Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мед зак лекція 4 юр відповід.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Лекція 4.

Тема: Правова кваліфікація дефектів надання медичної допомоги. Ятрогенна патологія. Правопорушення в охороні здоров'я та юридична відповідальність. Посадові злочини у сфері охорони. Правове регулювання медичних експертиз. Судово-медична експертиза у справах професійних та посадових правопорушень медичних працівників.

План.

  1. Правова кваліфікація дефектів надання медичної допомоги.

  2. Ятрогенна патологія.

  3. Загальні питання юридичної відповідальності в системі охорони здоров»я.

  4. Кримінальна відповідальність медичних працівників за вчинення професійних злочинів.

  5. Адміністративна відповідальність.

  6. Цивільно-правова відповідальність лікувально-профілак­тичних закладів.

  7. Матеріальна і дисциплінарна відповідальність медич­них працівників.

  8. Судово-медична експертиза у справах з професійних та посадових правопорушень медичних працівників.

Література

  1. Книш Є.Г.,Пономаренко М.С., Алєксєєва І.М., Ковальчук М.Ф., Алексєєв О.Г Довідник законодавства України з охорони здоров»я та фармацевтичної діяльності: Навчально-методичний посібник. – Запоріжжя: Запорізький ДМУ, 2008.-210с.

  2. С.Г.Стеценко, В.Ю.Стеценко, І.Я.Сенюта. Медичне право України. Підручник - Київ, 2008.-507с.

  3. Цивільний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 16.01.2003р., зі змінами і доповненнями.

  4. Кримінальний кодекс України. Прийнятий Верховною Радою України 05.04.2001р., зі змінами і доповненнями.

  5. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров»я» . Прийнятий Верховною Радою України 19.11.1992р. зі змінами і доповненнями.

  6. Закон України «Про судову експертизу». Прийнятий Верховною Радою України 25.02.1994р.

  7. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров»я» . Прийнятий Верховною Радою України 19.11.1992р. Зі змінами і доповненнями.

  8. Інструкція «Про проведення судово-медичної експертизи» затверджена наказом МОЗ України від 17.01.1995р. № 6.

«Лікар повинен мати око сокола, руки дівчини,

мудрість змії і серце лева»

Авіценна

  1. Професія лікаря - одна з найбільш стародавніх професій на землі. В усі часи лікар викликав до себе різні почуття: від глибокої подяки у разі успішного завершення лікування, до лютого обурення і ненависті, коли пацієнт або його родичі залишалися незадоволеними. Незважаючи на значний прогрес у медицині, і сьогодні ніхто не може гарантувати обов'язкову успішність лікування, оскільки кінцевий результат будь-якого медичного втручання залежить від безлічі чинників: від об'єктивних обставин, професіоналізму лікаря та і від самого пацієнта. Тому стоїть гостра потреба у належному юридичному вирішенні питань, пов'язаних з відповідальністю медичних працівників за діяння, вчинені ними під час виконання своїх професійних обов'язків.

У зв'язку з цим особливої актуальності набуває проблема дефектів надання медичної допомоги. Несприятливі результати в медичній практиці ставлять перед медиками, юристами, представ­никами інших професій цілий ряд інших, здавалося б, не пов'язаних з медициною, проблем. Це перш за все проблеми кваліфікації несприятливого результату, аспекти вини, труднощі у визначенні механізмів і практичних шляхів реалізації відшкоду­вання шкоди пацієнтові та ін. Адже зрештою мова йде про вплив дефектної роботи лікарів на першочергові цінності - життя і здоров'я людини. Таким чином, у ракурсі медичного права необхідно висвітлення правових аспектів несприятливих резуль­татів медичних втручань, їх правова класифікація і розкриття особливостей проведення експертного дослідження у подібних справах.

Дефект надання медичної допомоги — це неналежне здійснен­ня діагностики, лікування хворого, організації медичної допомоги, яке призвело або могло призвести до несприятливого результату медичного втручання.

Причини несприятливих результатів у медицині можуть бути найрізноманітніші - починаючи від невчасного звертання хворого до лікаря з приводу свого захворювання, включаючи атиповий перебіг хвороби і закінчуючи невиліковністю даної патології сьогоднішнім арсеналом засобів медицини. Така різноманітність причинних чинників пояснює значні труднощі, які виникають при визначенні та юридичній оцінці несприятливого результату. Дійсно, украй важко визначити міру відповідальності лікаря за несприятливий результат, що наступив.

Як показує практика, найбільш істотними причинами дефектів надання медичної допомоги є:

  • недостатня кваліфікація медичних працівників,

  • неповноцінне обстеження і неуважне відношення до хворого,

  • недоліки в організації лікувального процесу тощо.

Серед медичних спеціальностей, при яких найчастіше зустрічаються випадки неналежного виконання професійних обов'язків, виділяють хірургію та акушерство-гінекологію. Такі дані необ­хідно враховувати й у разі впровадження в нашій країні страху­вання професійної відповідальності медичних працівників. Світова практика свідчить, що чим вище вірогідність виникнення дефектів надання медичної допомоги, тим більшою є сума страхового внеску, що сплачується лікарем або медичною установою за страхування професійної відповідальності. В той же час, заради справедливості відмітимо, що і оплата праці лікарів таких спеціальностей на порядок вища, що робить загальну картину достатньою мірою збалансованою.

Враховуючи необхідність медико-правового осмислення дефектів надання медичної допомоги, зважаючи на підходи, що існують у правовій науці, оптимальним є такий варіант правової класифікації дефектної роботи медиків. Відповідно до нього розрізняють такі види дефектів надання медичної допомоги: