частотою, що сприймається людиною як інфразвук.

9.2.5. Радіологічна зброя

Уражаюча дія радіологічної зброї заснована на використанні радіоактивних речовин. Це можуть бути заздалегідь приготовлені порошкоподібні суміші або рідкі розчини речовин, що містять у своєму складі радіоактивні ізотопи хімічних елементів зі спеціально підібраними інтенсивністю випромінювання і періодом напіврозпаду. Вплив таких речовин на організм людини приводить к руйнуванню живих його тканей та викликає променеву хворобу. Основним джерелом одержання радіоактивних речовин можуть служити відходи, що утворяться при роботі ядерних реакторів.

Застосування радіоактивних речовин може здійснюватись за допомогою авіаційних бомб, розпилювальних приладів, безпілотних літаків, крилатих ракет та інших боєприпасів.

До заходів захисту від радіологічної зброї можна віднести:

- використання засобів індивідуального і колективного захисту;

- використання захисних властивостей місцевості, озброєння та військової техніки;

- спеціальну обробку військ;

- попередження про небезпеку застосування і про застосування радіологічної зброї;

- розосередження військ та зміна районів дислокації;

- медичні заходи захисту військ.

9.2.6. Етнічна зброя

Вивчення природного і генетичного розходження між людьми, їх тонкої біохімічної структури показало можливість створення так називаної етнічної зброї. На думку вчених, така зброя вже в недалекому майбутньому може уражати спеціальними агентами одні етнічні групи населення і бути індиферентними стосовно інших. В основі такої вибірковості будуть знаходитися розходження в групах крові, пігментації шкіри, генетичній структурі й інші фактори. Дослідження в області етнічної зброї можуть бути спрямовані на виявлення генетичної уразливості окремих етнічних груп і на розробку спеціальних агентів, розрахованих на ефективне використання цієї здатності. По розрахунках одного з ведучих американських медиків Р. Хамершлага, етнічною зброєю можна завдати поразки 25-30% населення країни, що піддається нападу. Слід відмітити, що в ядерній війні такі втрати населення вважаються "несприятливими", тоді країна зазнає поразки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]