Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Планув в системи.DOC
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
100.35 Кб
Скачать

Тема № . ПЛАНУВАННЯ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ

План

  1. Поняття планування. Види планів.

  2. Основні принципи та підходи до планування.

  3. Методи розробки планів.

  4. Перспективні плани організації.

  5. Особливості поточних планів.

1. Поняття планування. Види планів

Планування – головна функція менеджменту, реалізуючи її, підприємець або управляючий на основі глибокого аналізу ситуації, в якій в даний момент знаходиться організація, та її перспектив формулює цілі і задачі на майбутній період, розробляє стратегію дій і складає необхідні плани і програми для їх реалізації.

Планування – це перш за все процес прийняття рішень, які дозволяють забезпечити ефективне функціонування і розвиток організації у майбутньому, зменшити невизначеність.

Планування – це процес практичного втілення стратегії, прийняття взаємопов’язаних рішень. Рішення, які прийнято відносити до планових, можуть бути пов’язані із постановкою мети і задач, розробкою стратегії, розподілом і перерозподілом ресурсів, визначенням стандартів діяльності у майбутньому періоді. У підготовці і прийнятті таких рішень і міститься процес планування у широкому розумінні. У вузькому розумінні плануванням є складання спеціальних документів-планів, які визначають конкретні кроки організації по здійсненню прийнятих рішень.

До середини ХХ століття в умовах переваги попиту над пропозицією, стабільності і прогнозованості зовнішньої ситуації фірм складали лише поточні плани, виходячи із надходження замовлень.

У 1950-х роках темп змін у зовнішньому середовищі почав зростати. Але вони ще залишались передбаченими шляхом екстраполяції. Це поставило вимогу поряд із поточними складати перспективні плани і цільові програми.

У 1960-1970 роках загальний темп розвитку ще більше прискорився, а зміни у середовищі стали несподіваними. Це обумовило появу стратегічного планування, яке виходило не із існуючого потенціалу фірми, а із майбутніх її можливостей, і обґрунтовувало шляхи їх реалізації.

З початку 1970-х зміни у зовнішньому середовищі почали відбуватись настільки стрімко і несподівано, що перспективні стратегічні плани перестали відповідати потребам господарської практики. З’явилось планування стратегічних задач і прийняття гнучких екстрених рішень, що дозволяло оперативно враховувати поточну ситуацію (вперше цей підхід був застосований компаніями ІВМ, Кока-кола, Дженерал Електрик).

Планом називають офіційний документ, у якому відображають: прогнози розвитку організації у майбутньому; проміжні та кінцеві задачі і цілі, які стоять перед нею та її окремими підрозділами; механізми координації поточної діяльності і розподілу ресурсів; стратегії на випадок надзвичайних обставин.

Існують три основних типи планів. По-перше, це плани-цілі, які уявляють собою набір якісних і кількісних характеристик бажаного стану об’єкту управління та його окремих елементів у майбутньому. Такі цілі узгоджуються і ран жируються, однак ніколи не пов’язуються ані з конкретним засобом досягнення, ані з необхідними для цього ресурсами. Плани-цілі використовують при великих термінах або принциповій непередбаченості конкретних подій у майбутньому.

По-друге, плани для повторюваних дій, які приписують їх терміни, а також порядок здійснення у стандартних ситуаціях. Їх прикладом є залізничодорожний розклад. Зазвичай у таких планах передбачають “вікна”, які дозволяють забезпечити свободу маневру на випадок виникнення непередбачених ситуацій.

По-третє, плани для неповторюваних дій, які складають для вирішення специфічних проблем, які виникають в процесі розвитку і функціонування організації. Такі плани можуть бути у вигляді програми бюджетних надходжень і розподілу ресурсів та інші (будь-які програми).

За термінами виконання плани прийнято поділяти на довгострокові (більше 5 років), які відносяться до категорій планів-цілей; середньострокові (від року до 5 років). Вони розробляються у вигляді різноманітних програм, бюджетів, сіткових графіків та ін. різновидами короткострокових планів є оперативні, які складають на термін від однієї зміни до одного місяця.