Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nova1-15.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать

11. ‘’Статті Конфедерації’’(ск) у сша 1781р.: передумови прийняття, зміст та оцінка.

Передумови. Cлабкість центральних державних властей CШ відчувалася на кожному кроці. Штати мали свої конституції, збройні сили, закони, гроші, їх поточні цілі і й інтереси не завжди збігалися, що розуміла більшість кер. б-би за незалежність. Уже в сер.1775 р. Б. Франклін склав і запропонував Конгресові проект "Статей конфедерації і постійного союзу", який був відхилений консервативним крилом, противниками незалежності. Була ще 1 спроба запропонувати Конгресу проект СК, але ситуація змінилася лише після проголошення незалежності. Було створено комісію з представників 13 штатів і які, взявши до уваги проект Франкліна, запропонувала Конгресові текст СК. Багато делегатів, у т. ч., з правового крила, вважали, що замість ліквідованої брит. влади належить утворити свої центральні органи з "достатньою силою примусу". Однак ліве, радикальне крило, навпаки, вважало, що із здобуттям незалежності необхідність в об'єднанні штатів зникне.Але були і вагомі централізаторські чинники: війна проти Англії, боротьба з лоялістами, необхідність пошуків союзників на міжнародній арені, створення централізованих грошових фондів, ек. розвиток.Під тиском цих обставин Конгрес після тривалих де¬батів прийняв у 11.1777 р.СК, які дехто вважає першою конституцією США. Лише 1.03.1781р. СК набули сили закону. Останнім їх схвалив на поч. 1781р. Меріленд.

Зміст.СК – 13 статтей..Закріпили створення конфедерації США з 13 штатів (1ст); кожен штат зберігає своє верховенство (2ст.); об’єдн. для заг. користі та захисту, рівність прав громадян(3ст.);. вільне пересування по території всіх штатів, злочинця видавали штату що його розшукує(4ст); створ. однопалатного Конгресу (щорічне обрання представників) (2-7 ос., але кожен штат мав лише 1 голос), делегата не можна було затримати чи заарештувати під час засідання Конгресу, за винятком державної зради, кримінального злочину, свобода висловлювання в Конгресі; штати не могли укладати договори з іноземними державами без згоди Конгрес, як і укладати угоди між собою, не могли приймати титули, винагороди чи посади від правителів іноземних держав або самі роздавати двор. Титули(6ст.); порядок присвоєння військових звань під час війни (звання нижче полковника присвоюють легіслатури штатів)( 7ст.);Штати мали право на власні військові кораблі та збройні сили для безпеки штату + артилерія, боєприпаси на випадок війни + міліція для охорони громадського порядку.Штати не могли почати війну без згоди Конгресу, окрім випадку нападу ворога чи вторгнення індіанського племені.Формально Конгресу належала всі основні зовнішньополітичні функції.Конгрес – вища апеляційна інстанція у спорах між штатами, визначав к-ть лігатури (к-ть того чи ін. Ме, який вводиться у склад монети для надання їй необхідної вартості) й ціну монети, встановлював міру і вагу, регулював поштовий зв’язок, призначав всіх службових осіб армії та флоту (крім полкових офіцерів).Комітет штатів – виконавчий і вищий управлінський орган, що діяв в період між сесіями штатів (по 1 делегату від штату), обирав голову і користувався правами, наданими Конгресом.9ст. для прийняття законів, нпа та ін. рішень Конгресом і Комітетом потрібна згода мінімум 9штатів , перерва між несіями не >6міс.

Оцінка.Не було центральних адміністративних відомств і служб, єдиного бюджету і грошей, Конгрес не міг накладати податки і не мав засобів примусу для контролю над виконанням штатами його рішень. Однак прийняття СК і створення самої конфедерації стало значним кроком уперед в становленні американської державності. У її межах були закладені економічні, політичні, соціальні засади цієї держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]