Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 19.DOC
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Лекція № 19. Методика техніко-економічного порівняння проектних рішень

19.1. Загальні положення

У тих випадках, коли можливі різні варіанти перебудови роздільних пунктів, а також окремих їхніх елементів, проекти розробляються в кількох варіантах. Число розроблюваних варіантів залежить від складності об'єкта.

Варіанти розробляються на підставі загальних вихідних даних:

  1. однакових розмірів роботи з пасажирського і вантажного руху на розрахунковий термін;

  2. єдиних технічних умов і нормативів;

  3. однакових експлуатаційних вимог.

Для можливих варіантів розробляють принципові схеми роздільних пунктів і зіставляють їх по основних перевагах, недолікам і задоволенню загальних вимог до проектів (освоєння перевезень, безпека і поділ поїзного руху і маневрової роботи, зручне обслуговування пасажирів, ув'язування з плануванням міста й ін.).

У результаті попереднього зіставлення частина варіантів схем може відпасти. Для конкурентноздатних варіантів, що залишилися, розробляють масштабні проекти, підраховують капітальні вкладення, експлуатаційні витрати. Потім виконується техніко-економічне порівняння, що включає визначення порівняльної економічної ефективності капітальних вкладень одного варіанта стосовно інших, зіставлення варіантів по якісних і натуральних показниках. На основі техніко-економічного порівняння вибирається оптимальний варіант.

19.2. Способи порівняння варіантів

Щоб правильно порівняти капітальні вкладення і щорічні експлуатаційні витрати і визначити порівняльну економічну ефективність капітальних вкладень, застосовують різні способи.

1. Якщо капіталовкладення по порівнюваних варіантах одноетапні, а експлуатаційні витрати по варіантах постійні (не міняються в часі) чи ростуть за законом, близьким до лінійного.

Порівняльна економічна ефективність варіантів у цьому випадку визначається по сумі річних приведених будівельних і експлуатаційних витрат П.

Найкращим за грошовими показниками буде варіант для якого

. (19.1)

де Ki - капітальні вкладення по варіантах;

Еi - річні експлуатаційні витрати по варіантах, включаючи амортизаційні відрахування;

Ен - нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень (для споруд залізничного транспорту 0,12–0,10).

Менше значення Ен застосовується для об'єктів першорядного державного значення, зокрема для робіт з розвитку вузлів з метою підвищення їх пропускної і перероблювальної спроможності, а також для об'єктів, перебудова яких в експлуатаційних умовах складна чи пов'язана з великими непридатними роботами. При рості експлуатаційних витрат за законом, близькому до лінійного, величина Еi визначається для розрахункового року, що відповідає нормативному строку окупності Тн, причому

Тн = 1 / Ен.

Порівняння тільки двох варіантів з одноетапними капітальними вкладеннями і постійними експлуатаційними витратами (чи маючими ріст за законом, близькому до лінійного) може також виконуватися по строку окупності варіанта з великими капітальними вкладеннями за рахунок економії в експлуатаційних витратах:

(19.2)

де K1, K2 - капітальні витрати по першому і другому варіантах (K2 > K1);

Е1, Е2 - річні експлуатаційні витрати по першому і другому варіантах (Е1> Е2).

Термін Ток не повинний перевищувати нормативний термін Тн (при Ен = 0,10 Тн =10 років, при Ен = 0,12 Тн =8 років).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]