Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_YeS_eshe_kakie-to_shpory.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
269.82 Кб
Скачать

103.Участь Європейської Комісії у правотворчому процесі Євросоюзу. Система комітології.

Комісія володіє виключним правом законодавчої ініціативи. Відповідно до положень Договору, Рада здійснює діяльність за поданням Комісії. Щоправда законодавча ініціатива є обмеженою виключними повноваженнями Комісії, але Рада чи Парламент може вимагати від Комісії подання певного визначеного юридичного акта.

У певних, чітко визначених ситуаціях Комісія може самостійно видавати правові акти (регламенти, директиви, рішення, рекомендації, думки). Це правові акти, які видаються на підставі повноважень, делегованих Комісії Радою, або ж на підставі повноважень, які містяться безпосередньо в Договорі.

104.Повноваження Європейської Комісії у сфері зовнішніх зносин.

Комісія є виконавчим органом. Вона відповідає за виконання регламентів, прийнятих Радою чи спільно Радою і Парламентом, також за подання проекту річного бюджету і за його виконання. Комісія готує Парламенту звіт з виконання бюджету і несе політичну відповідальність за його невідповідне виконання. Крім того, Комісія зобов`язана подавати Парламенту щорічний звіт про функціонування Співтовариств найпізніше за місяць до початку Парламентської сесії.

На основі того що Європейські Співтовариства є суб'єктом міжнародного права, Комісія підтримує сталі дипломатичні стосунки з третіми країнами та іншими міжнародними організаціями. У багатьох країнах, зокрема у Польщі, Співтовариства мають свої представництва. Комісія відповідає також за приготування і підписання міжнародних угод, стороною яких є Співтовариства. Прикладом цього може бути проведення перемовин і приготування Договорів про приєднання з країнами кандидатами до ЄС

118.Рахункова Палата: склад, порядок формування, повноваження.

Рахункову Палату було створено у 1977 р. Договором про перегляд бюджетних постанов від 1975р. З прийняттям Маастрихтського договору було надано статус одного з основних інститутів Євросоюзу. Принципи щодо діяльності Рахункової Палати містяться в установчих договорах Європейських Співтовариств та Євросоюзу, в Регламенті РП ЄС 1981 р.

Основним завданням Рахункової Па­лати є надання допомоги Європарламенту та іншим органам Євросоюзу стосовно контролю за витратами коштів.

Рахункова Палата складається з 15 осіб, які призначаються Радою на шість років на підставі одно­голосного таємного голосування та після консультацій з Європарламентом. Можливе повторне призначення на цю посаду однієї особи.

Вимогою до членів РП є високий професійний рівень, досвід роботи у між-них або нац- контрольно-ревізійних структурах. Члени Рахункової Палати здійснюють свою діяльність у повній незалежності. .Діють ви­ключно в інтересах ЄС та Євросоюзу. На час виконання своїх службових обов'язків члени Рахункової Палати не мають права займатись будь-якою іншою діяльністю. При вступі на посаду члени Рахункової Палати урочисто зобов'язуються дотримуватись встановлених правил та сумлінно виконувати свої обов'язки на за­садах доброчесності та порядності.

Члени Р П мають привілеї та імунітети, які закріплені у положеннях Протоколу про привілеї та імунітети службовців Європейського Співтовариства

Члени РП обирають Голову з числа своїх членів строком на три роки, можливе повторне його переоб­рання. Голова керує роботою Рахункової Палати.

Рахункова Палата наділена повноваженнями:

пе­ревіряти та вивчати рахунки Європейських Спів­товариств.

надає гарантійні документи Європарламенту і Раді щодо правильності ведення рахунків, а також за­конності та правильності проведених операцій. Такі документи публікуються в Офіційному виданні ЄС. РП повідомляє про всі не­доліки та порушення, які було виявлено під час пе­ревірки.

аналізує рахунки всіх організацій, агентств та фондів, які створені за участю Європейських Співтовариств. Висновки Рахункової Палати будуються на вивченні всіх фінансових документів відповідних структур. Перевірку може бути проведено без попередження.

аналіз фінансового управління в межах названих співтовариств.

Одже, РП перевіряє правильність проведених операції,їх доцільність, а також аналізує, .чи є застосовані методи найбільш економними та ефективними.

В державах-членах аудит прово­диться у співробітництві з відповідними націо­нальними структурами,"у дусі довіри", але зберігаючи незалежність. Посадові особи Співтовариства, і держав-членів мають повідомляти Ра­хунковій Палаті всю необхідну інформацію. Надання РП інформації щодо діяльності Європейського інвестиційного банку по управлінню доходами та ви­датками Європейських Співтовариств регулюється спеціальною угодою між Рахунковою Палатою, бан­ком та Комісією.

Рахункова Палата працює як колегіальний ор­ган.Може висловлювати висловити зауваження з особливих питань за влас­ною ініціативою, і на прохання іншого органу Євросоюзу.

По закінченні кожного фінансового року Рахун­кова Палата готує доповідь, яка передається іншим органам Євросоюзу та разом з відповідями на зауваження Рахункової Палати публікується в офіційному виданні Євросоюзу.

Рахункова Палата підтримує Європарламент і Раду при здійсненні їх повноважень по контролю за виконанням бюджету

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]