Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
42.5 Кб
Скачать

Лекція № 1. Класифікація роздільних пунктів і станційних колій. Габарити на залізницях.

    1. Класифікація роздільних пунктів

Роздільними називаються пункти, що розділяють залізничну лінію на перегони, регулюють пропуск поїздів, забезпечують безпеку руху і необхідну пропускну спроможність. До них відносяться станції, роз'їзди, обгінні пункти, колійні пости, а при автоблокуванні – і прохідні світлофори.

Роз'їзди – це роздільні пункти на одноколійних лініях, що мають колійний розвиток для схрещення й обгону поїздів.

Обгінні пункти – це роздільні пункти на двоколійних лініях, що мають колійний розвиток для обгону одних поїздів іншими і допускають у необхідних випадках переведення поїзда з однієї головнї колії на іншу.

Станція – це роздільний пункт, що має колійний розвиток і призначений для прийому, відправлення, схрещення й обгону поїздів, прийому до перевезення, видачі вантажів, обслуговування пасажирів, а також для виконання технічних операцій і операцій подачі вагонів на під'їзні колії підприємств і ін.

Залізничні станції відіграють найважливішу роль у забезпеченні перевізного процесу. На них зароджуються, переробляються і погашаються вагоно - і поїздопотоки, близько 80 % часу обороту вагонів приходиться на перебування їх на станціях.

Залізничні станції класифікуються по призначенню, характеру й обсягу роботи і схемам колійного розвитку. У залежності від основного призначення і характеру роботи станції поділяються на проміжні, дільничні, сортувальні, пасажирські і вантажні. До спеціальних станцій відносяться портові і промислові.

Проміжні станції служать для схрещення й обгону поїздів, посадки і висаджування пасажирів, навантаження і вивантаження вантажів і багажу, маневрових операцій по відчепленню вагонів від збірних поїздів і причепленню вагонів до них, обслуговування під'їзних колій (при їхній наявності) і ін.

Дільничні станції призначені в основному для зміни локомотивів і бригад, технічного обслуговування составів поїздів, розформування і формування збірних і дільничних поїздів, виконання пасажирських і вантажних операцій (у більшому обсязі, ніж на проміжних станціях) і ін.

Сортувальні станції споруджуються для масового розформування составів поїздів, формування составів наскрізних поїздів, а також дільничних, збірних і вивізних поїздів, що відправляються на прилягаючі ділянки, і передаточних поїздів на інші станції вузла.

Пасажирські станції влаштовуються у великих містах і призначаються для обслуговування пасажирів, прийому і видачі багажу і пошти. Операції по ремонті й екіпіруванню пасажирських поїздів здійснюють у технічних парках цих станцій, а при значному числі пасажирських поїздів споруджують спеціальні пасажирські технічні станції.

Вантажні станції призначені для навантаженні-вивантаженні вантажів і перевантаження їх з одного виду транспорту на іншій. Вони підрозділяються на станції загального користування; станції, що обслуговують переважно підприємства і склади; спеціальні вантажні станції (перевантажувальні, портові і нафтоналивні).

У залежності від обсягу і складності роботи станції поділяються на позакласні, I, II, III, IV, V класів.

У місцях перетинань чи злиття не менш трьох залізничних напрямків утворюються залізничні вузли. У більшості випадків до складу вузла входять кілька станцій, з'єднувальні колії, шляхопроводні розв'язки. У великих вузлах станції спеціалізуються по роду виконуваної роботи (сортувальні, пасажирські, вантажні).

Для виконання пасажирських, вантажних і технічних операцій станції і вузли, крім колійного розвитку, повинні мати комплекс технічних пристроїв, у тому числі пасажирські і вантажні, споруди локомотивного і вагонного господарств, пристрої водопостачання, електропостачання, зв'язку і СЦБ, службово-технічні і культурно-побутові будівлі, житлові селища. Усі ці пристрої і споруди взаємно зв'язані між собою в загальному процесі роботи станції чи вузла і складають єдиний комплекс. Розміри й оснащення окремих пристроїв визначаються обсягом роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]