Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №18.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Лекція №18

Призначення та структура системи

Міжбанківських електронних платежів

Національного банку УКРАЇНИ

План

  1. Основні засади функціонування СЕП НБУ:

1.1. Загальна характеристика СЕП НБУ:

1.1.1. Характеристика РУ НБУ;

1.1.2. Характеристика РРП НБУ.

1.2. Головні принципи роботи СЕП НБУ.

2. Характеристика структури СЕП НБУ:

2.1. Характеристика 1-го рівня СЕП НБУ;

2.2. Характеристика 2-го рівня СЕП НБУ;

2.3. Характеристика 3-го рівня СЕП НБУ.

3. Поняття та характеристика банківських електронних документів:

3.1. Поняття банківських електронних документів;

3.2. Загальна характеристика програмних та апаратних методів захисту

електронних документів;

3.3. Загальна характеристика інформаційних потоків в СЕП НБУ.

Література:

  1. Рогач І.Ф., Сендзюк М.А., Антонюк В.А. Інформаційні системи у фінансово-кредитних установах: Навч. посібник.- 2-ге вид., перероб. і доп.- К.: КНЕУ, 2001.-239 с.

    1. Основні засади функціонування сеп нбу

1.1. Загальна характеристика сеп нбу

Характеристика РУ НБУ

Система міжбанківських електронних платежів Націо­нального банку України (СЕП НБУ) — це загальнодержавна платіжна система, яку створено з метою виконання (як за дору­ченням клієнтів, так і за зобов'язаннями банків один перед одним на території України) розрахунків між банківськими установами в електронній формі.

Розрахунки між банками ведуться на підставі кореспондент­ських рахунків банків, які відкриваються в регіональних управ­ліннях НБУ.

Регіональне управління РУ НБУ — це установа НБУ, яка уповноважена виконувати в межах певного регіону визначені чинним законодавством функції та операції від імені головної ус­танови НБУ. Головною вважається установа НБУ, яка обслуговує рахунки регіональних управлінь НБУ при здійсненні міжбанків­ських розрахунків.

Операції з розрахунків між банківськими установами відо­бражаються на відповідних балансових рахунках плану бухгал­терського обліку в банках.

Загалом міжбанківські розрахунки на території України можуть виконуватися такими способами:

    • уста­новленням прямих кореспондентських відносин між банками через СЕП НБУ;

    • через узгоджені з НБУ мережі систем розрахун­ків комерційних банків КБ.

Комерційні банки України вільні у виборі форм та способів розрахунків.

НБУ як центральний банк країни бере безпосередню участь у міжбанківських розрахунках і організовує їх реалізацію.

НБУ є гарантом платіжної системи в цілому і системи міжбанків­ських електронних платежів зокрема.

Інші банки України як уча­сники міжбанківських розрахунків несуть солідарну відповідаль­ність за їх стан і діють відповідно до нормативних актів НБУ та договорів учасників міжбанківських розрахунків.

Характеристика ррп нбу

Основу існуючої системи міжбанківських розрахунків України становить мережа розрахункових палат НБУ, яку було створено згі­дно з Постановою Правління НБУ від 16.07.93 за № 57. Вона скла­дається з Регіональних розрахункових палат РРП і Централь­ної розрахункової палати ЦРП, які функціонують на базі застосовуваної системи бухгалтерського обліку та звітності НБУ.

Регіональна розрахункова палата — це підрозділ РУ НБУ, до функцій якого належить обслуговування системи електронних, платежів і впровадження нових платіжних технологій у межах відповідного регіону.

РРП обслуговують установи комерційних банків, для яких відкриті кореспондентські рахунки — КР — у відповідних територіальних управліннях НБУ.

Центральна розрахункова палата являє собою підрозділ цент­рального управління НБУ, який має обслуговувати систему елек­тронних платежів на всій території України і зводити міжрегіо­нальний баланс. ЦРП виконує також функції РРП для банківсь­ких установ Києва та Київської області (регіону).

1.2. Головні принципи роботи сеп нбу.

Робота системи електронних міжбанківських платежів ґрунту­ється на таких головних принципах.

  1. СЕП функціонує за схемою типу «брутто», оскільки кожна наступна оплата виконується окремо з урахуванням підсумкового сальдо, отриманого на попередній операції.

  2. Трансакції — ТА, тобто банківські операції з переказу­вання грошових коштів, зокрема й за кордон, відображаються в режимі реального часу на технічних кореспондентських рахун­ках банків ТКР у РРП.

Наприкінці дня результати розрахунків відбиваються на ко­респондентських рахунках банків у відповідних РУ НБУ. Завдяки цьому учасники розрахунків мають необхідну інформацію для прогнозування стану ліквідності та своїх дій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]