Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5-7.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.08.2019
Размер:
367.1 Кб
Скачать

5.2. Скорочена стрілочна вулиця і вулиця під подвійним кутом хрестовини.

Скорочені стрілочні вулиці мають більш круті нахили (під кутом >) за допомогою укладання додаткової кривої після переводу 1 (мал. 5.2). Звичайно відомі: тип переводу, мінімальна відстань від центра переводу до початку кривої b1, відстань між осями колій е і радіус R сполучної кривої. В окремих випадках перше міжколійя може бути розширеним (e1>e).

Рис. 5.2. Скорочена стрілочна вулиця

Для визначення максимального значення кута нахилу  застосовуються два способи.

Перший спосіб, коли перше міжколійя е1 більше, ніж інші (е)

У цьому випадку визначається максимальне значення кута із залежності

sin  = e/С,

де С = Lп + d (значення вставки d приймається стосовно до схеми III побіжного укладання).

Потім знаходиться кут –, значення тангенсів T1 і Т:

Необхідна розрахункова ширина першого міжколійя е' визначається як сума проекцій відомих прямолінійних відрізків на вертикальну вісь:

Прийнявши, що e1 = е', можна розрахувати координати центрів переводів і вершин кутів повороту:

Координати центрів переводів 3, 4, вершин кутів повороту на коліях 3-4 знаходяться додаванням до координат центра переводу 2 проекцій на осі X і Y відомих відрізків. Особливо перевіряється величина вставки fn:

,

де Р - відстань для нормованого розширення колії у кривій.

Якщо перше міжколійя езад задане і більше розрахункового е', то в першому міжколійї укладається пряма вставка fо:

.

Ця вставка додається до a1 при розрахунку координат X2 і Y2. Якщо ж отримане е' більше наявного міжколійя езад, необхідно перекласти перевід для другої колії на основну колію, як показано на мал. 2.2,б, і знайти збільшену вставку f0: f0 = [(езад+е)e’]/sin чи розрахувати зменшене значення кута , застосувавши другий спосіб розрахунку.

Другий спосіб розрахунку, коли визначається значення кута  виходячи з заданого розміру першого міжколійя при вставці f0 = 0.

Найпростіший спосіб визначення кута  заснований на побудові двох допоміжних прямокутних трикутників O1MO2 і О12 із загальною гіпотенузою (мал. 5.2,а). З трикутника О12 можна установити допоміжний кут  і довжину гіпотенузи, визначивши спочатку довжину катетів O1D і O2D як проекцій ламаної лінії O1EHSO2:

;

В іншому трикутнику О12 спочатку треба визначити довжину катета О1M, виразивши його через відомі величини b1, R і е:

O1M = O1A1 + A1M = O1A1 + O2F = b1sin + R/cos + R - e1.

З побудови видно, що

Визначивши кут при відомому куті , знаходять відстань між центрами стрілочних переводів з умови с = e/sin ( Lп + d). Подальший розрахунок елементів стрілочної вулиці ведеться, як і по першому способу.

Викладений метод визначення кута  (по другому способу) може застосовуватися для всіх скорочених з'єднань із протилежними кривими.

Скорочена стрілочна вулиця коротше в порівнянні з простими стрілочними вулицями. Недолік її - незручність маневрування по коліях із протилежними кривими. Застосування скороченої стрілочної вулиці доцільно на коліях вугільних складів, різних баз, великих вантажних дворів і на промислових площадках, де є широкі міжколійя.

Стрілочна вулиця під подвійним кутом хрестовини (2), на якій стрілочні переводи 1, 2, 3 (мал. 5.3) розташовуються за схемою III побіжного укладання. У загальному випадку відстань між центрами переводів 1-2 і 2-3: L0 = Ln + d.

Рис. 5.3. Стрілочна вулиця під подвійним кутом хрестовини

Знаючи L0, можна визначити розрахункову ширину першого міжколійя і координати центра переводу 2:

Відстань с між центрами переводів по вулиці, нахиленій під кутом 2, можна визначити, з'єднавши центри переводів 3 і 5 і опустивши перпендикуляр з центра переводу 5 на колію 2. Лінія 3-5 дорівнює лінії 2-4, тобто дорівнює с. З побудованого допоміжного трикутника з вершинами в точках 3 і 5

c= 2e/sin 2 .

Для визначення координат центрів інших переводів і вершин кутів повороту використовуються знайдені координати центра переводу 2, а також відомі відстані с і L0. Координати вершини кута повороту крайньої колії:

Для перевірки вставки fn на крайній колії необхідно спочатку визначити відстань від центра переводу 2 до вершини кута повороту на крайній колії, знаючи ординату Y2:

де с - відстань від центра переводу 2 до центра останнього переводу на прямій ділянці стрілочної вулиці;

Tn = R tg - тангенс кривої на крайній колії.

У тому випадку, коли перше міжколійя повинне бути однаковим з іншими, стрілочний перевід 3 для колії 2 укладається на колії 1 на відстані e/sin від стрілочного переводу 1. При непарному числі колій у парку схема стрілочної вулиці змінюється, як показано пунктиром. Відстань між переводом 1 (при його новому положенні) і переводом 2 буде не L0, а трохи більше:

Принцип розрахунку інших елементів зберігається і для зміненої схеми.

Перевагою стрілочної вулиці під подвійним кутом хрестовини є скорочення довжини стрілочної зони, а отже, і маневрового рейса. Застосовується вона переважно в горловинах прийом-відправних парків, що мають більш 4-5 колій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]