Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKTION 5.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

4. Berühmte Deutsche

Schreiben Sie ein paar Sätze über das Leben von den berühmten deutschen Personen im Präteritum. Benutzen Sie ein deutsches Lexikon.

Otto von Bismarck, Heinrich Böll, Albrecht Dürer, Heinrich Heine, Joseph von Eichendorf, Immanuel Kant, Friedrich von Schiller, Alexander von Humboldt, Richard Wagner.

5. Wichtige Angaben

A) У другій половині ХVIII – початку ХІХ ст. Німеччина залишалася країною, політично

роздробленою, причому в абсолютній більшості держав і володінь, на які вона поділялася, зберігався феодально-абсолютистський лад. Саме через те, що Німеччина не мала державного централізму, вона виявилася неспроможною продовжити “починання” Французької революції. Однак країна була втягнена в бурхливі процеси, які продовжувалися до падіння режиму Наполеона (1815 р.). Цей історичний період суттєво вплинув на формування культури німецької нації. Це був час модернізації архаїчних догм, обґрунтування нових ідей та цінностей. Французька політична революція стала важливим стимулом передусім для німецької духовної революції. Після перемоги Наполеона над Пруссією (1806 р.) Німеччина була підпорядкована французькому контролю. Пруссія втратила значну частину своєї території: Наполеон утворив нові регіони: королівство Вестфалія та герцогство Берг навколо Дюссельдорфа стали французькими державами на німецькій землі. Всі ці події активізували національну свідомість німців. Узимку 1807/08 рр. в окупованому Берліні Й. Фіхте виголосив промову “Звернення до німецької нації” (“Reden an die deutsche Nation“), у якій виступив проти “французького загарбання” й закликав до створення незалежної національної німецької держави. У березні 1813 р. прусський король Фрідріх Вільгельм ІІІ закликає народ до національної визвольної боротьби проти наполеонівської окупації. А вже восени після пруссько-російської перемоги над Францією Німеччина звільнилася від наполеонівського контролю. У 1815 році утворюється Німецький Союз, до якого входило 35 суверенних німецьких князівств та 4 вільні міста.

B) 1. Австрійці завжди веселі й життєрадісні, до того ж ввічливі, гостинні. 2. Для Австрії як країни іноземного туризму і держави з давніми традиціями охорона навколишнього середовища є першорядним суспільним завданням. 3. В останні роки поменшало на звалищах будівельного сміття: будівельні рештки відсортовують, піддають переробці і знову використовують. 4. В Австрії здійснюється низка проектів, спрямованих на максимальне збереження захисної функції лісів. 5. Кліматично Швейцарія знаходиться частково під впливом океану, що є причиною великої кількості опадів у центральній частині країни. Багато великих міст країни розташовані або на озерах, або в долинах річок, що безумовно впливає як на спосіб життя людей, так і на соціальний розвиток регіонів. 6. За статистичними даними біля 50 % світового експорту годинників припадає на Швейцарію. 7. Три з п’яти найбільших швейцарських банків розташовані у Цюріху на вулиці Привокзальній, одній з найвідоміших у Європі своїми дорогими магазинами. Місто нараховує понад 40 музеїв. 8. Берн є колискою відомої кожному школяру формули теорії відносності. З 1902 по 1909 рік тут, у крихітній квартирі жив Альберт Ейнштейн. 9. Швейцарські міста оточені гарними ландшафтами – розкішними луками, чистими озерами та кришталевими струмками.

C) Йоганн – Генріх Песталоцці народився в Цюріху (Швейцарія) у 1746 році. Його батько, лікар, помер рано. Після смерті батька сім’я переживала великі труднощі. Освіту Песталоцці одержав спочатку в початковій німецькій школі, а потім у середній латинській школі. Після закінчення середньої школи вступив до Цюріхської вищої школи, де закінчив два молодші курси: філологічний та філософський. У 1769 році Песталоцці придбав недалеко від Цюріха невелику садибу, Нейгоф, де в 1774 році відкрив школу інтернатного типу для дітей селян, в якій поєднував навчання з продуктивною працею, причому інтернат повинен був утримуватися на ті засоби, що заробляли самі діти. Головною метою виховання Й. Песталоцці вважав формування людини. На думку швейцарського педагога, в основі всякого знання лежать його елементи. Важливо відібрати найпростіші, з яких може почати навчання своїх дітей кожна мати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]