Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема13.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
152.58 Кб
Скачать

Декретні гроші

(купівельна сила яких визначається законодавчо, державним декретом)

Товарні гроші – використовуються як ЗАСІБ ОБМІНУ, а також продаються і купуються як звичайний товар.

Символічні гроші – це ПЛАТІЖНИЙ ЗАСІБ ТОВАРООБМІНУ, чия вартість чи купівельна спроможність значно перевищує витрати на їх виробництво або цінність при альтернативному використанні.

Кредитні гроші – це ЗАСОБИ ОБМІНУ І ПЛАТЕЖУ, які є БОРГОВИМИ ЗОБОВ’ЯЗАННЯМИ приватних осіб чи фірм.

Банкноти тепер емісуються (випускають в обіг) лише ЦБ, а комерційні банки це право давно втратили. За цих умов функції СИМВОЛІЧНИХ (КРЕДИТНИХ) ГРОШЕЙ модернізуються.

Виділяють такі функції сучасних символічних грошей:

Функції сучасних символічних грошей

Засіб обміну і платежу

Використовується для забезпечення товарного обміну і платежів у грошовій формі.

Засіб збереження вартості

Використовується для здійснення купівель чи грошових угод у майбутньому.

Розрахункова одиниця

Встановлюються товарні ціни ведуться розрахунки.

Міра відкладених платежів

Фіксують величину боргу чи кредиту певною сумою грошей.

Із цих 4 функцій грошей найсуттєвішою визнається перша (1). Функцію засобу збереження вартості гроші виконують для того, щоб використовуватись як засіб обміну. Також вважається, що бути розрахунковою одиницею чи мірою відкладених платежів не є обов’язковими функціями сучасних грошей, але вони, як правило, їх виконують. Водночас, у країнах з зростаючою чи високою інфляцією гроші перестають виконувати ці дві функції.

Поширення безготівкових розрахунків породило систему «електронних грошей», а також кредитні картки.

«Електронні гроші» - комп’ютерна система безготівкових грошей.

У цій системі грошові рахунки існують не в банкнотах чи в чеках, а «пам’яті» комп’ютера, який через записи інформації на носіях здійснюють переведення грошових сум з одного банківського рахунку на інший.

Кредитні картки – не зовсім гроші, це засіб одержання короткострокової позики в банку, який видає кредитну картку на певну особу.

Картки призначені для того, щоб відкласти оплату купівель на короткий час, адже дану суму потім потрібно повернути банку. Кредитні картки дозволяють мати менше готівки і чекових рахунків, тому це – зручний і надійний засіб розрахунків.

З демонетизацією золота загострилася ПРОБЛЕМА ЛІКВІДНОСТІ.

ЛІКВІДНІСТЬ – відносна ступінь легкості реалізації, продажу, перетворення майна і банківських рахунків в готівку (банкноти).

Із зникненням повноцінних грошей ліквідність майна визначається готівкою (у міжнародних розрахунках – конвертованою валютою).

Зрозуміло, найбільш ліквідною є сама готівка, а чеки і кредитні картки – менш ліквідні. Ще меншою ліквідністю володіють цінні папери, векселі, не кажучи вже про товари і послуги чи нерухоме майно.

Як міжнародний платіжний і купівельний засіб сьогодні використовується валюта (грошові знаки) окремих країн. Крім того, з’явились нові світові гроші – так звана РЕЗЕРВНА ВАЛЮТА.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]