Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія виробництва.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Багатоточкове контактне зварювання

Багатоточкове контактне зварювання - різновид контактного зварювання, коли за один цикл зварюються кілька точок. Багатоточкове зварювання виконують за принципом однобічного точкового зварювання. Багатоточкові машини можуть мати від однієї пари до 100 пар електродів, відповідно зварювати 2 -200 точок одночасно. Багатоточковим зварюванням зварюють одночасно і послідовно. У першому випадку всі електроди відразу притискають до виробу, що забезпечує менше викривлення і велику точність збирання. Струм розподіляється між притиснутими електродами спеціальним струморозподілювачем, що включає електроди попарно. У другому випадку пари електродів опускають по черзі або одночасно, а струм підключають по черзі до кожної пари електродів від зварювального трансформатора. Багатоточкове зварювання застосовують в основному в масовому виробництві, де потрібна велика кількість зварних точок на заготівлі.

Шовне зварювання.

Шовне зварювання - різновид контактного зварювання, при якому між зварюваними заготовками утворюється міцне і щільне з'єднання. Електроди виконують у вигляді плоских роликів, між якими пропускають зварювані заготовки.

У процесі шовного зварювання листові заготовки з'єднують внахлест, затискають між електродами і пропускають струм. При русі роликів із заготівель утворюються перекривають один одного зварні точки, в результаті чого виходить суцільний геометрично шов. Шовну точку, так само як і точкову, можна виконати при двосторонньому і односторонньому розташуваннях електродів.

Шовне зварювання застосовують у масовому виробництві при виготовленні різних судин. Товщина зварювальних листів складає 0,3 - 3 мм. Шовним зварюванням виконують ті ж типи зварних з'єднань, що і точкового, але використовують для отримання герметичного шва.

1.7 Газове зварювання і різання металів.

При зварюванні місце з'єднання нагрівають до розплавлення високотемпературним газовим полум'ям. При нагріванні газозварювальним полум'ям кромки зварювальних заготовок розплавляються, а зазор між ними заповнюється присадним металом, який вводять в полум'я пальника ззовні. Газове полум'я отримують при згоранні пального газу в атмосфері технічно чистого кисню.

Кисневий балон являє собою сталевий циліндр з сферичним днищем і горловиною для кріплення запірного вентиля. На нижню частину балона насаджується башмак, що дозволяє ставити балон вертикально. На горловині є кільце з різьбленням для навертування захисного ковпака. Середня рідинна місткість балона 40 дм3. При тиску 15 МПа він вміщує ~ 6000дм3 кисню.

Ацетиленові балони фарбують у білий колір і роблять на них напис червоною фарбою «Ацетилен». Їх конструкція аналогічна конструкції кисневих балонів. Тиск ацетилену в балоні 1,5 МПа. У балоні знаходиться пориста маса (активізований вугілля) і ацетон. Розчинення ацетилену в ацетоні дозволяє помістити в малому обсязі велика кількість ацетилену. Розчинений в ацетоні ацетилен просочує пористу масу і стає безпечним.

При газовому зварюванні, заготовки нагріваються більш плавно, ніж при дуговому, це і визначає основні області її застосування: для зварювання металів малої товщини (0,2 - 3 мм); легкоплавких кольорових металів і сплавів, що вимагають поступового нагрівання й охолодження, наприклад інструментальних сталей , чавуну, латуней; для пайки і наплавочних робіт; для підварки дефектів у чавунних і бронзових виливок. При збільшенні товщини металу продуктивність газового зварювання різко знижується. При цьому за рахунок повільного нагрівання зварювані вироби значно деформуються. Це обмежує застосування газового зварювання.

Газокисневе різання полягає в спалюванні металу в струмені кисню і видалення цієї струменем утворюються оксидів. При горінні заліза в кисні виділяється значна кількість теплоти.

Для забезпечення нормального процесу різання метал повинен відповідати наступним вимогам: температура його плавлення повинна бути вище температури горіння в кисні; температура плавлення оксидів металу повинна бути нижче температури його плавлення; кількість теплоти, що виділяється при згорянні металу в кисневої струмені, повинна бути достатньою для підтримки безперервного процесу різання; теплопровідність металу не повинна бути занадто високою, в іншому випадку теплота занадто інтенсивно відводиться і процес різання припиняється; утворюються оксиди повинні бути досить рідких і легко видувати вниз струменем ріжучого кисню.

Практично зазначеним вимогам відповідають залізо, низьковуглецеві і низько-леговані сталі.

За характером і спрямованості кисневого струменя розрізняють наступні способи різання.

Роздільне різання - ріжуча струмінь спрямована нормально до поверхні металу і прорізає його на всю товщину. Розділової різкою розкроюють листову сталь, розрізають профільної матеріал, вирізують косинки, круги, фланці і т. п.

Поверхневе різання - ріжуча струмінь спрямована під дуже малим кутом до поверхні металу (майже паралельно їй) і забезпечують грубу її строжки або обдирання. Нею видаляють поверхневі дефекти виливків.

Різка кисневим списом - спис утворюється тонкостінної сталевий трубкою, приєднаної до рукоятки і вільним кінцем притиснутою до пропалюємо металу. Кисневим списом відрізають прибутку великих виливків, пропалює льотки в металургійних печах, отвори в бетоні і т. п.

Різка може бути ручної та машинної.