Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 питань йойоу.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
34.66 Кб
Скачать

34. Розвиток української економіко-статистичної науки. Видатний економіст-статистик д.П.Журавський.

Перша половина XIX ст. пов'язана з новим етапом у розвитку вітчизняної статистики. У вересні 1802 р. відповідно до Найвищим маніфестом імператора Олександра I вводиться письмова звітність міністерств. Так почалося операційно-структурне оформлення державної статистики в Росії. Цей рік прийнято вважати роком народження російської державної статистики. У 1811 р. вперше був створений офіційний центр урядової статистики - Статистичне відділення при Міністерстві внутрішніх справ; сюди надходила звітність губерній. Першим керівником Статистичного відділення був К.Ф. Герман.

Д.П.Журавський – видатний учений, економіст, статист, був першим, хто сформував прогресивні для того часу теоретичні основи статистики як самостійної науки, розробив сис­тему показників для вивчення всіх сфер суспільного життя.

У 1845 р. написав великий твір “Об источниках и употреблении статистических сведений”, який було опубліковано у 1846 р. У цьому ж році Д. П. Журавський опублікував у “Киевских губернских ведомостях”.

У роботі “Об источниках и употреблении статистических сведений” вчений наводить результати обчислення видатків у бюджетах родин середнього та нижчого достатку та показує різницю не тільки в їх розмірах, але й у структурі. На його думку, розрахун-ки видатків за класами та їх порівняння дало б можливість побачити, як одні люди живуть за рахунок інших. Д. П. Журавський уважав необхідним приділяти особливу увагу бідним верствам населенн.

В історію статистичної науки також по праву увійшла фундаментальна праця Д. П. Журавського «Статистическое описание Киевской губернии». Це дослідження за обсягом охоплен-ня питань та оригінальністю використання зібраного матеріалу стало вагомим для статистичної нау­ки того часу. У першому томі описано природу губернії, надано порівняльну характеристику території з іншими місцями України. Детально розглянуто народонаселен-ня, з’ясовано його чисельність, рух, природний приріст і зокрема визначено, що для кріпаків середнє значення останнього показника складає 2,5‰. Описано побут селян різних економічних груп – житло, одяг, їжу. У другому томі, присвяченому сільському господарству, з’ясовано розпо-діл земельної власності між поміщиками і подано опис господарств поміщиків з обчисленням їх доходів. У всіх подробицях представлено господарство кріпосних селян, які несли тягар панщини. Третій том присвячено промисловості. Тут міститься опис галузей промисловості, окремих підприємств, сиро-вини, палива, технічного обладнання. Розглянуто положення кріпосних та найманих робітників, окремо охарактеризовано дрібну промисловість. На прикладі “Статистического описания Киевской губернии” Д. П. Журавський показав, як необхідно обробляти статистичний матеріал, групувати різноманітні дані, узагальнювати інформацію та робити обґрунтовані висновки. Виклад статистичного матеріалу за своєю деталізацією, глибиною, оригінальністю та ретельністю обробки був неперевершеним для свого часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]