Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційний менеджмент.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
273.92 Кб
Скачать

Розділ 3. Інформаційна підтримка прийняття управлінських рішень

Тема 9. Інформаційні ресурси

Поняття інформаційного ресурсу та його вплив на конкурентоспроможність підприємства. Класифікація інформаційних ресурсів. Особливості інформаційних ресурсів. Державні інформаційні ресурси України: склад національних інформаційних ресурсів; управління державними інформаційними ресурсами; фактичний стан справ у формуванні національних інформаційних ресурсів України. Формування інформаційних ресурсів підтримки підприємництва.

Тема 10. Формування та управління інформаційними ресурсами підприємства

Джерела отримання інформації для прийняття управлінських рішень: суспільні служби, розподільники та агенти, консультанти та експерти, публікації, ярмарки, салони та конференції, адміністрація. Канали отримання інформації для прийняття управлінських рішень: текст, фірма, консультант, бесіда, джокер. Методики пошуку джерел інформації.

Цикли інформації для прийняття рішень: малий та великий. Аналіз, синтез та розвиток джерел інформації. Опосередкована інформація, хибна інформація, втрата інформації.

Тема 11. Розробка стратегії розвитку інформаційної інфраструктури об’єкта управління

Поняття інформаційної інфраструктури та її вплив на діяльність організації. Вимоги до інформаційної інфраструктури організації. Сутність різних стратегій розвитку інформаційної інфраструктури організації. Агресивна стратегія. Помірна стратегія. Деструктивна стратегія. Обґрунтування доцільності тієї чи іншої стратегії в залежності від конкретних умов.

Стратегічне планування технічних систем. Розробка довгострокової стратегії використання технічних засобів інформаційної системи (тип, конфігурація ЕОМ, тип і масштаби створення мережі тощо).

Стратегічне планування прикладних систем.

Вибір фірм-постачальників апаратних та програмних засобів.

Тема 12. Управління процесом створення/розвитку іс

Організаційні підходи до створення ІС. Варіанти створення і розвитку ІС.

Розробка стратегії автоматизації. Методи та принципи аналізу та реорганізації діяльності об’єкта при автоматизації управління. Вибір та впровадження інформаційної системи. Експлуатація системи.

Тема 13. Управління інформаційними технологіями

Стратегічні задачі управління технологією інформаційного обслуговування. Організація відслідковування технологічних та організаційних новацій у галузі збору, обробки, зберігання та передачі інформації, методи оцінки можливостей їх впровадження на конкретному об’єкті. Дослідження технологічних потреб об’єкта в цілому та/або конкретних користувачів з питань інформації та комунікацій.

Тема 14. Консалтинг у сфері інформаційних технологій

Поняття та сутність консалтингу. Особливості консалтингу в галузі інформаційних технологій (ІТ-консалтингу), його місце в консалтинговій та інформаційній діяльності. Основні цілі розробки консалтингових проектів в галузі інформаційних технологій. Класифікація консалтингових послуг в галузі інформаційних технологій.

Методи роботи консультантів під час виконання консалтингового проекту

Ціноутворення на консалтингові послуги та фінансування діяльності консультантів. Форми договорів на консалтингові послуги.

Стадії консалтингового процесу. Етапи розробки консалтингових проектів в галузі інформаційних технологій та їх характеристика: аналіз первинних вимог і планування робіт; проведення обстеження діяльності підприємства; побудова моделей діяльності підприємства; розробка системного проекту; розробка пропозицій по автоматизації підприємства; розробка технічного проекту; подальші етапи (у разі розробки власної системи, у разі настройки існуючої системи MRP або ERP).

CASE-технології - методологічна та інструментальна база ІТ- консалтингу. Класифікація та загальна характеристика CASE–засобів. Характеристика найбільш поширених CASE–засобів.