Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.вказ_вки до модуля 2.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
510.46 Кб
Скачать

Кількісне визначення глюкози в сечі за методом альтгаузена

ПРИНЦИП МЕТОДУ. Базується на тому, що сеча, яка містить цукор при кип’ятінні з лугом набуває різних відтінків коричневого кольору. Продуктами реакції є молочна кислота та гумінові речовини.

ХІД РОБОТИ

4-5 мл сечі змішують в пробірці з 1 мл 10% розчину їдкого натрію або калію; кип’ятять 1 хвилину і залишають на 10 хвилин в штативі. При наявності цукру в сечі в пробірці утворюється один з відтінків стандартної шкали Альтгаузена.

КЛІНІКО-ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

Глюкозурія в сечі може спостерігатися при цукровому діабеті, гострих запальних процесах підшлункової залози, гіпертиреозі, акромегалії, синдромі Іценко-Кушінга, при захворюваннях печінки, внаслідок порушення синтезу глікогену, запальних процесах нирок, вагітності, надмірному вживанні вуглеводів з їжею.

Якісне визначення глюкози (реакції Тромера). Реакція Тромера.

Принцип методу. Реакція грунтується на відновленні окисної міді у закисну.

Хід роботи. В пробірку наливають 1-2 мл сечі і доливають рівний об'єм їдкого натру. По краплях додають розчин мідного купоросу до появи незникаючої каламуті гідроокису міді. Обережно нагрівають верхню частину вмісту пробірки. Поява жовтого забарвлення гідрату міді, яке переходить в червоно-цеглянисте вказує на позитивну реакцію Тромера.

ЯКІСНА РЕАКЦІЯ НА АЦЕТОН І АЦЕТООЦТОВУ КИСЛОТУ (ПРОБА ЛЕГАЛЯ)

ПРИНЦИП МЕТОДУ. Ацетон і ацетооцтова кислота в лужному середовищі з нітропрусидом натрію утворюють продукти реакції забарвлені в червоний колір. При додаванні концентрованої оцтової кислоти утворюється комплексна сіль вишнево-червоного забарвлення.

ХІД РОБОТИ

У пробірку наливають 0,5 мл сечі, додають 0,5 мл розчину їдкого натрію і 5-7 крапель нітропрусиду натрію. Спостерігають за появою червоного забарвлення. Підкислюють розчин декількома краплями концентрованої оцтової кислоти. Червоне забарвлення набуває вишневого відтінку.

КЛІНІКО – ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

Кетонурія спостерігається при цукровому діабеті, дефіциті вуглеводів у харчуванні, перепродукції гормонів-антагоністів інсуліну (кортикостероїдів, тироксину, гормонів передньої долі гіпофізу та інших). Зниження кількості кетонових тіл не має клінічного значення. В ранньому дитячому віці тривалі розлади шлунково-кишкового тракту (токсикоз, дизентерія) можуть зумовити кетонемію в результаті хронічного голодування.

Якісна реакція на кров’яні пігменти (бензидинова проба)

ПРИНЦИП МЕТОДУ. Базується на окисленні бензидину атомарним киснем, який утворюється при розпаді перекису водню кров’яним пігментом – гемоглобіном, який має пероксидазну активність.

ХІД РОБОТИ

До 20 крапель сечі додають рівний об’єм розчину бензидину в оцтовій кислоті і декілька крапель перекису водню. При наявності кров’яних пігментів сеча забарвлюється в синьо-зелений колір.

КЛІНІКО – ДІАГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ

В разі появи в сечі крові (вірніше еритроцитів) говорять про гематурію, а при наявності кров’яних пігментів – про гемоглобінурію.

Сеча при гематурії непрозора, має червонуватий відтінок. Гематурія спостерігається при пораженні сечовивідних шляхів (сечові камені, рак сечового міхура, цистіт).

Гемоглобінурія спостерігається при отруєнні гемолітичними отрутами і при ряді захворювань, які пов’язані з гемолізом еритроцитів.