Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 9 (Т.8 З.1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

9.2.2. Геофізична зброя

Геофізична зброя використовує засоби впливу на процеси, що відбуваються у твердій, рідкій і газоподібній оболонках Землі. При цьому для військових особливий інтерес представляють стани хиткої рівноваги, коли відносно невеликий поштовх може викликати катастрофічні наслідки і вплив на противника величезних руйнівних сил природи.

За характером впливу геофізичну зброю ділять на метеорологічну, кліматичну, озонну i ураганно-сейсмiчну.

Метеорологічна зброя - застосовується для iнiцiювання випадання опадів, розсіювання туману, впливу на тропiчнi циклони. Застосовується шляхом розсіювання в повiтрi твердої вуглекислоти, йодiда срiбла та iнших реагентiв. Метою цих дій може стати утруднення пересування військ і техніки, утворення затоплень і повеней значних територій. Роботи в цiй галузi ведуться в США iз кiнця 50-х рокiв. Практичне застосування такi засоби знайшли в Пiвденно-схiднiй Азiї в 1965-1972 р. (в перiод вiйни у В'єтнамi). Іноземні фахівці відносять метеозброю до зброї оперативно-тактичного призначення.

Кліматична зброя - сукупність засобів активного впливу на атмосферу з метою змiни характерних режимів пори року на великих площах. Вона може використовуватися для нанесення збитків сільському господарству i іншим галузям економiки, що в кінцевому рахунку може привести до руйнування політичних і економічних структур країни.

Озонна зброя – набір засобів для штучного руйнування шару озону над обраними районами території противника. Утворення таких "вікон", або "дир" створить умови для проникнення на поверхню землі жорсткого ультрафіолетового випромінювання Сонця з довжиною хвилі близько 0,3 мкм. Воно нищівно діє на клітини живих організмів, кліткові структури та спадковий апарат, викликає опіки шкіри, сприяє різкому росту числа ракових захворювань. Вважається, що першим наслідком впливу буде зниження продуктивності тварин і сільськогосподарських рослин.

Ураганно-сейсмiчна (геологiчна) зброя - комплекс засобiв, призначених для цілеспрямованого викликання різноманітних природних катаклізмів, таких як сповзання, землетруси, виверження вулканів в сейсмонебезпечних районах земного шару.

9.2.3. Радіочастотна зброя

Радіочастотна зброя – засоби, дія яких заснована на використанні електромагнітни випромінювань надвисокої або надзвичайно низької частоти. Діапазон надвисоких частот знаходиться в межах від 300 МГц до 30ГГц, до надзвичайно низьких відносять частоти менше 100 Гц.

Об’єктом поразки радіочастотної зброї є жива сила. При цьому мається на увазі відома здатність радіовипромінювань надвисокої і надзвичайно низбкої частоти викликати ушкодження (порушення функції) життєвоважливих органив і систем людини, таких як: мозок, серце, центральна нервова система, ендокринна система і система кровообігу.

Радіочастотне випромінювання спроможне також впливати на психіку людини, порушувати сприйняття і використання інформації про навколишню дійсність, викликати слухові галюцинації, синтезувати мовні повідомлення, які ввобдяться безпосередньо у свідомість людини для дезорієнтування.

Бойові комплекси радіочастотної зброї можуть бути створені у варіантах наземного (мобільні наземні генератори), повітряного і космічного базування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]