Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 8-9 vidkr.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
80.38 Кб
Скачать

3. Технології обробки інформації на автоматизованому робочому місці фахівця.

У локальних інформаційних системах розрізняють такі режими обробки інформації:

− пакетний;

− телеобробки;

− інтерактивний (або діалоговий);

− реального часу;

− розподілу часу.

Пакетний режим. За такого режиму користувач не має доступу до машинних ресурсів. Його використовують під час централізованої обробки інформації в спеціальному підрозділі − ІОЦ. Працівниками цього підрозділу, в основному, є фахівці з обчислювальної техніки. Оператори не втручаються у зміст інформації, їх цікавлять відповідність результатів обробки встановленій формі (коректність друку) і термін одержання даних (своєчасність).

Режим пакетної обробки інформації передбачає введення всієї необхідної інформації (програм, даних) в обчислювальну систему до початку розв'язування задачі й обробки інформації за заданими алгоритмами.

Режим телеобробки інформації застосовують за необхідності оперативної взаємодії користувача ЕОМ у процесі обробки повідомлень, відомостей, що надходять від віддалених абонентів. У цьому режимі користувач дістає безпосередній доступ до машинних ресурсів. Сьогодні замість терміна "режим телеобробки" частіше використовують термін "обробка за допомогою засобів мережі ЕОМ" або "технологія (режим) клієнт-сервер". Це режим роботи засобів обчислювальної техніки, встановлених на різних місцях. Серед них є одна − ЕОМ-сервер, що може зберігати інформацію спільного користування і виконувати різні функції для обслуговування користувачів. Із сервера на машину користувача (клієнта) може завантажуватись не тільки прикладне, а й системне програмне забезпечення.

Інтерактивний режим обробка інформації

За інтерактивного режиму користувач має безпосередній доступ до машинних ресурсів, а обробка інформації ведеться у вигляді діалогу.

Між користувачем і обробкою даних на ЕОМ нема посередників (ІОЦ). Користувач може втрутитись у процес розв'язування задач на ЕОМ. У процесі діалогу ЕОМ ставить користувачеві запитання, супроводжуючи їх коментарями, а на підставі відповідей користувача автоматично формує чергу на обробку за запитами користувачів.

Режим реального часу забезпечує дуже велику швидкість обробки інформації, його використовують для управління швидкоплинними процесами (наприклад, передачею й обробкою банківської інформації в глобальних міжнародних системах типу SWIFT). і неперервними технологічними процесами. У таких системах ЕОМ підключають до спеціального обладнання, що автоматично реєструє стан технологічного процесу (наприклад, температуру рідини).

Якщо діалогові обробки інформації організовано так, що діалог з ЕОМ здійснюється зі швидкістю діалогу "людина − людина", йдеться про режим реального часу. У цьому режимі поділу часу до машинних ресурсів одночасно можуть звертатися кілька користувачів або програм.

Лекція № 9

Тема: Технічні засоби інформаційного забезпечення управління.

План

1. Технічні засоби управлінського зв'язку.

2. Технічні засоби управління.

Література

Пішеніна Т.І., Шаповал О.Ф. Інформаційне забезпечення управління та реферування: Навч. посіб. для дистанційного навчання. – К.: Вид-во "Університет "Україна"", 2006. – 278 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]