Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка (тести) 5 курс.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
763.39 Кб
Скачать
  1. Назвіть можливі причини хвороби пацієнта (тільки стафілококового?).

  2. Змоделюйте скарги пацієнта та ймовірний анамнез хвороби.

  3. Опишіть зміни, що можна виявити при об’єктивному обстеженні такого пацієнта.

  4. Складіть і обґрунтуйте план обстеження.

  5. Призначте, обґрунтуйте лікування.

21. Хворий 62 років скаржиться на задишку при незначних фізичних навантаженнях, набряки на ногах, важкість в правому підребер’ї. Три роки тому переніс передньо-верхівковий інфаркт міокарда із зубцем Q. При огляді: положення ортопное, акроціаноз, набряки ніг. Серце: на верхівці ослаблений І тон, миготлива аритмія з частотою 108 на хв., АТ - 140/70 мм рт. ст. Пульс - аритмічний, неоднакового наповнення, 85 на хв. Частота дихання 24 на хв., дихання жорстке, в нижніх відділах легень - незвучні дрібно-пухирчасті хрипи. Печінка на 4 см нижче правої реберної дуги.

  1. Сформулюйте та обґрунтуйте попередній діагноз.

  2. Опишіть ЕКГ за вказаними в задачі змінами (рубець після ІМ, миготлива аритмія).

  3. Який показник ЕхоКГ дає можливість оцінити систолічну функцію міокарда? Вказати його нормальну величину. Чи буде він змінений у цього хворого?

  4. Складіть і обґрунтуйте план лікування.

  5. Опишіть механізм дії препаратів з групи нітратів.

22. У пацієнта 20 років, діагностовано гіпертрофічну кардіоміопатію, обструктивну форму, СН ІІА стадії зі збереженою систолічною функцією лівого шлуночка, ІІ ФК.

  1. Змоделюйте клінічну картину даної хвороби.

  2. Поясніть, чому виникає обструкція вихідного тракту з лівого шлуночка.

  3. Опишіть зміни з боку серцево – судинної системи пацієнта, які би міг виявити лікар при фізикальному обстеженні.

  4. Змоделюйте можливі результати ЕхоКГ пацієнта.

  5. Призначте і обґрунтуйте лікування.

23. Пацієнтка 40 років, звернулась до лікаря зі скаргами на задишку при незначному фізичному навантаженні, відчуття важкості у лівому підребер’ї, підвищення температури тіла до 38,60С. З дитинства відомо, що пацієнтка має двостулковий аортальний клапан. 2 тижні тому перенесла екстракцію двох зубів. При огляді: стан важкий, шкіра кольору «кави з молоком», наявні лінійні геморагії під нігтями, поодинокі петехії на шкірі тулуба. Межі серця розширені вліво, тони ритмічні, вислуховується діастолічний шум в ІІ міжребер’ї справа від грудини і в точці Боткіна-Ерба; ЧСС - 100 на хвилину, АТ 140/50 мм рт. ст. Над легенями везикулярне дихання, хрипів немає. Живіт при пальпації м’який, чутливий в лівому підребер’ї; пальпується нижній полюс селезінки.

  1. Обґрунтуйте попередній діагноз.

  2. Призначте і обґрунтуйте план обстеження.

  3. Змоделюйте можливі результати аналізів крові пацієнтки.

  4. Призначте і обґрунтуйте лікування.

  5. Опишіть, як проводиться профілактика цієї хвороби у таких хворих.

24. Хворий 65 років, впродовж 30 років хворіє на артеріальну гіпертензію з періодичним підвищенням АТ понад 180/110 мм рт. ст. 3 роки тому переніс інфаркт міокарда. Об’єктивно: стан хворого задовільний, АТ - 150/90 мм рт. ст., ЧСС 68/хв. Ліва межа відносної тупості серця зміщена вліво, в II міжребер’ї справа від грудини систолічний шум, підсилення II тону над аортою. Артерії очного дна звужені, покручені. ЕКГ: ознаки перенесеного інфаркту міокарда задньої стінки та гіпертрофії лівого шлуночка.

  1. Сформулюйте попередній діагноз. Обґрунтуйте.

  2. Змоделюйте дані ЕхоКГ пацієнта.

  3. Намалюйте ЕКГ згідно опису.

  4. Назвіть органи, які уражаються при артеріальній гіпертензії. Поясніть, чому.

  5. Обґрунтуйте лікування хворого.

25. Хвора 28 скаржиться на стискаючий біль в ділянці серця без іррадіації, який виникає після психо-емоційного навантаження і знімається прийомом корвалтабу або проходить самостійно через 1-2 години та супроводжується відчуттям нестачі повітря. Вказані симптоми хвора пов’язує з перенапруженням на роботі та перенесеною нещодавно ГРВІ. З анамнезу відомо, що мама страждала на гіпертонічну хворобу та померла від інфаркту міокарда.