Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKTION 5.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.04.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

1. Deutsche Bundesländer

Федеративні землі Німеччини

До федеративних земель північного регіону належать:

Шлезвіг-Гольштейн – земля, що омивається Північним і Балтійським морями, межує з Данією. ЇЇ географічне положення забезпечує зручний зв’язок зі Скандинавією, Росією і країнами Балтії. Столицею землі є університетське місто Кіль.

Мекленбург-Передня Померанія (Шверін – столиця). Морський порт міста Ростока є одним з найбільших в Німеччині.

Гамбург (вільне ганзейське місто) розташований на Ельбі, яка за 110 км від місця впадає в Північне море. Гамбургський порт – найбільший у Німеччині.

Нижня Саксонія є другою за величиною площі після Баварії. В її економіці переважають землеробство і тваринництво.

Бремен – вільне ганзейське місто – найменша федеративна земля Німеччини, яка складається з Бремена і розміщеного північніше від нього Бремергафена.

До західних федеративних земель належать:

Земля Північний Рейн-Вестфалія межує з Бельгією і Нідерландами. Це найбільш густонаселена земля Німеччини.

Гессен розміщується в центрі країни. Міжнародне значення має Франкфуртський аеропорт. Франкфурт – місто офісів, хмарочосів, банків, великого бізнесу і знаменитих ярмарок.

Земля Рейнланд-Пфальц розміщується на південному заході Німеччини і межує з Бельгією, Люксембургом і Францією. Теплий сонячний клімат сприяв цій землі стати

провідним районом виноградарства.

Саар (столиця – Саарбрюкен) межує з Францією і Люксембургом.

До східних федеративних земель належать:

Берлін – найбільше місто Німеччини, на території якого зосереджена величезна кількість культурно-історичних і архітектурних пам’ятників. Це Бранденбурзькі ворота, палац Шарлоттенбург, будівля Рейхстагу, Німецька державна опера, бульвар Унтер-ден-Лінден і Курфюрстендамм, Французький і Німецький собори.

Земля Бранденбург простягається навколо Берліну (столиця землі – місто Потсдам, яке користується світовою славою завдяки палацу Сан-Сусі).

Саксонія – найбільш індустріалізована федеративна земля: електронна і оптична індустрії, машинобудування, текстильна індустрія та автомобілебудування. Майсенський порцеляновий завод відомий у всьому світі. Найважливіші міста – Дрезден, Лейпциг і Хемніц.

Саксонія-Ангальт приваблива для туристів пустищами на півночі, густими лісами. Популярним є визначне місце Гарц із вершиною Брокер.

Тюрінгія (столиця Ерфурт – університетське місто): транспортний центр Гера і

колишня резиденція королів Веймар – столиця класиків німецької літератури – визначні міста Тюрінгії. Незважаючи на розвинуту промисловість Тюрінгію за густі ліси і поля називають „зеленим серцем“ Німеччини.

До федеративних земель півдня належать:

Баден-Вюртемберг – земля з найбільш розвинутою промисловістю. На її території знаходиться найбільше німецьке озеро Бодензее, через нього проходить Рейн. Столиця землі – Штутгарт – славиться не тільки підприємствами всесвітньо відомих фірм „Даймлер – Бенц“ та „Бош“, вона є центром виноградарського району Німеччини. Найстаріший у Німеччині університет (1386) розташован в місце Гейдельберг.

Баварія – найбільша за територією земля. Столиця Мюнхен має численні історичні будівлі, різні театри. На південь від Мюнхена, у передгір’ї Альп, баварський король Людвіг ІІ (1845 – 1886) збудував свої замки Ліндергоф, Нойшванштайн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]