Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MYeGA_lektsiyi.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
11.79 Mб
Скачать

20.3. Модель Кроніга – Пені

Вплив періодичного потенціалу на енергетичний спектр розглянемо за допомогою одновимірного потенціалу у вигляді системи прямокутних потенціальних бар'єрів, які зображені на рис.20.2.

Рис.20.2. Періодичний потенціал моделі Кроніга-Пені.

Стаціонарні стани електрона з енергіями меншими висоти бар'єра описуються рівнянням Шредінґера

. (20.15)

Його розв’язки для областей 1 і 2 (рис.20.2) мають вигляд

(20.16)

де і . (20.17)

Тоді для областей 1 і 2 отримуємо такі функції Блоха:

. (20.18)

Функції і та їхні похідні повинні бути неперервними в місцях змін потенціалу, тобто в точках і

(20.19)

Після підстановки і з (20.18) у (20.19), отримаємо 4 рівняння для довільних сталих А, В, С і D. Ця система рівнянь має не нульове рішення, коли її детермінант рівний нулю. Після алгебраїчних перетворень отримаємо рівняння, з якого визначимо закон дисперсії – залежність

Рис.20.3. Залежність правої частини рівняння (20.20) від та дозволені (заштриховані I,II,III,IV) й заборонені зони (б).

. (20.20*)

Для вузьких і високих бар'єрів коли залишається скінченим, закон дисперсії (20.20*) спрощується й набуває вигляду

, (20.20)

де визначається за формулою (20.17). Трансцендентне рівняння (20.20) можна розв'язати графічно. На рис.20.3 наведена права частина рівняння (20.20) , де . Його ліва частина не може бути більшою . Тому, коли , то хвильовий вектор дійсний, а коли , то він уявний. Таким чином, значення розбиваються на області дійсних і уявних значень хвильового вектора , тобто енергетичний спектр електронів розбивається на дозволені зони (заштриховані I,II,III,IV), де - дійсний вектор, і заборонені зони, де - уявний вектор.

Рис. 20.4. Енергетичний спектр електронів у моделі Кроніга – Пені (розширені зони) для одновимірного кристала (а) та дозволені й заборонені зони (б).

На рис. 20.4 наведена дисперсійна залежність , отримана в цій моделі. В її точках , де - цілі числа, виникає розрив енергії, що вказує на появу заборонених зон.

Цей факт свідчить, як буде показано в наступному розділі, що розриви залежності ( ) в точках , внаслідок чого з’являються зони, пов'язані із хвильовими властивостями електронів. За цих умов відбувається відбиття квазічастинкових - електронних хвиль через дифракцію на періодичній структурі потенціального бар'єра. Ширини заборонених зон зменшуються, а дозволених збільшуються для зон із більшими Е і відповідно. У межах дозволеної зони дисперсійна крива неперервна, але вона відрізняється від дисперсійної кривої вільного електрона. При збільшенні висоти бар'єрів ширини дозволених зон зменшуються, і їх сукупність збігається із дискретними енергетичними рівнями для окремих потенціальних ям.

20.4. Зони Бріллюена

Розриви енергетичного спектра, що призводять до утворення заборонених зон, мають місце при умові

, (20.21)

де - ціле число. Підставимо у (20.21) значення через довжину хвилі де Бройля Тоді умова розриву зон стає подібною до формули Вульфа - Брегга для одновимірної ґратки при має вигляд

. (20.22)

Рис. 20.5. Перші зони Бріллюена кристалів: а) – одновимірного,

б) – квадратного, в) – кубічного.

Отже, розрив зон виникає, коли замість біжучої електронної хвилі виникає стояча хвиля внаслідок дифракції Брегга на періодичній структурі кристалу. Електрон із хвильовим вектором знаходиться значний час біля атомних залишків або знаходиться в просторі між ними. Області значень хвильових векторів квазічастинок-електронів (рис.20.5.а), у межах яких енергія електрона змінюється майже неперервно, а на її границях відбувається розрив, називаються зонами Бріллюена. Для одновимірної ґратки (рис.20.5) перша зона Бріллюена знаходиться при - , друга - при - і і т. д. Усі зони Бріллюена для одновимірної ґратки мають однакову протяжність, що дорівнює . Вони можуть бути побудовані не тільки для одновимірної ґратки, але й для

двовимірних і тривимірних ґраток, і мають у цьому випадку також рівні площі, або об'єми для всіх зон Бріллюена (рис.20.5). Для трьохвимірних кристалів границі зон Бріллюена – це замкнені багатогранні поверхні, що знаходяться одна в іншій.

На рис.20.6 наведені контури дисперсійних залежностей для 1-ї та 2-ї зон Бріллюена для квадратної ґратки. При наближається до квадратичного закона дисперсії, тобто контури стають коловими. Але біля границь зони Бріллюена залежності стають більш складними і мають розрив, який відповідає забороненій зоні. Картина повторюється і в 2-й і ще більш високих зонах Бріллюена.

Рис.20.6. Перша та друга зони Бріллюена квадратної ґратки: а) – діелектрика, б) – одновалентного металу з незаповненою електронами 1-ю зоною, в) – двохвалентного металу, г) – ділянка залежності Лініями наведені контури станів з сталою енергією в еВ.

Коли електронні стани в 1-й зоні Бріллюена заповнюються електронами (рис.20.6.а), то внаслідок розриву енергії на границі зони електрони при низьких температурах не зможуть переходити на незаповнені рівні 2-ї зони. Цей випадок характерний для діелектриків. Коли 1-ша зона Бріллюена наполовину заповнена електронами (рис.20.6.б,в) або перекривається з 2-ю не заповненою зоною (рис.29.6.в), то цей випадок характерний для металів. Контур , що розділяє заповнені і незаповнені стани в металі відповідає рівню Фермі.

Крім розширеної схеми зон (рис.20.4) використовують схему приведених зон. Виявляється, що хвильова функція (20.18) і функція Блоха (20.12) періодично змінюються з періодом . Ця обставина дозволяє переносити ділянки дисперсійної залежності на величину до області значень квазіімпульсу першої зони Бріллюена, тобто до області значень . Схема приведених зон наведена на рис. 20.12.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]