Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5-7.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

Лекція № 5-7. Стрілочні вулиці

Стрілочною вулицею називається колія, на якій послідовно покладені стрілочні переводи для примикання групи паралельних колій. Вони дають можливість приймати поїзди з головної колії на будь-яку колію парку станції, відправляти поїзди з будь-якої колії парку на головну колію, а також переставляти вагони з однієї колії на іншу через витяжну колію.

Конструкція стрілочних вулиць має істотне значення при проектуванні великих станцій; вона визначає умови роботи і впливає в деякій мірі на безпеку руху. Від довжини стрілочних вулиць часто залежать необхідна довжина площадки станції і будівельні витрати.

Розрізняють прості, скорочені, під подвійним кутом хрестовини, віялові, комбіновані і пучкоподібні стрілочні вулиці. При розрахунку стрілочних вулиць усіх видів відомими величинами є відстані між осями паралельних колій е, радіуси сполучних кривих R, дані про стрілочні переводи (тип рейки, марки хрестовин, відстані а, b, Lп).

5.1. Найпростіші стрілочні вулиці.

Розрізняють два типи простих стрілочних вулиць: під кутом хрестовини (мал. 5.1, а) і розташовану на основній колії (мал. 5.1, б).

Рис. 5.1. Найпростіші стрілочні вулиці.

При розрахунку стрілочної вулиці під кутом хрестовини визначають значення С, C1, Т, координати центрів переводів і вершини кута повороту. Перевіряється достатність вставки f для розгонки розширення колії. Значення Т, К и f визначаються по наведеним вище формулам. Довжина вставки р від торця хрестовини до стику рамної рейки наступного переводу

Довжина стрілочної вулиці по проекції від центра першого переводу до вершини кута повороту крайньої колії

де N - знаменник марки хрестовини.

Центр першого переводу приймають за початок координат і, проектуючи на горизонтальну вісь X і вертикальну вісь Y відомі відстані з урахуванням кута нахилу, знаходять координати X і Y центрів переводів і вершин кутів повороту. Для розглянутих точок стрілочної вулиці ; Y=e.

У стрілочній вулиці, розташованій на основній колії (див. мал. 5.1, б), криві колій 2, 3 і ін. концентричні. Радіус R кривої колії 2 звичайно заданий. Радіуси кривих для наступних колій зростають на е, тобто Rз = R2 + е, R4 = R2 + 2е тощо. Значення Т, К и f2 знаходять по приведеним вище формулам, а координати центрів переводів і вершин кутів повороту легко визначаються при відомих значеннях е, С і а.

Перевагою простих вулиць є гарна видимість і зручність обслуговування. Недолік їх – значне збільшення довжини горловини при великій кількості колій (пропорційно числу колій). Тому прості стрілочні вулиці застосовуються з переводами марки 1/9 переважно в невеликих парках (до чотирьох-п'яти колій).

З двох видів простих стрілочних вулиць перевага надається першому (див. мал. 5.1, а), що має прямі колії в межах корисної довжини, що забезпечує кращу видимість при маневрах. Якщо основна колія 1 стрілочної вулиці є в той же час головною, треба застосовувати стрілочну вулицю під кутом хрестовини, щоб на головній колії укладати менше стрілочних переводів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]