Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
nova1-15.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
306.69 Кб
Скачать

12. Конституція сша 1787 р: прийняття, структура, основні положення та оцінка

У 1786 році Александр Гамільтон запропонував скликати у Філадельфії представницьку зустріч делегатів від усіх штатів, оскільки виникло багато проблем. Проблеми економічного розвитку :▪ необхідність створення єдиної твердої валюти ▪ єдиного бюджету ▪ внутр. ринку ▪ розвитку с/г ▪ створення збройних сил, воєнного флоту. Зовнішні причини: ств. дипломатичної служби. + Різко відчувалася слабкість, іноді безпорадність Конгресу і Комітету, які не мали достатніх повноважень для розв’язання багатьох питань.

Отже, з’їзд було вирішено назвати Конвентом. Конвент зібрався у травні 1787 року у Філадельфії. Його головуючим був обраний Джордж Вашингтон. Усього приїхало 55 делегатів, серед яких переважали молодію люди.

Делегати розпочали розроблення основного закону нової, вищої форми правління штатів – федерації.

Було погоджено, що центральній владі повинно належати право:

▪ карбувати єдину для всіх монету ▪ випускати паперові гроші ▪ регулювати внутр. і зовн. торгівлю ▪ оголошувати війну, укладати мир.

Було вирішено, що треба ств. рівноправні та взаємопов’язані гілки влади- законодавчу, виконавчу та судову. Законодавча влада скл. з 2 палат. Суперечки щодо способу формування обох палат вирішили завдяки компромісу : кожен штат матиме рівне представництво у верхній палаті і пропорційно до к-сті населення у нижній.

Парламент встановлював мита та інші збори.

Домовились, що ввіз рабів буде заборонений через 20 років, а на сучасному етапі обкладатиметься податком.

Жінкам виборчих прав не надали.

У травні Конвент схвалив і опублікував проект Конституції. Ратифікація у штатах відбувалася складно, з труднощами. Деякі штати взагалі відмовлялися її ратифікувати. Місцеве населення багатьох штаів виступало проти, оск. в Конституції взагалі не йшлося про права і свободи громадян – такого розділу у К. не було. Зрештою, було вирішено, що до осн. тексту К. приймуть доповнення : ▪ гарантії суверенітету штатів ▪ гарантування прав і свобод громадян.

Унаслідок голосування штатів, Конвент 18 вересня 1787 року затвердив і ввів в дію Конституцію.

Вона невелика за обсягом. Склад. зі вступу (Декларація незалежності) і 7 статей, що поділялися на розділи.

13. Законодавча влада сша за Конституцією1787р.Структура Конгресу,порядок утворення палат та їхня компетенція.

Законодавча влада за Конституцією США

Законодавча влада за конституцією передавалася двопалатному конгресу. Палата представників обиралася загальними виборами на 2 роки прямим голосуванням з громадян, які досягли 25-річного віку. Виборчі округи на той час були однаковими – по 30 тисяч жителів. Палата представників обирала голову-спікера й інших посадових осіб їй належало право починати й проводити процедуру імпічменту. Верхня палата – сенат складалася з сенаторів, які обиралися законодавчими зборами штатів строком на 6 років по два сенатори від кожного штату.

Поправка 17-та до Конституції ,прийнята в 1913 році, установила ,що сенатори обираються безпосередньо населенням штату прямими виборами. Віковий ценз для сенаторів – 30 років. Через два роки 1/3 сенаторів переобирається. Головою сенату був віце-президент. Законопроект, прийнятий однією палатою, потребував схвалення другою. Таким чином, з самого початку сенат, як палата консервативна за своїм складом ,мав стати гальмом щодо палати представників. До компетенції конгресу належали справи податкові, митні, монетарні, внутрішньої і зовнішньої торгівлі, федерального судочинства, справи війни і миру, армії і флоту і т.ін. Конституція спеціально підкреслювала, що законодавчі повноваження конгресу можуть бути розширені в майбутньому, і надавала йому можливість «видавати всі закони, які будуть необхідні і доречні для здійснення зазначених вище повноважень і всіх інших повноважень, які ця конституція надає урядові Сполучених Штатів» (ст. І, 8).

Конгрес мав право:

-видавати,відміняти та доповнювати закони й інші нормативні акти

-запроваджувати і стягувати податки,мита,данини й акцизні збори

-робити позики від імені Сполучених Штатів

-регулювати торгівлю з іноземними держ. Між окремими штатами та з індіанськими племенами

-карбувати гроші,регулювати їхню вартість,визначати одиниці мір і ваги

-створювати підлеглі Верховному суду судові органи

-формувати поштові служби та шляхи

-оголошувати війну

-набирати й утримувати військо

-створювати й утримувати флот тощо.

У розділі 10 зафіксовані заборонені штатів дії.Отже,штати самостійно не мали права:

-входити у будь-які договори,спілки чи конфедерації,видавати каперські посвідчення та дозволи на репресалії,карбувати гроші,випускати кредитні білети,ухвалювати біллі про позбавлення громадянських та майнових прав арувати дворянські титули.

-жоден штат не міг без згоди Конгресу обклаати митом або іншим зборам імпорті експорт товарів,ухвалювати будь-які тоннажні збори

-утримувати у мирний час війська та військові кораблі

-укладати будь-які угоди чи заставні договори з іншим штатом або чужоземними держ.,а також вступати у війну,якщо тільки штат не зазнав нападу або ж «не перебуває в такій безпосередній небезпеці,коли зволікання неприпустимі»

7 сiч 2012 о 14:00|Редагувати|Видалити|Відповісти

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]