Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т Организация.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Тема № 3. Організація план

  1. Поняття та ознаки організації.

  2. Закони організації.

  3. Організаційні процеси.

  4. Види організацій.

  5. Організаційна структура та принципи її формування.

  6. Характеристика функціональної структури.

  7. Дивізіональні організаційні структури.

  8. Гнучкі організаційні структури.

1. Поняття і ознаки організації

В теорії управління організаціяце група осіб, які взаємодіють друг з другом за допомогою матеріальних, економічних, правових та інших умов для вирішення проблем і досягнення загальної мети.

В організації люди доповнюють один одного, складають свої здібності, що робить їх більш сильнішими у боротьби за виживання ( без об’єднання в організації людських рід не зміг би вижити і створити цивілізацію ).

Єдність людей і умов їх діяльності, які знаходяться в певних взаємовідносинах, складає організаційну структуру. Дії, спрямовані на створення такої структури, її функціонування і оновлення, називають організаційним процесом. Таким чином організація ( у широкому значенні цього слова ) – це єдність організаційної структури і організаційного процесу.

Головна ознака організаціїїї наявність цілі, до досягнення якої прагнуть її члени. Мета об’єднує їх, надає зміст існування організації, визначеність і конкретну спрямованість її діям.

Друга ознака організаціїїї відокремленість від оточення, яка визначається замкненням внутрішніх процесів, які створюють межі, що відокремлюють організацію від зовнішнього середовища ( ці межі можуть бути „прозорими” або „непрозорими”, матеріальними або ідеальними – різного роду вказівки і заборона на ті чи інші дії ).

Третя ознака організаціїздійснення її діяльності на основі принципу саморегулювання, який передбачає можливість самостійно вирішувати ті чи інші питання організаційного життя, і, по – своєму, з урахуванням конкретних обставин реалізовувати зовнішні команди.

Четверта ознаканаявність внутрішньо організаційного центру, який координує діяльність членів організації і забезпечує наявність зв’язків окремими елементами організації. Ці зв’язки можуть бути економічними, технологічними, управлінськими, інформаційними, соціальними та іншими і забезпечують єдність всіх її частин.

П’ята ознака організаціїорганізаційна культура являє собою сукупність встановлених традицій, символів, цінностей, вірувань, які в більшості визначають характер взаємовідносин і спрямованість поведінки людей. Організаційна структура включає суб’єктивні і об’єктивні елементи. Суб’єктивні – це різного роду ритуали, міфи, які пов’язані з історією і життям її видатних членів, прийняті норми спілкування. Об’єктивні – в основному характеризують матеріальну сторону життєдіяльності організації, це її символіка, кольори, зручність і оформлення інтер’єрів, зовнішній вигляд споруд.

Організаційна культура – один із найважливіших елементів, що створюють внутрішню середу організації – сукупність форм і процесів, які надають організації конкретне, притаманне їй обличчя. До інших її елементів можна віднести розподіл праці, використання технології, організаційну структуру, систему комунікацій і обміну інформацією, поведінку співробітників тощо.

На сьогодні культура організації вважається фактором конкуренції першого порядку.

Ознакою сучасної організації є стійкість до зовнішніх і внутрішніх коливань, тобто здібність функціонувати і розвиватись в умовах зовнішнього і внутрішнього впливу, зберігаючи при цьому рівновагу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]