Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 9 (Т.8 З.1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

9.2.9. Інформаційна зброя

Термін "інформаційна зброя" включає технічні і програмні засоби, що забезпечують несанкціонований доступ до баз даних, порушення штатного режиму функціонування технічних засобів і програмного забезпечення, а також виводу з ладу ключових елементів інформаційної інфраструктури окремої держави або групи держав. Правомірність використання цього терміну обумовлена тим, що в контексті використання інформації як основи виду зброї вона може характеризуватися наступними показниками: цілеспрямованість, вибірковість, розосередженість, масштабність впливу, досяжність, швидкість доставки, комплексність впливу на технічні способи, системи і на особовий склад, можливість регулювання потужності впливу.

Інформаційній зброї властиві атакуючий характер, універсальність, скритність, багатоваріантність форм реалізації (у т.ч. програмно-апаратний і технічний), радикальність впливу, широкі можливості у виборі часу і місця застосування, економічність, що робить її надзвичайно привабливою і надзвичайно небезпечною. Найбільша небезпека цього виду зброї — знеособлений характер її застосування, що дозволяє вести наступальні дії анонімно, навіть без оголошення війни. До того ж, заборонити розробку і використання інформаційної зброї (як це зроблено, наприклад, у відношенні хімічної або бактеріологічної) навряд чи можливо, як і обмежити зусилля багатьох країн по формуванню єдиного глобального інформаційного простору. Усе це і пояснює підвищену увагу до інформаційної зброї і перспектив її подальшого розвитку.

Таким чином, така, досить умовна класифікація цієї зброї дозволяє оцінити приблизні масштаби враження живої сили та об’єктів, можливість досягнення визначених цілей при ведені бойових дій. Чим вище рівень розв’язуваних задач, тим більше основ длявіднесення даного виду зброї до зброї масового ураження. При аналізі різних видів гіпотетичної зброї майбутнього відповідно до їх призначення для поразки тих або інших об’єктів стає очевидним, що застосування практично всіх перспективних видів зброї орієнтовно насамперед на поразку людей – у цьому їх найбільш загальна відмітна риса.

Питання для самоконтролю

  1. Високоточна зброя її види. Заходи що забезпечують живучість військ в умовах її застосування.

  2. Розвідувально ударний комплекс „ПЛСС” його призначення, бойові можливості, порядок роботи.

  3. Розвідувально-ударний комплекс „ДЖИСАК”, його призначення, бойові можливості, порядок роботи.

  4. Автоматизована система управління вогнем артилерії „Такфайр”, призначення, бойові можливості, порядок роботи.

  5. Система дальнього радіолокаційного виявлення і управління авіацією „АВАКС”, призначення, бойові можливості, порядок роботи системи.

  6. Порядок дій військ в умовах застосування противником високоточної зброї.

  7. Види високоточної зброї на нових фізичних принципах, її призначення.

  8. Доповісти тенденції і перспективи розвитку ЗМУ та зброї на нових фізичних принципах економічно-розвинутих держав світу.

  9. Доповісти класифікацію та основні бойові властивості зброї на нових фізичних принципах.

238

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]