Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 питань йойоу.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
34.66 Кб
Скачать

33. Економіко-кооперативна думка.

Кооперативні ідеї мають давню історію. Вже в першій половині XVIII ст з'являються провісники кооператив­ного руху. Попередниками кооперативного розвитку виступали переваж­но прихильники соціалістичної орієнтаці, розглядали асоціа­цію як альтернативу існуючого ладу. Перші праці з питань кооперації в Україні були опубліковані М. Зібером, М. Балліним, П. це період 60—70-х років XIX ст. Першою кооператив­ною організацією в Україні була хліборобська артіль, що виникла в (орокському повіті на Бессарабщині 1863 р.). Згодом хлібороб­ські артілі утворюються на Полтавщині, Херсонщині. Виникають ощадно-позичкові товариства.

Поступово ідея кооперації переходить у площину ліберальних ідей і набуває значного поширення і практичного застосування.

Кооперативна ідея не була суто економічною, а й включала духовні, моральні цінності. Проте соціальна сторона кооперації не зменшувала її ролі в економічному житті. Як організаційна форма господарювання вона відігравала помітну роль в госпо­дарському розвитку на різних його етапах. Теоретична оцінка су­ті і ролі кооперації в суспільно-економічному житті різними нау­ковими напрямами була неоднаковою. В радянський період роль кооперації недооцінювалась. Лише в 1920-ті роки інтерес до цієї проблеми підвищився у зв'язку з процесом усуспільнення сільсь­кого господарства.

А між тим проблема кооперації не втратила свого значення і сьогодні. Вона зберігає актуальність для розробки концепцій со­ціально-економічного розвитку пострадянських країн. Тому дослідження історії кооперативних ідей в цілому і їх особливостей в Україні, зокрема, мають велике теоретичне і практичне значення.

М П. Баллін — піонер українського кооперативного руху

Микола Петрович Баллін (1829—1904) — засновник коопе­ративного руху в Україні, видатний громадський діяч.

З кінця 60-х років починається новий етап громадської діяль­ності М. Балліна, яку він повністю присвячує кооперативній справі, виступає одним із ініціаторів і організаторів першого в Україні «Харківського споживчого товариства» 1867 р. 1869 р. Баллін здійснив велику закордонну подорож для вивчення коопе­ративного руху, а за його словами, «для вивчення соціалізму».

Не просто активна, а бурхлива діяльність Балліна на коопера­тивній ниві зустрічає все більший опір з боку правлячих кіл. 1886 р. йому заборонили читати лекції про кооперацію. Він був «піонером» кооперативного руху в Україні і Росії. Його цікавила більше теоретична сторона коопе­рації, а не її економічна, господарська діяльність.

.Серед рукописів автора, що торкаються кооперативних ідей, збереглись чернетки статей: «Сучасна кооперація», «Про коопе­ративні організації в Харкові», «В чому моя віра?», «Кооператив­ний університет», «Про організацію міжнародної кооперативної спілки».

1870 р. була опублікована перша книжка Балліна з питань ко­операції — «Перша пам'ятна книжка російських споживчих то­вариств». Ця книжка є єдиним джере­лом як для аналізу світогляду Балліна, так і історії кооперативно­го руху в Україні.

. В «Пам'ятній книжці...» зустрічаємо такі визначення кооперації: «Кооперація є система колективності для споживання, що має на меті виробництво. Мета кооперації - колективне заощадження, зменшення праці на виробництво не­обхідних предметів споживання, розвиток раціонального спожи­вання, збільшення виробництва і, зрештою, розвиток продуктив­них можливостей і схильностей людини».

Саме тому, робить Баллін висновок: «Царство кооперації на­стане тоді, коли всі впливові люди усвідомлять необхідність об'єднання промисловості й учення для кооперації всіх народів в міру їх схильності і здатності до засвоєння і здійснення загально­людського ідеалу миру, правди і любові».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]