Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 9 (Т.8 З.1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
1.48 Mб
Скачать

9.2 Високоточна зброя на нових фізичних принципах

З нових видів зброї найбільшу реальну небезпеку у найближчому майбутньому можуть складати променева, радіочастотна, інфразвукова, радіологічна, геофізична, психотропна, протиенергопостачальна зброя та інші. Класифікація нових видів зброї масового ураження за характеристиками уражаючої дії на об’єкти показано в табл. 1. Нові види зброї, що класифікується як ВТЗ, показано на рис. 9.2.1.

Таблиця 1.

Вид зброї

Бойове призначення

Об’єкти ураження

Стратегічне

Оперативно -

тактичне

Тактичне

Жива

сила

Техніка,

апаратура

Інженерні

споруди

Природне

середовище

Геофізична

Радіологічна

Психотропна

Променева

Інформаційна

Анігіляційна

Кінетична

Етнічна

Рис. 9.2.1. Класифікація нових видів зброї,як ВТЗ за характером уражаючої дії.

Вчені звертають особливу увагу на небезпеку, пов’язану з можливістю створення геофізичної зброї (засоби впливу на екосистему), в основі дії якої припускається використання засобів, що викликають стихійні лиха, зміну теплового режиму, руйнування озонного шару атмосфери над визначеними районами.

9.2.1. Променева зброя

Променева зброя заснована на принципі спрямованої передачі енергії для ураження об’єктів. Вона включає: лазерну, пучкову, електромагнiтноiмпульсну та плазміну системи зброї.

Лазерна зброя являє собою потужні випромінювачі електромагнітної енергії оптичного діапазону - квантові генератори. Дія лазерного променя досягається в результаті нагрівання до високих температур матеріалів об'єкта, у результаті чого відбувається їхнє розплавлювання або навіть випар, ушкодження чуттєвих елементів озброєння, осліплення органів зору людини і нанесення їй термічних опіків шкіри.

Пучкова (прискорювальна) система зброї заснована на генерації пучків заряджених i нейтральних часток за допомогою рiзноманiтних прискорювачів. Вражаючим фактором пучкової зброї є гостронацілений пучок заражених або нейтральних часток високих енергій - електронів, протонів, нейтральних атомів водню. Могутній потік енергії може створити в матеріалі цілі інтенсивний тепловий вплив, ударні механічні навантаження, руйнувати молекулярну структуру організму людини, ініціювати рентгенівське випромінювання. Застосування пучкової зброї відрізняється миттєвістю і раптовістю вражаючої дії.

Ще одним з напрямків пошуку нових можливостей знищення різних об’єктів в атмосфері і ближньому космосі є розробка та випробування так званої плазменої зброї.

Плазмена зброя може вразити будь-який рухаючийся в атмосфері Землі об'єкт - будь те ракета, її боєголовка, літак або інше штучне або природне небесне тіло, наприклад метеорит. Здійснюється це на основі вже існуючої технологічної бази, без виводу в космос яких-небудь компонентів, за рахунок власної енергії руху такого об'єкта, якому ставить своєрідну електронну підніжку плазмоид, створений наземними засобами - мікрохвильовими (НВЧ) або оптичними (лазерними) генераторами, антенними й іншими системами.

Мікрохвильова зброя розрахована в першу чергу на придушення класичних радіоелектронних засобів, що працюють на принципах прийому і перетворення електромагнітних хвиль. Іншими словами, всі електроприлади в зоні дії електромагнітної бомби або згорять, або "збожеволіють". Крім того, при належній потужності мікрохвильове випромінювання здатне робити шкідливий вплив і на людину, руйнуючи клітки і порушуючи біологічні і фізіологічні функції організму.

До особливостей мікрохвильової зброї слід віднести:

- їй не потрібне точне знання системи противника;

- мікрохвильова зброя здатна впливати на електроніку противника, ушкоджуючи і руйнуючи електронні схеми, компоненти і підсистеми;

- вона спроможне уражати системи навіть тоді, коли вони виключені;

- щоб протистояти мікрохвильовій зброї, противник повинен буде зміцнити всю систему, а не тільки її окремі компоненти або схеми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]