Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (6).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
874.5 Кб
Скачать

27.Сили і засоби що залучаються до проведення робіт з ліквідації наслідків нс.

Головна причина нещасних випадків полягає в необачності людей, у нехтуванні ними правилами дорожнього руху, невиконанні елементарних заходів безпеки, порушенні норм поведінки. Щороку на земній кулі в результаті необачності гине близько 5 млн осіб. Майже половина всіх нещасних випадків трапляється в результаті дорожньо-транспортних пригод. Очевидцями чи учасниками аварій є водії автотранспорту і, звичайно, пішоходи. У разі аварії на транспорті потрібно поставити автомобіль у безпечне місце і включити аварійні сигнали. Якщо аварія сталася вночі, передні фари автомобіля можна використати для освітлення місця події. Важливо вміти організувати допомогу свідків і розподілити між ними обов'язки (розставити аварійні трикутники, викликати швидку допомогу і міліцію, подати першу медичну допомогу). У пошкоджених автомобілях слід негайно вимкнути запалення, щоб уникнути вибуху. Оскільки можливе витікання палива з баків, ні в якому разі не палити, щоб не сталося загоряння.

28.Осн. Завдання аварійно-рятувальних служб

На сьогоднiшнiй день радіаційний стан в Україні формується під впливом підприємств ядерно-паливного циклу. Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до радіоактивного забруднення значної кількості населених пунктів Івано-Франківської області. У водах Дніпра, Прип’яті, Київського водосховища концентрація радіонуклідів і через 10 років після аварії була в 10-100 разів вищою, ніж до аварії. Під час ядерного вибуху утворюється велика кількість радіоактивних речовин, ядра атомів яких здатні розпадатись і перетворюватись у ядра інших елементів, випускаючи при цьому невидимі випромінювання. Вони уражають місцевість і людей, а також будівлі і різні предмети. Випромінювання радіоактивних речовин може бути трьох видів: α, β і γ.

29.Сукупність рятувальних та інших невідкладних робіт.

Особливістю хімічно небезпечних аварій є висока швидкість формування і дії чинників,які поражають, що викликає необхідність прийняття оперативних мір захисту. Обсяг і порядок здійснення заходів по захисту залежать від конкретної обстановки, що може скластися в результаті хімічно небезпечної аварії, наявність часу, сил і засобів для здійснення заходів по захисту і інших чинників. В Нині в народному господарстві широко застосовуються хімічні сполуки, більшість з яких становлять небезпеку для людини. З 10 млн хімічних сполук, що використовуються в промисловості, сільському господарстві і побуті, більше 500 високотоксичні і небезпечні для людини.